Zatvaranje zimske brazde

skinucu paker valjke sa spremaca i da isprobam(ima da se krste seljni iz "ferdina" a tek komentari!) drljaca mi ne uliva poverenje, dosta su joj istroseni klinovi i pakeri su fixni pa je jos odize malo...
attachment.php

i ne svidja mi se sto mnogo sitno pravi za ovaj posao...

ja sam danas zatvarao razore na oranjima setvospremacem ,imao sam u planu da kompletno zatvorim brazdu gde sam zaoravao nepaljenu kukuruzovinu i gde ima dosta ostataka napolju ali nije mi se svidelo bas pa cu ostaviti tako do proleca da zima malo odradi svoje

juce isao da uzorem jedan lanac i jos po neki razor da zatrpam, a jednu parcelu imam u samoskom ataru celo almeksovog kompleksa i svo oranje je zatvoreno, orudje koje je korisceno je ostavljalo brazdice, znaci nije na sebi imalo paker valjke...
I kod nas i u Mramorku Almex radi zatvaranje brazde odmah iza plugova,sa gruberom rade zatvaranje(bar ovde tako rade).

A da ga pitas zasto,ne bi znao da ti kaze...Rekao bi tako treba,kazu strucnjaci,meni se pokazalo dobro.Aj za repu OK,da ne bi mnogo gazio s proleca kada je vlazno,samo sejalica i sej ali za kukuruz,suncokret,soju,itd...Mislim da nema potrebe i necu zatvarati i ubuduce! Neke stvari prihvatam bez problema,ovu ne mogu i necu posto taj isti ALMEX nije imao vise od mene ni suncokreta ni kukuruza ove godine a ni prosle i pretprosle(on zatvara brazdu vec 3 godine na skoro svim njivama) Moja i njegova mehanizacija se ne mogu meriti posto je covek u TOP 10 zemljoposednika u Srbiji trenutno ali to nije merilo kvaliteta i uspesne proizvodnje...Mnogima se nece svideti moje reci ali dok veliki nisu poceli da zatvaraju brazdu svi su radili isto i bilo je dobro,odjednom sad svi bolje je da se zatvori s jeseni...Sve mi lici na narodnu :Videla zaba da se konj potkiva pa digla i ona nogu:sjasi::ppozdrav: Bolje da svi molimo Boga da tokom zime budesto vise te vlage,inace smo ga svi u kompletu najeb...

Ja sam eksperimentalno 'zatvorio' brazdu gruberom. Stavio sam znake navoda jer je dubina obrade bila oko 22cm da bi grudve koje su se pojavile pri oranju najtezeg zemljista koje imam i na kojem je voda lezala 2010. godine izasle na povrsinu i bile usitnjene diskovima i rotorom. Ovom operacijom sam dobio rastresit sloj ali rotorom blago sabijen da zemlja ne bi isparavala. Da sam kojim slucajem radio setvospremacem koji posedujem, grudve bi mozda i bile usitnjene ali bi sigurno vise sabio zemljiste. No, dogodine ce usev pokazati da li je operacija bila uspesna ili nije..

Ja sam se nadovezao na Draganov post posto sam ih video sa cim rade,imaju njivu pored mene i prekoputa.Ja licno ako stignem i koliko stignem uradim kad zavrsim oranje.Ono sto sam ja primetio kao razliku je to da ako je suvo prolece uslovi za nicanje su puno bolji na rano zatvorenoj brazdi,kasnije se nevidi neka razlika,i naravno vise vremena u prolece jer bi bukvalno sedeo posle oranja a posle naprolece huka-buka jurnjava.
Stari Tamis je radio zatvaranje brazde kad Almex(kao firma) jos nije ni postojao,tako da neverujem da smo mi videli od velikih kako rade,jer da je tako ta operacija bi se radila i pre 20god.

Ukazao se dobar momenat za zatvaranje oranja,prosusilo se pa sam za repu oranje prosao setvospremacem,a ostale parcele nisam, sto ne znaci da necu ako ovakvi vremenski uslovi ostanu i dalje

uglavnom rade zbog repe jer na prolece je dovoljan jedan prohod i setva,ne mora da se mnogo ceprka da se isteruje vlaga,sto znaci da se moze plice posejati i pre ce izaci repa.A rade i zbog toga sto imaju puno pa smanjju posao koji ih ceka na prolece.Mislim da na prinos nje nista presudno zatvarati sada brazdu

Ovu temu bi trebalo preimenovati u "zatvaranje JESENJE brazde"! :osmeh:

Inače, ne vidim svrhu sadašnjeg zatvaranja brazde na njivama na kojima je oranje perfektno (npr. kao kod Saleta ratara, osim možda za repu), jer to malo grudvica će svakako mraz odraditi. A svakako i u proleće treba prekinuti kapilare kako bi se sprečio gubitak vlage...

videlo se ovde mnogo dobrih oranja ne samo jedno, al ajde...

zatvoricu par jutara radi licnog iskustva, da bih uocio prednosti i mane, i to vise godina za redom...

savato@ za sve inovacije koje su primenjene u savremenoj poljoprivredi moglo bi se reci da je ZABA DIGLA NOGU, pa cak i kad se preslo sa konja na traktoore, tako da ti ceo komentar nije na mestu...
dali si bio na licu mesta kad su oni vrli pa znas koliko je imao ili rekla kazala, pa znas da nije imao vise od tebe?

@Dragane rekao sam NEKE STVARI PRIHVATAM BEZ PROBLEMA i podrzavam sto se tice inovacija,sve u cilju sto manje trosenja fizicke snage,sredstava i brzeg i lakseg obavljanja svih polj.operacija...Nisam "zatucan" pa da necu po svaku cenu,ali niko mi nije dao dokaz i rekao bolje je,meni radja vise,itd...Mozda uradim cisto za sebe neki lanac,ali moje oranje je ravno i sitno i ne vidim zasto bi pravio dodatni trosak.Sredinom marta uglavnom ako uslovi dozvole ali uglavnom u martu bacam UREU.Idem spremacem na 10 cm dubine,pred samu setvu podrljam malo nabijem zemlju i odmah sejem...Ja kazem da je ovako najbolje ljudi,radite ovako:haha: ALMEX je ove jeseni ne planirano silirao kukuruza jako puno i prosek sa sve najboljim njivama mu nije ni blizu 4-4,5 tona po k.j koliki je moj ove godine.Za repu OK i ajde da kazem posto ima jako puno zemlje i ne stize da uradi na vreme sa proleca OK,ali samo donekle...

Ja većinu oranja pokušam da zatvorim prije zime ili po mrazu , ali ovde je često zemlja teška i radim to (ako imam priliku da je prosušeno) samo u oranju koje se slabo ili nikako prosulo. kad god je rasprava o zatvaranju ja sam bio za , ali ni meni nije jasno zašto zatvarati brazdu koja se potpuno rasula.

dobro crepajac, uradi par jutara pa ce mo pricati dogodine o ovoj visokoj tehnoligiju:haha:
nije se ni kod podrivanja dokazalo da su prinosi bolji, pa ljudi sve vise i vise podrivaju, razbili su pluzni djon a prinosa nema...
kod mene su oranja ravna, dobro slozena i veoma sitna zemlja, al me interesuje kako ce se ponasati vlaga u oba slucaja, nista specijalno ne ocekujem, a mozda i gresim...

Tu se vidim piše o teškoj,lakoj zemlji itd. I to da se teška zemlja sad treba zatvoriti.
Naša je baš gadna zemlja i bez obzira na organsku gnojidbu stalo se odvaljuju gromade dok orem itd.
Ali nikad nismo zatvarali u ovo vremej nego uvjek proljeće čekamo.

Zavisi sta ko smatra teskom zemljom , kod nas je teska ona koja je zbijena glinovita i prilicno nepropusna gde je jedna kisa malo a dve vec mnogo.
Ona tokom zime lepo izmrzne i u prolece se solidno uradi , ali kad bi je sad zatvorili i okrenu neke padavine tu nema sta da se trazi do kraja Maja.
Kada je ores u godinama sa normalnom vlagom brazda se ne kida od ovratina do ovratina , da je mozes vezati lancem izvukao bi je komplet sa njve.

Nazad
Vrh