Zatvaranje zimske brazde

dali bi trbalo poravnati tj.zatvoriti ovako rasuto oranje?

attachment.php

Sta bi dao da imam bar jednu bastu ovakve zemlje...samo ako imas viska nafte za potrositi Dragane...

Kovacev ako vec radis 2 prohoda pred setvu onda uradi 1 sad 1 na prolece,nista nemozes da izgubis a ako bude suvo prolece dosta dobijas.

Kod mene je zemlja kao kod Kovaceva, tako se rasipa. Prema tome sspremac odmara do proleca.

moram nesto zatvoriti ove jeseni i to pola pola na vise parcela, posejem iste hibride i pratim od nicanja do oprasivanja i na kraju rezultat...
nemogu ucestvovati u vidjenju stvari ako ne probam:osmeh:

Zašto soja posle suncokreta ? uljarica nejde na uljaricu i pogotovo što su obe kulture širokolisne bolje da si posejo kukuruz ili pšenicu lako bi se rešio tog "korova" .

Dal bi moglo nekom kosačicom dignutom iznad soje da se prodje da ne sazri sjeme?
Moze Momo a sto ne bi moglo?:osmeh: ali su posledice jos nepovoljnije. Naime desi se to da kad se pokosi u toj fazi kao na slici (sto su neki radili rucno srpom) sa tog mesta krenu po 3 do 10 drugih glava i raste do 3 m visine ko da nije citav.
Ako je vec doslo do toga da je ostalo toliko suncokreta u soji onda najbolje je to iscupati ili skidati opet rucno srpom ali tek u fazi sazrevanja istog, jer tada vise ne postoji sansa da se regenerise i da krenu druge glave.
E sad, dali to sklanjati sa njive ili ostaviti izmedju redove to neka svako proceni sta je najbolje!!!

Mi smo se godinama mucili sa jednom parcelom od 10 kj na kojoj je bio nepokosen suncokret kad smo uzeli u zakup. Prve godine smo posejali kukuruz i nije bilo problema ali u sledecih 6 godina smo pojeli g...a u soji. Tacnije svake druge godine je bilo problema. Mi smo to resavali sa srpom kada je soja bila otprilike do kolena ali smo sekli suncokret na 5 cm od zemlje ( ispod prvog lista ) i nikad nije krenuo ponovo.

Imo sam ja suncokreta u kukuruzu već druge godine , poneki se ipak provuče i onda udjemo u veliki kukuruz red po red i svaki samo malo iščupamo iz zemlje , pritom se poneki samo slomi ispod glave i nisam primijetio da se obnovi.

Zašto soja posle suncokreta ? uljarica nejde na uljaricu i pogotovo što su obe kulture širokolisne bolje da si posejo kukuruz ili pšenicu lako bi se rešio tog "korova" .

Марчело, претходне године је ту било жито, а не сунцокрет. А претпрошле године је на тој њиви био сунцекрет. Ето колико дуго може сунцокрет да буде у њиви. А било га је још, само се шпартањем мало исекло, а оно што је било у редовима је остало.

Марчело, претходне године је ту било жито, а не сунцокрет. А претпрошле године је на тој њиви био сунцекрет. Ето колико дуго може сунцокрет да буде у њиви. А било га је још, само се шпартањем мало исекло, а оно што је било у редовима је остало.
:sta: svašta nisam znao da suncokret može predstavljati toliki problem ako ga posle žita i posle ugaranja ili prskanja strnjike totalom ima toliko onda to nije za šalu , viđao sam samoniklog suncokreta po atarima ali baš u tolikoj meri nisam inače ja nesejem suncokret ali sam Ti ono napiso po nekoj logici stvari a baš sam mislio probati posejati suncokret u proleće čisto za probu ali ako je tako ta zaj....cija mi netreba u životu ostajem veran sojčetu devojčetu :cvetic:

Капирам да си написао по некој логици, ни ми никад не сејемо тако како ти се учинило. Једне године иде тањирање(јечам, пшеница, тритикал), следеће орање(кукуруз, соја или сунцокрет). Не стављамо две године за редом исту културу.
А то је случај само са том њивом. Не знам из ког разлога. На другим њивама нисмо имали таквих проблема.

Nazad
Vrh