Zatvaranje zimske brazde

Ako sad preorava, jako jako brzo ce gubiti vlagu iz tog zemljista, ali ne bi trebalo biti puno korova na tako preorivanim njivama...

nije glupost preoravati oranje ali ne sada to rade ljudi ali u februaru pa tako to preoravano ima priliku da ga opiči mraz a sada je stvarno glupost znam ljude koi su čuli da je to dobro pa preoravali ali samo za probu pa preorali samo pola njive kasnije nisu prepoznali sopstvenu njivu i pokajali se što je celu nisu preorali kažu da se time unište korovi mnogo bolje usitni zemlja i da ima više vlage ja to nisam radio ali sam nameravao sprečila me je finansijska konstrukcija :haha:

Ja sam gario sojiste posle zetve pre par godina, jer je soja dosta rano skinuta. a onda smo to jos jednom orali u 12 mesecu. a u februaru je to cista glupost. okrecete zemlju koja nije izmrzla na gore, i tme dobijate losije uslove za setvu, Vadjenje vlage, i losije nicanje, naravno i prinos.

Ja sam tek pre neki dan sa malom drljacom..4 krila poravnao oranje. U planu je još da razbacim Kan pa spremac 1 ili 2 puta. Porošnja mi je bila 5l po ha sa zetorom 7011

Ja sam nesto 'nakocenog' oranja zatvorio odmah posle same operacije oranja nosenom tanjiracom i mogu reci da tamo ima dosta vise vlage nego na nediranom oranju. Da sam imao uslove, ja bih takodje zatvorio u januaru ali eto za dogodine cu biti spreman ako uslovi dozvole.

Kod mene u ataru nisam cuo da iko zatvara brazdu u jesen ili januaru,ali na osnovu ovoga sto sam video kada sam pre koju nedelju zatvarao brazdu,mislim da cu i ja preci na jesenje-januarsko zatvaranje brazde dogodine,zemlje su mi u manjoj ili vecoj meri peskovite,i cini mi se da je to ipak bolji nacin da se sacuva vlaga,pogotovo na laksim zemljistima.

Je l' proveravao neko dubinski raspored vlage na parcelama sa jesenjim/januarskim zatvaranjem brazde, i parcelama sa ranoproletnjim zatvaranjem brazde?

Bubu, bilo bi zgodno kad bi mogao da uporediš stanje useva u julu-avgustu na parcelama gde si odradio jesenas zatvaranje brazde, i na onima gde si to uradio posle ovog snega, pogotovo ako godina nastavi sa sušom. Mada, pretpostavljam da neke velike razlike neće biti, jer je i padavina bilo mizerija ove zime (uključujući i onaj "navodno veliki" sneg).

Kad sam već kod snega, (a ima donekle veze sa ovom temom, makar posredno :osmeh:) , da li neko zna kako se debeli sneg topi, odozdo ili odgore? Ako se većim delom odgore topi, onda od ovog velikog snega nije bilo toliko velike koristi, koliko je to bilo prošle zime kad se više puta naizmenično stavrao tanji snežni pokrivač i potom topio.

Mislim da tu nema govora vise i valjda ce gospoda sto su tvrdila da u januaru netreba zatvarati brazdu sada uvideti to da im je to pogresna tvrdnja bila.Kod mene ima vlage koliko oces na samo dva tri centimetra od povrsine zemlje a zatvorio sam brazdu jesenas.Predsetvenu pripremu sam odradio samo sa drljacom i najmanje sam poremetio vlagu.Samo sto su retke godine kada u jesen moze da se zatvori brazda.

Vecita dilema je resena za ovu godinu.A i za vecinu godina je bolje u jesen ili Januar zatvarati brazdu ako vreme dopusti.Malo godina ce pokazati suprotno.

Nazad
Vrh