Zatvaranje zimske brazde

setvospremiranje1.jpg
[/IMG]
setvospremiranje.jpg
[/IMG]Danas zatvorena zimska brazda prvi i poslednji put ovih dana sejanje,cela njiva je nadjubrena stajskim djubrivom,samo prihrana u spartanju.Jedan prohod setvospremacem!

Danas sam stao da pogledam jednu njivu, to je koliko znam jedini covek u ataru koji je zatvorio drljacom brazdu negde krajem decembra... Ima vise vlage nego na mojim njivama gde je zatvorena vlaga u martu, tako da bar sto se mene tice, ostaje zal za proputenom prilikom... Ove godine se pokazalo opravdano zatvaranje brazde u dec/jan.
Inace, sinoc je palo oko 8 litara kise, i nije spojilo sa donjom vlagom nazalost...

Ako ćemo se prozivati svaki put kad neko napiše da li je bolje u januaru ili decembru, onda bolje da ni ne diskutujemo... Ja sam video kom mene u selu da mu to dođe skorao na isto, zato ja ostajem pobornik zatvaranje u martu ili kad to vreme to dozvoli... Na mojim zatvaranjima od pre mesec dana ima vlage kao na onim koji su zatvarali u januaru, e sad kako će biti preko leta kad je vlaga zaista važna ostaje da vidimo...

pa zar nije svrha oranja da malo dubinski izmrzne zemlja, a ne da se odmah po oranju izravna i da se ne dozvoli izmrzavanje?

čak oranje treba da bude malo talasasto, a ne složeno.

a onda u martu zatvoriti brazdu.

tako je mene deda učio i tako ću ja svoje unuke učiti, ako ih budem imao.

ako mislis na malu laku drljacu, to je prckanje u prazno, mala nepravilnos na oranici i ona nista nemoze da uradi...
ja sam zatvorio brazdu spremacem i u predsetvenoj priprem je vec na 4-5cm bilo vlage. ispostavilo se da su ravne opruge pravi pogodak.

Ja и даље сматрам да је затварање бразде ствар локалитета. Код нас у Гају где има доста тешких, ритских земљишта, сасвим је нормално да се остави да мало измрзне и да се мало исуши, како би се лакше припремила за сетву и да би се мало растресла. Нашем земљишту више одговара затварање у јануару-фебруару, другде је другачује. Негде се ни зимскоорање не може средити без тањираче, негде је довољна дрљача... Ону парцелу где сам јесенас сетвоспремирао за пшеницу , па нисам имао довољно семена, док сам сада спремирао за кукуруз пукле су ми на пола ланца 2 опругеи трактор је једва ишао, а на осталих 8 ланаца нигде ништа.

Ravne S su pravi pogodak za ovu godinu, ali još uvek tvrdim da se teže vuku od standardnih a nek komentariše ko šta hoće

ja garantujem da nebi mogao da vucem 6m 15kmh da imam S opruge umesto ovih...ja mislim da se tvoj spremac malo teze vuce zbog oslanjanja na rotorima, a ne na tockovima, kao kod mene. zamisli da spustis tvoj spremac na tockove i krenes da ga vuces, sta mislis dal bi isao lakse?

moj drugar je pre 6-7god uzeo za 1221 conset 4,5m sa S oprugama, isto oslanjanje kao tvoj, istim brzimama ga vuce kao i ja, u prvom i u drugom prohodu, nemoze brze...

Bilo je svakakvog prepucavanja u ovoj temi, vlage nema za sad dovoljno, trebalo je zatvoriti brazde popucane zemlje u soji špartačem da bi što manje isparavala vlaga, sad ce da se vidi po prinosu ko nije radio međurednu kultivaciju, možda je off ali ima veze sa zatvaranjem vlage

Nazad
Vrh