Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bobo aj molim te ako ti nije tesko da u odgovarujucoj temi o subvencijama napises konkretno sta su kod vas dali u ratarstvu prosle god. Odnosno koliko evra po ha.E, po pitanju isusivanja vase zemlje, nemam pojma. Ja garantiram da ce se u aprilu u sjetvi soje iza sjetvospremaca poznati vlazna zemlja, kao i uvijek do sad. Ne znam kako se vasa zemlja ponasa, ali zato poznam svoju i kod mene se radi zatvaranje u proljece.
A po pitanju prihrane zita (vjerovatno mislite za razbacivanje gnojiva po smrznutoj zemlji ili snijegu) Evo, kod nas se prodove predavanja po opcinama za poljoprivrednike da ih se upozna s europskim modelom rada poljoprivrednka i kod nas malo po malo uvode Eu pravila u poljoprivredi, vec sam pisao o max kolicini dusika koju EU dozvoljava u tlu kroz godinu dana, racunajuci i proslogodisnje rezerve. Ako se ne prodrzava pravila (nasumce tokom godine obilaze komisije 3-5% svih gospodarstava i provode inspekciju nad svime zivim), kaznjava se umanjavanjem poticaja, od 1% pa sve do 100%.
Da se vratim na prihranjivanje psenice. Po smrznutom tlu i po snijegu se NIKAKO i NIKAD ne smije u njivu, a pogotovo u prihranu... Ako vas komsija prijavi, gubite odredjeni postotak poticaja. Ako ponovite radnju opet, gubite jos vise poticaja a za trece ponavljanje mislim da kazna krece od umanjenja od 70% pa na dalje... Pa vi vidite hoce li se i u buduce raditi "kako babo kaze" ili kako i treba
Zatvaranje brazde je tema koja je jesenas pokazala svoje zube i mislim da jos uvijek rezi na sve nas