Zatvaranje zimske brazde

Bome kod mene ima vlage i previše haha.
Vozio đubre i zapao s 577 čupala me dva van na kraju mokro ludilo a mislio uskoro zatvorit brazde .
Očito niš još mjesec dana..

Ja danas podrljao 5ha...inace koliko je bilo snega mislio sam da ce biti poplave,kad ono nista...u subotu sam uzorao 1 ha,u nedelje potanjirao ,podrljao i posejao zob... gledam potok,ispod je redovnog nivoa a bilo je snega nenormalno :cool:

Ovako je izgledalo moje ovogodišnje zatvaranje zimske brazde, zaoravana kukuruzovina na 25cm, nađe se i koja džomba napolju

29m0yf8.jpg

r2m3de.jpg

@ miroslav K mislim da bi bilo puno bolje da su ipak originalni tockovi duplirani, jeste da bi kostalo. ali mislim da to nije investicija koje treba da se isplati za jednu sezonu.

Eto, cijelu zimu se prepirali sta je bolje a sta ne, pa sad koji su zatvarali jesenas, ne mogu u njivu, moraju cekati, dok mi "koji ne znamo sta radimo" vec imamo optimalne uvjete za rad i ja sam npr. posijao sve sto je planirano, za sjetvu soje i kukuruza brazda zatvorena pravovremeno i miran sam... Aa vi sad cekajte dok to "blato" popusti...

Miroslave, super izgleda traktor s ovim tockovima. na betonu i snijegu se prednji pogon pokazao da ce raditi i u ovoj kombinaciji. Kako se ponasa u mekanoj zemlji?

Kamo sreće da sam sve zatvorio oranje u januaru a o mom blatu nevodi brigu pitaću te u aprilu gde je blato kad budeš sejao ako nebude dovoljno padavina kao što izgleda da će biti pošto nemamo nikakve rezerve u dubljim slojevima a podzemne vode daleko.Izvinjavam se za of.

Evo ja sam bas pratio otopljavanje snega na njivama sa zatorenim brazdama i njivama koje nisu dirane, i nisam nasao uzrocno posledicne veze. I njive sa zatvorenim brazdama nisu plivale , ko sto su bila predvidjanja ovde. Takodje ovde u banatu kosava dodatno isusuje zemljiste, a sto se tice skorijih padavina, naginju ka deficitu. Kajem se(kao i mnogi) sto nismo zatvorili ranije.

E, po pitanju isusivanja vase zemlje, nemam pojma. Ja garantiram da ce se u aprilu u sjetvi soje iza sjetvospremaca poznati vlazna zemlja, kao i uvijek do sad. Ne znam kako se vasa zemlja ponasa, ali zato poznam svoju i kod mene se radi zatvaranje u proljece.

A po pitanju prihrane zita (vjerovatno mislite za razbacivanje gnojiva po smrznutoj zemlji ili snijegu) Evo, kod nas se prodove predavanja po opcinama za poljoprivrednike da ih se upozna s europskim modelom rada poljoprivrednka i kod nas malo po malo uvode Eu pravila u poljoprivredi, vec sam pisao o max kolicini dusika koju EU dozvoljava u tlu kroz godinu dana, racunajuci i proslogodisnje rezerve. Ako se ne prodrzava pravila (nasumce tokom godine obilaze komisije 3-5% svih gospodarstava i provode inspekciju nad svime zivim), kaznjava se umanjavanjem poticaja, od 1% pa sve do 100%.

Da se vratim na prihranjivanje psenice. Po smrznutom tlu i po snijegu se NIKAKO i NIKAD ne smije u njivu, a pogotovo u prihranu... Ako vas komsija prijavi, gubite odredjeni postotak poticaja. Ako ponovite radnju opet, gubite jos vise poticaja a za trece ponavljanje mislim da kazna krece od umanjenja od 70% pa na dalje... Pa vi vidite hoce li se i u buduce raditi "kako babo kaze" ili kako i treba ;)

Zatvaranje brazde je tema koja je jesenas pokazala svoje zube i mislim da jos uvijek rezi na sve nas ;)

Ja sam danas prosao jednom sa drljacom na njive na kojima planiram kukuruz i suncokret,islo je lepo i nije se mnogo vlaga vadila.Evo i snimka malo je kratak jer nije bilo memorije u aparatu

Jel bi mogao neko da kaza da li ako jos 5,6 dana jesenje oranje bude stajalo da se ne spremira moze da zapekne i sl. pri temperaturi od 21-2 celz. kako najavljuju narednih dana pa da bude loshiji ucinak rada sa drljacom ili spremacem. Hteo sam to da poravnam sutra i ali necu moci nazhalost..

E, po pitanju isusivanja vase zemlje, nemam pojma. Ja garantiram da ce se u aprilu u sjetvi soje iza sjetvospremaca poznati vlazna zemlja, kao i uvijek do sad. Ne znam kako se vasa zemlja ponasa, ali zato poznam svoju i kod mene se radi zatvaranje u proljece.

A po pitanju prihrane zita (vjerovatno mislite za razbacivanje gnojiva po smrznutoj zemlji ili snijegu) Evo, kod nas se prodove predavanja po opcinama za poljoprivrednike da ih se upozna s europskim modelom rada poljoprivrednka i kod nas malo po malo uvode Eu pravila u poljoprivredi, vec sam pisao o max kolicini dusika koju EU dozvoljava u tlu kroz godinu dana, racunajuci i proslogodisnje rezerve. Ako se ne prodrzava pravila (nasumce tokom godine obilaze komisije 3-5% svih gospodarstava i provode inspekciju nad svime zivim), kaznjava se umanjavanjem poticaja, od 1% pa sve do 100%.

Da se vratim na prihranjivanje psenice. Po smrznutom tlu i po snijegu se NIKAKO i NIKAD ne smije u njivu, a pogotovo u prihranu... Ako vas komsija prijavi, gubite odredjeni postotak poticaja. Ako ponovite radnju opet, gubite jos vise poticaja a za trece ponavljanje mislim da kazna krece od umanjenja od 70% pa na dalje... Pa vi vidite hoce li se i u buduce raditi "kako babo kaze" ili kako i treba ;)

Zatvaranje brazde je tema koja je jesenas pokazala svoje zube i mislim da jos uvijek rezi na sve nas ;)
Bobo aj molim te ako ti nije tesko da u odgovarujucoj temi o subvencijama napises konkretno sta su kod vas dali u ratarstvu prosle god. Odnosno koliko evra po ha.:ppozdrav:
Od sutra krecem na par parcela da zatvorim brazdu.

....napiši nešto i o drugim podsticajima (mehanizacija,stočarstvo),bilo bi lepo i ljudi iz BiH ,Hrvatske,Slovenije,Makedonije malo napišu o subvencijama u svojim državama.
Moji zemljaci ne moraju jer nisu ljubitelji motike:osmeh:

Ja danas zatvarao jedno 60 jutara belorus 892 ravan most sa setvospremačem imt 2,9 brzina kretanja 8,8 do 9,2 km/h preko 10 sam vozio samo 5m i nimalo više jer iza mene samo prašina ostala a belorus 1523.3 sa consumovim setvospremačem od 5,5m išo je oko 7,5 km/h previše je sitnio zemlju po toj brzini al taj setvospremač da sam ga imao prošle godine bilo bi milina:ppozdrav::osmeh:

Nazad
Vrh