Zatvaranje zimske brazde

Ove godine je bilo tako da se zatvara u januaru,inace se zatvara u jesen,u dijagonalu spremac i nema problema.

nekada su stari ljudi govorili,da netreba zatvarati oranje u jesen,kazu treba ostaviti da sto bolje izmrzne pa onda u prolece zatvoriti, kome sad verovati i cega se pridrzavati kad su takva vremena dosla?

Svako vreme nosi svoje breme....svaka godina je drugacija i prica za sebe.Kada se sneg poceo topiti mislili smo mnogi "sad ce u dolama podzemne vode'',nece se moci zatvoriti zimska brazda.Nisam zatvorijo jesenas,nisam ni u januaru,ali jesam 10-15 marta,a ono se prasi kao da je avgust....

U ovakvim uslovima najbolje je vestak na oranje i spremac bez velikog vozanja,ovo vlazne zemlje sto izadje obeli u momentu.

Nema potrebe da drljam oranje je ravno i lepo izmrzlo,sto bi se vozao bacim djubre spremac i to samo setveni sloj ne jako duboko,da ne otvaram vlagu a ima je dosta (u mom slucaju je tako e sad sta ciji deda kaze ne znam mene je moj necem i naucio)Ali ponavljam takvi su uslovi za ovu god,nije uvek tako.:ppozdrav:Pa ti nasteluj plug kad ores:haha: salim se bez vredjanja:ppozdrav:

oranje-1-forum.jpg
[/IMG]Ovo je slikano u januaru kad ste vi zatvarali brazdu,dali je ovde to bilo potrebno ja mislim da ne,ako neko misli onda u redu.

Hm opet dilemika oko zatvaranja brazde. Pošto sam ja bio pobornik prolećnog zatvaranja, evo da vam prenesem moja iskustva. Ona oranja na koja sam bacio veštak i jednom spremirao imaju vlage na pretek na 2-3cm, a ona koja sam radio dvaput takođe imaju vlage ali na 5 cm... Tako da ću ja i dalje raditi u proleće zatvaranje brazde, ali ću gledati da i predsetvenu pripremu odradim u tom prvom prohodu, al za to moram kupiti bolji plug da lepše složim oranje...

Eureka! , Svi se u stvari slažemo , treba samo poravnati na vrijeme , pa sad dal prilikom oranje, dal zimi , u rano proljeće zatvoriti , ili po oranju odma preć jednom tanjiračama ako je baš neravno.

Danas me zove čovek da mu posle bacanja veštaka uradim prvi i poslednji prohod setvospremačem.Znači njiva je uzorana u novembru i tako je stojala do sada.Posle jednog prohoda pripremilo se jako lepo.Moje zapažanje je da ima mnogo više vlage nego na recimo mojim njivama koje su zatvorene početkom marta i sada rađene još jednom pred setvu.I ajde sad budi pametan.....

tako ja radim.izorem decembra. i pred setrvu 15 dana spremanje *i sertva.evo ja sam dans spremao za kukuruz .samo jednom ga spremis posle oranja i to je to.tako kod men vecina radi.stvarno neznam cemu 2 spremanja pred setvu.

@Diklofen , ima nas koji smo tvrdili da je najbolje zatvaranje brazde ujesen poslije oranja ili početkom zime ako se ukaže prilika , a u martu ,... hmm , neko zove zatvaranje , a moglo bi se reći o "otvaranje" brazde.

Ja sam ostavio 3 orane parcele crne lake zemlje i 7 gruberisanih parcela netaknute. Na nekim parcelama ce biti sejana soja, na nekima kukuruz i sve ce biti spremane iz jednog prohoda.

Danas me zove čovek da mu posle bacanja veštaka uradim prvi i poslednji prohod setvospremačem.Znači njiva je uzorana u novembru i tako je stojala do sada.Posle jednog prohoda pripremilo se jako lepo.Moje zapažanje je da ima mnogo više vlage nego na recimo mojim njivama koje su zatvorene početkom marta i sada rađene još jednom pred setvu.I ajde sad budi pametan.....
Kolega ja sam bacio ureu po oranju cekam sutra da vidim sta ce biti od vremena i od nedelje sejanje,po mojoj proceni drljacom bi naneo vecu stetu nego korist(otvorio bi vlagu),tako da jedan prohod spremacem i sejacica iza mene.

Nazad
Vrh