Zatvaranje zimske brazde

Ostalo mi je jos oko 150 KJ ako bude sve u redu bice gotovo za dva dana. Vlage u ovom trenutku ima dovoljno ali ako ne bude pala kisa do setve imacemo opet problema sa nicanjem. Prvi dan kad smo krenuli uradili smo 102 KJ za dan sa dva traktora. Claas je potrosio 90 litara a NH 210 litara goriva. Neznam koji je koliko uradio ali prosek ispada 3 litara /KJ.

pre 2 dana zatvarao oranje sa setvospremacem,bogami islo je mnogo bolje i brze nego sa klasicnom drljacom,ali prasina se dize do neba,kisa je prepotreba na nema je na vidiku,sva ureja sto je bacena na psenice ce da ispari vazduh.

Izvinjavam se sto pitam ali nisam bas pomno pratio temu.... A nisam ni naisao nigde na podatak... Da li bi bila ludost posle zatvaranja brazde preci njivu sa kembridzima? Da li bi bilo nekih negativnih ili pozitivnih posledica i kojih?

Valjanje posle setve je opravdano jer je brže nicanje i useva i korova.
Ovde su neki probali valjanje pre setve repe, ali su brzo od toga odustali.

Izvinjavam se sto pitam ali nisam bas pomno pratio temu.... A nisam ni naisao nigde na podatak... Da li bi bila ludost posle zatvaranja brazde preci njivu sa kembridzima? Da li bi bilo nekih negativnih ili pozitivnih posledica i kojih?

Prošle godine sam vidio da lik po uzoranoj parceli (orano u januaru pa je izmrzlo) sa nekim velikim IHC (mislim da ej 1046 ili neki veći) vuče ogroman kembridž (traktor se davio naveliko) direktno preko oranja a na drugom kraju njive dva traktora su sijali kukuruz pneumatskim sijačicama po tako pripremljenoj zemlji. Kukuruz je na toj parceli bio sasvim "normalan".

---------- Poruka napisana u 20:54 ---------- Prethodna poruka je at 20:52 ----------

Sta mislite da se baci urea krajem marta po oranju jer je jako lepo i ravno zatim setvospremac i sejanje?

Ja ću tako da uradim, samo nisam siguran tačno kada, najvjerovatnije početkom druge sedmice aprila, do 10. sigurno ako vrijeme nastavi ovako, tlo je kod mene dosta hladnije i sporije se grije nego kod vas u ravnici.

Valjanje pre setve ima svojih prednosti.
Problem je poleganje semena sa našim sejalicama, koje većina posedujemo, u tako pripremljeno zemljište.

I ja sam planirao ovako u jednom prohodu, ali ipak sam zatvorio brazdu jer mi je nekako jos rano za predsetvenu pripremu a vlage nema dovoljno

9tgumd.jpg

sta ce biti ako je bilo oranje 1 u decembar.pa sad pet preoravanje na istoj toj parceli?kakav ce to nicanje i prinos biti ?umesto da sad sprema .on ore po 2 put zasto to radi?jedan covek iz mog sela.dobar je ratar.

@ mroslav k Kad si postavio prednju hidrauliku? jeli to originalna? daj malo slika u odgovarajucu temu. Vidim imas i hidro topling, jesi po pozajmio od naseg prijatelja johny.ja?

Nazad
Vrh