Zatvaranje zimske brazde

Evo i ja sam juce poceo sa zatvaranjem(spremanje)brazde ide jako fino zemja se rasipa i posle jednog prplaza ko brasno,uradio sam 25 kj sutra nastavljam.Kisa bi inace jako dobro dosla narocito na psenicu

ja sam zatvorio braze jos prosle nedelje ali nema kise na vidiku narednih 8 dana,a rekli su kao da ce mart biti vlazan ali posle tog snega ni kap nije pala,dobro bi sada dosla kisa od nekih 20lit,ali sta cemo kad nam bog neda.

Kod mene i sad kad prođeš spremačom vadi se vlagu i sa 5 cm dubine... A i do sad se već trebala zatvoriti brazda...

Da , imam nekoliko parcela gdje nije bilo klasično zatvaranje oranja , nego samo podrivanje pa tanjiranje i tako ostalo (cilj je isti sve su ostalo nijanse) .
Sada vlage kolko oćeš , a da kiše preteraju , ništa samo malo duže čekaš sjetvu šta ima veze.

Ne mogu sad prebaciti slike da vam pokazem razliku gde je jesenas zatvorena brazda i gde sam sada isao_Od jesenas je cim zagrebem vlaga a sadasnje poravnavanje izmesalo i vlaznu i suvu zemlju plus sto moram jos jedanput da zatvorim Kan.Bice cupavo ako nepadne neka ozbiljnija kisa a javljaju da ce biti iznad prosecnih temperatura za mesec Mart.

Ne mogu sad prebaciti slike da vam pokazem razliku gde je jesenas zatvorena brazda i gde sam sada isao_Od jesenas je cim zagrebem vlaga a sadasnje poravnavanje izmesalo i vlaznu i suvu zemlju plus sto moram jos jedanput da zatvorim Kan.Bice cupavo ako nepadne neka ozbiljnija kisa a javljaju da ce biti iznad prosecnih temperatura za mesec Mart.

Ako si jesenas zatvorio brazdu, onda imaš poravnato oranje i smanjenu površinu za isparavanje i gubitak vlage, i to je ok. Ali, bez obzira na poravnato oranje, ostaje ti i dalje problem kapilara koje bi trebalo prekinuti. Zato, po mom mišljenju, bez obzira na ravnoću oranja, u rano proleće (kad to uslovi dozvole) se mora odraditi operacija zatvaranja brazde (drljanje, setvospremiranje, kako već ko to radi) iako je u ovom slučaju ona već zatvorena.

Срђан Жорж

да ниси можда гледао колико на тој парцели где је затварана бразда раније сеже влага у дубину?

да ли се разликује од ове друге парцеле по питању докле сеже та влага, колико дубоко се спустила?

koja je razlika kad spremas pred setvu ?i kad spremas sad, pa opet tamo jos jedanput? u cemu je stvar ? da nije do vlage nesto?

Nazad
Vrh