Zatvaranje zimske brazde

moze li neko da sazna do koje dubine je dosla vlaga od nove godine? ima li je na dubini od 50cm?

vadio sam uzorke za N -min pre par dana prvih 10 cm je bilo blato, posle toga sve manje i manje vlage, verujem da je već na 60 cm ima prilično malo , videću kad se otopi skroz sneg.

Moj drugar je prekjuče bio da uzore neku zaostalu njivu i kaže da je zemlje ispod 15 cm smrznuta. :sta: Ne znam šta da kežem na to.
A gore, čim je malo popustio mraz odmah mu se blato nabilo ispod blatobrana.

Jel se zatvara brazda kad je mokro..mislim nema da smeta ako se nabije malo njiva ili da cekam da se jos osusi zemlja..ono nje mnogo mokro ali onako osrednje...sta mislite?.....pozdrav

i meni je dosadno,i ja cekam da se zemlja dobro prosusi pa kacim setvospremac i krecem sa zatvaranjem.
u petak jos najavljuju neku kisicu ,pa posle toga kad se osusi pocetkom marta mozemo poceti sa zatvaranjem

Ljudi,moze li objasnjenje za zatvaranje brazde,sta i kako treba da se uradi i sta se sa tim dobija. znaci zimsko oranje je bilo,i jos uvek na njivama imam snega,posto je do sad moj matori obradjivao zemlju ne znam za to zatvaranje brazde,a ni on to nije radio.

Nemoj se zbog toga zamarati. Kad prosuši zemlja, uzmeš drljaču, ili setvospremač i prođeš jedanput. Neposredno pre setve drugi put i seješ.

jel poceo neko vec da zatvara brazdu? zemlja se vec prosusila,mislim da ona grudvasta oranja se vec mogu drljati,dok ona ravna jos treba nekoliko dana da se prosuse

Ja sam planirao u sredu da krenem...Bacim UREU, i odmah nastavim sa zatvaranjem brazde...jos je dilema hocu li ici sa drljacom, ili sspremacem

to i mene brine,ja sam prosle godine probao drljacom ali nije radila dobro oranja su bila grudvasta,pa sam je otkacio i zakacio setvospremac i presao sve njive jednom i bilo je super,ove godine oranja izgledaju mnogo lepse i ravnije nego prosle godine,tako da cu verovatno najpre preci drljacom ,baciti ureju pred setvu i setvospremac pa sejalica.

i meni je drljaca malo realnija opcija...
Da je najavljen suv mart, isao bih sspremacem, i pokusao da u tako jednom spremljeno posejem, pa onda total. Posto javljaju padavina dosta u martu, onda cu verovatno samo da poravnam oranja, i pocetkom aprila spremac, pa setva

to i mene brine,ja sam prosle godine probao drljacom ali nije radila dobro oranja su bila grudvasta,pa sam je otkacio i zakacio setvospremac i presao sve njive jednom i bilo je super,ove godine oranja izgledaju mnogo lepse i ravnije nego prosle godine,tako da cu verovatno najpre preci drljacom ,baciti ureju pred setvu i setvospremac pa sejalica.
Jesi setvospremačem radio sa dignutim valjkom ili kao i obično?

Ja bio pre 2 sata na njivi i još je suviše vlažno. Dan-dva čekanja još.

Nazad
Vrh