Zatvaranje zimske brazde

Duki: tanjuracom samo otvaras vlagu brze isusujes zemljiste, drljacom se vlaga zatvara...

Danas sam zatvorio oko 8kj kombinacijom 539 i trokrilna drljaca (bit ce slike za koji dan mobitel je sad na punjacu a ja umoran ;). Zatvaram brazdu samo na zemlji koju planiram za soju i kukuruz, a za sjetvu zobi nisam dorao nista. Proljetno oranje sam pretanjurao jednim tragom a jesensko oranje je jos granicno nit raditi ista a nije bas puno ni za cekati sa sjetvom. zob planiram na nekih 11kj, pa cu posijati najprije ovih ~5kj sto imam proljetnog oranja, pa onda idem u napad na pripremu na ostalom zemljistu koje je orano u jesen.

Ne znam ni sam sta da radim, stari napada da sve tanjuram, meni se to cini kao bacanje goriva. ja bih radije prosao drljacom, bacio gnojivo, sjetvospremac i sjetva, a on ipak tvrdi da treba malo "otvoriti" zemlju da se prosusi u sjetvenom sloju i kad sijacica prodje da je onda to TO sto se trazi, da ce zemlja iz dubine povuci vlagu gore do sjemena...

cekat cu da najprije posijem ovo sto mogu, a dalje cemo vidjeti sto i kako...

Duki: tanjuracom samo otvaras vlagu brze isusujes zemljiste, drljacom se vlaga zatvara...
Morao sam tanjiracom jer su grudve bile prevelike a ako ih ne razbijem sad posle kad se osuse nebi mogo ni da ih razbijem...a drljaca nista nebi uradila...pozdrav

Na zalost, moje slike ispale mutne, jer su slikane u pokretu s traktora... danas cu biti na selu, pa cu uslikati ponovo, da se vidi kako je to kod mene ispalo.

Duki, sad odmah to drljaj, ili baci gnojivo pa drljaca, nemoj ostaviti tanjuranu zemlju "otvorenu" dugo, jer ce ti se zemlja na dubini obrade tanjuraca isusiti i speci tako da tu nece biti vlage... Ja sam tako "danas" jednu njivu orao, i "prekosutra" ju isao tanjurati, i dodjem jos dva dana poslije s drljacom i ni ne pozna se da sam prelazio, vec je spekla zamlja. na svu srecu, samo ta manja njiva i ona je planirana za kukuruz, pa kako joj do sjetve bude.

trebao si to setvospremacem uraditi,a ne tanjiracom,tanjiraca izbaci vlagu i napravi grudve,dok setvospremac cuva vlagu i sitni zemlju,jos ako ima dasku i duple rotore,milina

Ja danas malo obilazio atar ,prema selu površinski suvo 90% a u ritu 90 % mokro teško da će se nešto raditi u ritu 3-4 dana još. Ako nastavi ovakvo vreme (vetrić-sunce) biće posla ove nedelje.

Čime ste radili? Kod nas je još vlažno ali dvoumim se između spremača i parače sa valjcima.

Sta mislite kako bi bilo da na trokrilnu drljacu uvezem lancima na svako krilo po jedan bagremov stupac nekih 15-20cm precnika lancima za krajeve i nekih 20-30cm od drljace, da li bi to razbijalo busenove zemlje i sitnilo grumenje?

Bolje vezite 2 komada na 3 krilnu drljacu,sigurno ce bolje raditi nego bez tih "gredica".
Koliko ce busenja razbiti zavisi od samih busa kolike su i kakav je tip zemljista + sto se poravnati male neravnine u zemljistu.

Nazad
Vrh