Zatvaranje zimske brazde

Oldtimer je u pravu skroz,ova situscija je kod nas dugačija,jer je sneg došao na doobro smrzznutu zemlju,a mislo da ispod ovog snega pod ovim uslovima teško da se zemlja otopi i da pšenica počne da diše,pre bih rekao da spava ona k'o međed

Mindjusar to je u redu,nasa psenica vapi za zastitom od golomrazice koja je vec uzela svoj danak,to sto na televiziji kazu da nije lazu!prvo sto nije nikla ko svet tako da se vec vidi kakav ce prinos biti.Sto se tice pokorice od toga nema nista lepo je rekao kolega mindjusar i ujedno odg umesto mene:ppozdrav:oldtimer hvala na skolskom objasnjenju!

Paa, kod ozimih kultura ponekad je ova operacija neophodna!
Dakle, desava se da ako preko snega padne ledena kisa, dodje do stvaranja pokorice. Onda dolazi do pojave efekta staklene baste. Ispod snega dolazi do povecanja T, ozimi usev pocinje da "dise", dolazi do povecanja koncentracije CO2, i biljka se gusi, jer nema ventilacije, zbog pokorice.Znaci, ne radi se to uvek, i ne svuda, vec samo ako dolazi do formiranja ledene kore preko sneznog pokrivaca, i ako ona ostaje duzi vremenski moramo je razbiti.
Ne vidim cemu onaj vas cinican komentar. Sve imam svoje zasto, i svoje zato...
Ovu vrlo retku i skolski objasnjenu operaciju sam ja i mnogi drugi su radili pre nekih 20 godina tada se uhvatila neka debela pokorica od leda tako da se moglo slobodno hodati po njoj.Psenica se vec pocela gusiti ,pa smo morali traktorima prosarati neki smo i vukli poneko orudje poput valjka ,drljaca verujte mi smesan je bio prizor.Neke agrotehnicke mere prividno su smesne ali zato korisne.Izvinjavam se na:off_topic:

pa nisam bas siguran da ovi sto su uradili pripremu mogu mirno spavati sa ovakvom kolicinom sniga prije mislim nek spremaju grubere podrivace:osmeh: inace jesenja pripreme zemljista se spominje i u katalogu DKC hibrida kao izbor pa sam se i sam zapito dal gresim sto radim dve pripreme u prolece:sta:

S sta s onim nije još uzorao? Kad ce taj da seje.

Danas, 08:16
#905​
Srdjan Žorž
user-offline.png

per ce moci da se sprema tamo gde nije poravnato

Zlu ne trebalo,poravnato posle ovog snega je kao pripremljeno tako da se seje odmah na to.A prosuseno oranje je tacno da ce se pre pripremati od poravnatok ali i mesati suva i vlazna zemlja pa opet belaja.Generalno ko ima za sejati nesto u martu bolje ce proci onaj ko je poravnao(zatvarao)brazdu.Da ne duzimo i polemisemo opet istu stvar,sacekajmo jos 10 dana pa ce se sve pojasniti.

mislim da ce bolje proci oni koji nisu poravnali zemlju u januaru,jer sad zemlja je smrznuta 15cm a snega ima jos 30cm pa kad sneg pocne da se topi ta voda ce se zadrzavati na ne poravnanom dok na poravnanom ce se slivati u najnize tacke a moze dovesti i do blagih poplava!,ja nisam zurio sa zatvaranjem brazdi ,ali koliko vidim to cu raditi samo krajem marta ili pocetkom aprila, jer zemlji treba bar mesec dana dok se ne otpusti i prosusi

ocito da nisi bio u basti ili si to samo tako cuo,ja danas bas sa vilama i asovom merio,smrzuta je zemlja tesko vile ulaze u zemlju i kad asovom izvadim vidi se oko 10 15cm smrzuta zemlja,znaci treba najpre sneg da se otopi pa pa tek onda zemlja jer kako da se otopi i dise kad je sneg izolator?!

Izgleda da ce ovog proleca trebati spremaci sa klasicnim S oprugama da izvuku vlagu koje sad ima u izobilju.
Mada daleko je setva ...

ali posle ovog snega kad se otopi bice vlage do 50cm,pa kako sma procitao na rhmz bice imacemo kisno prolece i toplo lepo sa dosta padavina.

Nazad
Vrh