Zatvaranje zimske brazde

sneg se polako topi,ali pod zemljom se smrzava,jer je jos uvek zemlja delimicno smrzuta,nije mi jasno kako ali gde ode ta voda sto se otopi sa snega? dali se smrzne u zemlji ili ispari u vazduh?

Da i meni nije jasno , zemlja dole još smrznuta i suva a snijeg nestaje , izgleda da je bio mnogo suv i pretvoriće se u vodu bukvalno zadnjeg dana kad bude nestajao.Izgleda da će vode biti mnogo manje nego što se mislilo.

a sa krovova kaplje vec 5 dana bez prestanka a rekli su da ce biti bar 50lit po kvadratu od ovog snega,ali izgleda da ce pola iz te kolicine da ispari u vazduh

Sve se izokrenulo , nemojte više da niko iznosi bilo kakve pretpostavke o vremenskim prilikama, ništa se ne zna , jedino da je došo neki " La Ninja" ili "el Ninjo" j...ga.

Malo sam pretrazivao po netu, uglavnom, odnos voda-sneg je oko 1:12, tj cm snega daje oko 0.8 mm vodenog taloga. Nisam nasao da li je u pitanju suv, vlazan, nabijen, ili kakav vec sneg...

Kod mene je od od oktobra do sad,sa snegom koji preracunavamo 1cm =1lit vode palo oko 150lit.To nije nista za suvu zemlju,nema govora o rezervama vlage za leto.Jedino da Mart i April poprave situaciju.

ja mislim da se i do 30 posto vode iz snega ispari,mozda gresim ali od ovog snega ima sirurno 40 50lit vode po kvadratu

To je bilo kad si merio dok je sneg bio svez napadan, a pitanje je da li dospe ta sva voda iz snega u zemlju prilikom toplenja snega
Pa baš da je bio sveže napadan i nije,ja sam mislio da nema ni 20 kg po m2 ali sam se prešao.Verujem da je jedan deo ispario ali ne više od 10 % ipak je bilo jako hladno.
Za divno čudo kod nas u ataru nema vode ni u razorima što je baš redak slučaj posle ovakvg snega.
Još jedna zanimljiva stvar ,pošto svaki dan vozim sina u vrtić u Alibunar ,primeti se da do pola puta za Alibunar ima snega više od 50% dok prema Alibunaru nema ni 10%:sta:
Kao da je neko lenjirom povukao.

Kako vam izgleda zemljiste ispod snega kod onih koji su zatvarali ? Mislim da nije sabijeno. A koliko vode ima u snegu zavisi od niza faktora .

Odlicno,noga upada do zglavka,hvata se lepo na noge,crni se koliko je vlazno,dok ostala oranja pocinju da bele.

talianu
i
sti slucaj i kod nas, kad se ide prema NS, deonica do instituta (nekih 8km) nema snega (vec se otopio) a posle skroz do rumenke još se naveliko beli, bas zanimljivo, izgleda da nije bilo svude ista kolicina. A sto se tice kolicine vode verujem ti da si tako izmerio ali nekao mi se cini kad se otopio da nema velikog blata

Nazad
Vrh