Zatvaranje zimske brazde

2004.te vadili repu linijom po mokrom,i izvlačili prikolicama,uzoralo se ujesen na JEDVA 20cm,ali je bilo oranje GADNIJE od ovog,i onako sveže pustim tanjiraču vučenu,i prilično lepo isekla i poravnala,na proleće bila njiva k'o baštica,a bez tanjiranja bi bilo ned'o Bog

moram i to dodati,2005e bila super godina za soju,ali samo na takvim njivama sam imao 27 meteri po jutru,a ni otad nikad više toliko,zašto,neznam
Evo konacno da neko napise svoju praksu i iskustvo::svaka cast:: , sve same teorije ovde citam, moz knjigu napisati

2004.te vadili repu linijom po mokrom,i izvlačili prikolicama,uzoralo se ujesen na JEDVA 20cm,ali je bilo oranje GADNIJE od ovog,i onako sveže pustim tanjiraču vučenu,i prilično lepo isekla i poravnala,na proleće bila njiva k'o baštica,a bez tanjiranja bi bilo ned'o Bog

moram i to dodati,2005e bila super godina za soju,ali samo na takvim njivama sam imao 27 meteri po jutru,a ni otad nikad više toliko,zašto,neznam
Onda prodaj podrivac i kupi dooobar valjak pa prvo sabij zemlju i poori sto gore vidis kako ti dobro rodi.

Ja sam jesenas cisto eksperimentalno presao komsiji na jednom delu njive sa kembridzom posle oranja. Slika vise nego odlicna.

Ajd malo da pokrenemo temu ljudi pa ovaj sneg nece otici do maja sva sreca pa smo poravnali zemlju mozemo mirno da s:spavam:

---------- Poruka napisana u 11:43 ---------- Prethodna poruka je at 10:38 ----------

Ajd malo da pokrenemo temu ljudi pa ovaj sneg nece otici do maja sva sreca pa smo poravnali zemlju mozemo mirno da s:spavam:
Nisam ni video 1001 post

Poslednja izmena:
Nemoj spavati, idi inkorporiraj sneg i ujedno spremis i sejes. Mi koji nismo zatvorili brazdu cemo jos malo cekati tamo negde do 15. marta pa nek i ove godine nacisto propadnemo "s' prinos"..

Ovaj je zakasnio sa zatvaranjem zimske brazde.
33893633368253997930021.jpg

Slažem se sa tobom Tomo VS. Ko zna možda i nas ovo čeka ko ima ozime kulture sobzirom da ovaj sneg neće skoro otići.

A sta na ovoj slici ima pametno? ajde da cujem,gluposti ste se i vi naslusali nemoj te tako.Pricaju se neke price za koje pitam da se jednostavno objasni zasto se nesto radi,zbog toga, toga i toga i ne dobijem nikakav odgovor.Ne zelim da se nastavljam ova tema je puna toga.

Paa, kod ozimih kultura ponekad je ova operacija neophodna!
Dakle, desava se da ako preko snega padne ledena kisa, dodje do stvaranja pokorice. Onda dolazi do pojave efekta staklene baste. Ispod snega dolazi do povecanja T, ozimi usev pocinje da "dise", dolazi do povecanja koncentracije CO2, i biljka se gusi, jer nema ventilacije, zbog pokorice.Znaci, ne radi se to uvek, i ne svuda, vec samo ako dolazi do formiranja ledene kore preko sneznog pokrivaca, i ako ona ostaje duzi vremenski moramo je razbiti.
Ne vidim cemu onaj vas cinican komentar. Sve imam svoje zasto, i svoje zato...

Jako inteligentno rješenje što da ne.Ja lično nikad nisam "razbijao pokoricu" al sam čuo o tome da ljudi rade. Ne ulazim u to zašto se to radi ,i kada treba a kada ne treba, ali ako bi trebalo razbiti pokoricu nebi znao kako to uraditi nego vozati se traktorom.Ovo je baš domišljato ,neznam šta je tu glupo.Sigurno je bolje nego voziti se praznim traktorom na svakih 20m, a to sam vidjao dosta puta.Sad dali treba uopšte išta dirati o tome neznam.

Nazad
Vrh