Zatvaranje zimske brazde

Pretprošle godine su sva oranja u mom kraju bila takva, ako ne i gora zbog strašno mnogo padavina. Posijati su mogli samo oni koji to uzorali u jesen, preko zime je bilo jakih mrazeva koji tu to koliko-toliko usitinili ali je priprema opet bila jako, jako teška. Komšija je sa Landini od 80KS radio sa RD i nije baš bilo svejedno ni traktoru ni RD a ni rezultati nisu bili neki, nošenje tanjirače isto nisu imale neki efekat, drljače da i ne spominjem jer ovdje niko i nema tešku drljaču. Zemljišta kao sa slike je problematično kad god da ga uzoreš. Oni koji su orali u proljeće nisu ni mogli posijati na vrijeme, tlo je bilo jako vlažno u vrijeme oranja a temperature vrlo visoke pa se to speklo za dan-dva (niko se nije htio potruditi da odmah nakon oranja krene sa pripremom) a kada je Sunce odradilo svoje nijedna mašina nije mogla polomiti betonske blokove u koje su se brazde pretvorila. Ta oranja su čekala kišu gotovo mjesec dana i na njih je posijan silažni kukuruz koji je kasnije dokusirila suša. Prema tome, moje mišljenje je da takva zemljišta treba orati na jesen i ne dirati više sve do proljeća kako bi mrazevi odradili koliko-toliko posla a potom ih spremiti čim se u njivu može ući kako bi se izbjeglo sušenje i "betoniranje" brazde koju mraz nije dovoljno razbio.

Ove jeseni je situacija bila nešto drugačija, negdje se oralo lako i zemlja se rasipala jer je bila sagorela od suše, negdje su opet izoravane prave gromade. Niko nije zatvarao brazdu ali gotovo sva orajna izgledaju uglavnom isto - gromade su se rasule od prvih kiša jer je presuva zemlja gutala vlagu kao luda a oranja na lakšim parcelama su svakako bila ravna, sad su samo malo ravnija. Veoma jako mrazevi prije ovog snijega su odradili fantastičan posao.

Prema ovome što sam vidio u mom kraju, zatvaranje brazde (mada ga svakako niko ne radi), bar ove godine, ne bi imalo smisla.

Grunt,ne želim da ulazim u raspravu .Za oranje kao sa slike ,samo "priroda" može da je sredi za setvu.

Drugar ja sam orao u prolece zamnom ide drljaca i za njom setvospremac i sejanje nije se bog zna kako uradilo ali vestak je odradio svoje,tako je moralo da bude ovo sam licno iskusio zato sad na toj njivi sejem soju i cim je skinem odmah orem kako god i u jesen jos jednom tako jedino mogu da je usitnim oranjem,ne zelim ni ja da raspravljamo divanimo samo.Nema mog odgovora ?

Ja sam prosle godine imao prolecnog oranja na parcelama gde je bilo vode, ne postoji agrotenika koja oranje kao sa slike gore moze da napravi da lici na nesto. Ni 2 x tanjiranje, 2x setvospremac, 4x grablje...grudve bez vlage samo premestas sa jednog mesta na drugo. To je moje iskustvo, nisam imao izbora. Tako da se slazem sa @kiraj, mraz odradi svoj deo posla. A to da ce biti zima bez mraza, to jos nisam doziveo u Banatu. Makar jedna kisa pa preko noci minus urade posao i naprave zemljiste strukturno. Kada se prolecno oranje osusi,a da nema vlage, nema te sile koja ce je usitniti.

Drugar ja sam orao u prolece zamnom ide drljaca i za njom setvospremac i sejanje nije se bog zna kako uradilo ali vestak je odradio svoje,tako je moralo da bude ovo sam licno iskusio zato sad na toj njivi sejem soju i cim je skinem odmah orem kako god i u jesen jos jednom tako jedino mogu da je usitnim oranjem,ne zelim ni ja da raspravljamo divanimo samo.Nema mog odgovora ?

Grunt oćeš ti da dođeš kod mene kad vreme dozvoli da se uđe u njivu da pogledamo razliku između zatvorenog i otvorenog oranja pošto sam ja podrljao 31kj (tu će biti kukuruz) pa da na licu mesta vidimo šta je bolje pošto imam još 9kj (za kukuruz) koje nisam stigao da poravnam pa će mo imati sa čim da upoređujemo i da pratimo tokom godine kakve su razlike, inače pisao sam u temi dva puta moja iskustva tako da nedavim ljude.:ppozdrav:

Ljudi ja pitam zasto eto prosto i jednostavno,ja nisam protiv zatvaranja brazde samo pitam zasto bi to radio recite mi objasnite zasto je to bolje nego ovo sad u prolece?Jel ja pitam nesto ne jasno ne razumem neka mi neko odgovori necu da se prepirem:ppozdrav:Sale necu da uporedjujem hocu odgovor???

Polemika koja traje i traje... (da li je bolje zatvoriti u jesen ili u rano prolece brazdu). Da li postoji neko na formu ko je pola parcele zatvorio a pola nije? Ili da ima na maloj udaljenosti dve njive da mozemo da pratimo ogled?

Mnogi od nas nisu susretali različite tipove zemlje. Za onakvo oranje sa slike nije razlog vlaga , radjeno je baš u pravo vrijeme ali je to jednostavno taka teška zemlja. Ono ostaviti za proljeće je najgore , ko živi na toj zemlji zna da mora uzorati jesenje po cijenu života. Ja bi ono odma samo jednom prešo teškim tanjiračama ,sporije i pod uslovom naravno da je veći traktor duplak i teške vučene tanjirače . Onda ostaviti da zima uradi svoje.
Grunt toje jedan od razloga jesenjeg "zatvaranja" , moglo bi se raditi i na malo ljepšem oranju.
Razlozi su da se krupni komadi upolove i učetvrte dabi mraz više usitnio , a drugi razlog je da se vlaga podjednako upije u svu zapreminu zemlje pa da uproljeće poslije predsjetvene pripreme bude ujednačenija a ne mješavina suve i vlažne zemlje.

Miroslave ja bi voleo kad bi sneg malo sabio zemlju, za kukuruz to i treba zato je to još jedan od uslova zašto zatvaram brazdu što ranije da bi se zemlja što više slegla pa u predsetvenoj pripremi da mi što manje propada traktor da nebi imao problem sa tragovima od pripreme pošto imam rau setospremač 2,80m sa jednim rotorom koji je lak (u planu je nov consumov spremač za ovu sezonu).

Što se tiče smrznute zemlje ispod snega, otkraviće se ona vremenom pošto ovaj sneg neće skoro otići.

Ni jedan od ovde navedenih razloga nije dovoljno jak,da to sve treba raditi u jesen a ne u prolece.Nema konkretnog recepta zbog kog se to radi jednostavno to su vasa iskustva i stavovi koje ja postujem i pozdravljam.:ppozdrav:

Grunt , jesil ti ikad vidio ovakvo oranje :

2004.te vadili repu linijom po mokrom,i izvlačili prikolicama,uzoralo se ujesen na JEDVA 20cm,ali je bilo oranje GADNIJE od ovog,i onako sveže pustim tanjiraču vučenu,i prilično lepo isekla i poravnala,na proleće bila njiva k'o baštica,a bez tanjiranja bi bilo ned'o Bog

moram i to dodati,2005e bila super godina za soju,ali samo na takvim njivama sam imao 27 meteri po jutru,a ni otad nikad više toliko,zašto,neznam

Poslednja izmena:
Ne nikad ja sam eskim,ima par stranica nazad gde sam pisao o takvojoj zemlji.Sve mi je sad jesno ama bas sve.Pa normalno da ces to uraditi svako bi to uradio na tvom mestu.Ja govorim o dobrom oranju.

Ja svake godine kuburim sa viškom vode i to u svim parcelama i borim se raznim mašinama i lopatom . Ispod oraničnog sloja je 8-9 m gline pa tek onda šljunak i voda . Znači nikakvo zatvaranje ne dolazi u obzir.zato što nema potrebe a i nemogu zbog dola i jarkova koji su mi neophodni sve do 15 aprila .Ali u susednom selu je zemlja pokraj reke tolise i šljunak je negde i na pola metra a naj više tri m. To je zemljiste tako propusnu da oni celu parcelu mogu uzorati na jednu stranu bez dola . Da pet dana pada kiša kada usja sunce 1 dan oni idu u njivu. Znači ja i moje komšije samo što smo na istoj planeti a zemljište se toliko razlikuje da nemamo o čemu razgovarati . Tako i vi ovde s raspravljate i ubedjujete jedni druge a neznate sa kakvim zemljištem onaj drugi raspolaze.I sve se vrti u krug . A već sam izneo mišljenje da će teško ove godine ikakav sneg sabiti zemlju jer je duboko suva i sprzena od sunca a neki su je takvu suvu u 10mesecu uspeli i uzorati i šta će takvu zemlju sabiti:sta:

Raspravljate o ovoj temi kao da planirate gde ćete sutra po kjametu.Ko se seća kad se zadnj put u januaru prašilo u ataru? Što neko pre petnaest dana nije rekao da će biti -20 na suvo pa će posle pasti 1m snega .Zaboravili ste da je u oktobru prosečna temeratura bila 22Ci da je palo 1,75L kiše(Šajkaš).Grunt ako od 1-5 marta temperatura bude 20C onda padne 10l kiše pa oko 15 opet 20C tvoja teorija je idealna.Ali to pitaj ONOG GORE .A pošto nama neće da kaže šta će biti mi se TRUDIMO da svojim radom koliko toliko korigujemo NJEGOVE postupke .Često u tome uspemo ali nam često da do znanja ko je glavni pa ispadnemo budale,ali ne zato što neznamo kako treba da radimo nego zato što NEZNAMO ŠTA ĆE BITI.Zata odgovor na svoje pitanje možeš dobiti samo od gore .Svaki drugi pogled na ovu temu smatram pametarenjem bez osnova .

U pravu si , zavisi od gore , ali i zavisi i od tipa zemlje košto reče spasoje , ja imam zemlje gdje zatvaram kadgod , a imam gdje razmišljam o drenaži i takvim stvarima . Da su malo bliže pa da provučem crijevo da provedem vodu iz jedne njive u drugu :haha:.

Ako se ispune svi uslovi ( kontinuirano dobra obrada, vreme, predusev, masina i vozac) i dobro se uzore-nema porebe za ulazak u njivu ( sem u slucaju iznenadne fizioloske potrebe, a i tada, samo opusteno).
Eeeee, ako je kao sto je bilo jesenas-izvaljivanje grudvi : Dali pre mrazeva uci u njivu i ''lepo ugodno Izravnati" ili sacekati da vlaga i mraz odrade svoje pa se '' rastresti, izlomiti dok sijalice iz farova ne poispadaju''?
Ja sam lose uzorao zato sto se nisu ispunili svi uslovi za dobro oranje i nije mi padalo ni na kraj pameti da se lomatam po onim gudurama. Nisam pogresio jer sam sacuvao kicmu, vreme i masinu, a vlaga je dosla prirodnim sledom dogadjaja. O zatvaranju razmisljam tek od 10. marta pa, kad se bude moglo. Dotle, :spavam:

Sve je u bozijim rukama to i jeste poenta,on to sve poravna hteli mi to ili ne,konkretan odgovor nisam dobio !niti mi vise treba sve sam video i sve mi jasno zasto se zatvara zimska brazda u sustini(ne znam ni ja to je odg)Drzimo se mi svog iskustva svog podnjevlja tipa zemlje i polako,:ppozdrav:

Nazad
Vrh