Zatvaranje zimske brazde

E, ozbiljno , ja hocu, cim bude moglo, nadam se pocetkom marta, da prodjem sa teskom drljacom, s. repu, sigurno i nesto za kukuruz, koliko stignem da uradim za vikend. Do sada nismo nikada tako radili, ali mislim da treba.

Jedva nadjoh jednu sliku pravovremenog zatvaranja jesenskog oranja koje je odlezalo preko zime... Ko tvrdi da se vozim po mokroj njivi, nema pojma o cemu prica. Radjeno pocetkom 3. mjeseca, a godinu dana prije sredinom 2. jer su bili isti uvjeti kao sto su na slici. samo mi fali neka hrastova greda da ju vucem iza drljace, ali bit ce i to jednog dana...

Ma ne da vidim,nego sam probao to sve,tako su i meni govorili,probaj,to je jako dobro,jeste,al za takve kao ti,što rade zemlju iz dosade,hobija,razonode i slično,za one što to sve ozbiljnije shvataju,postoje i bolja rešenja

Ovi mi ne djeluju baš ko hobi poljoprivrednici :
picture230lv0.jpg

Ljudi ajde neka mi neko kaze zasto zatvarati brazdu u jesen ne zelim da se nastavljam objasnite mi zasto je to dobro,i zbog cega ZASTO?objasnite mi pa cu i ja poceti sa tom merom.Ovde se vodi debata oko ne znam ni ja cega hocu prav i strucan odgovor od iskusnih poljoprivrednika kakvi su ovde na forumu,mladih i iskusnih koji sve znaju!

Grunt , jesil ti ikad vidio ovakvo oranje :

ovo je sa ovog foruma ,al recimo ima ovako i kod mene , e sad mi reci dal je bolje ovako odma preći jednom teškim tanjiračama ujesen ili ne?
35lraq9.jpg

Ovde se vidi da je bilo jako vlažno zemljište prilikom oranja.Po mom skromnom mišljenju takvo oranje je bolje ostaviti do proleća ,prolazak kroz takvo oranje samo bi još više sabilo zemljište zima ne bi baš delovala na tako ugaženom zemljštu. Kao što neko ranije reče bla bi veća šteta neg korist.

Ja bih se bojao slabe zime ili mraza , ili npr padne sneg pa onda mraz ne moze ni da deluje na takvo oranje. A sta onda sa takvom njivom na prolece, i cime da se to usitni i koliko puta treba gaziti njivu? Idealno bi bilo da majka priroda, tj mraz to sredi, ali to se ne desava uvek. Ja bi zato terao neku tesku tanjiracu, odmah posle oranja. Ne mora da bude da sam u pravu, to je moje misljenje za ovu situaciju.

Meni niko ne zna da odgovori na moje pitanje???ili ne zna zasto zatvarati brazdu u Januaru mesecu ili u jesen!Hocu odgovor ZASTO?Momo ja takvo oranje ne bi ni orao,ostavio bi za prolece ili kao sto je bio lep januar ili vatao priliku tokom zime ako se ukaze vreme za oranje,ako ne na prolece orati pa vec tanjiraca ili setvospremac i odmah sejanje.Tako bi ja to ne znaci da svi imamo takva misljenja.

A sta ces ti sa ovim ako ne bude mraza i snega padavina uopste?Da si ti meni ziv i zdrav takvu zemlju imam na 3.5kj,I radio sam to voda je lezala u jesen nisam mogao da uzorem,orao sam u prolece nisam imao izbora.Mada sam ja za bilo kakvo oranje u jesen nego u prolece!

Nazad
Vrh