Zatvaranje zimske brazde

E moj baca,pa ti kad budes drljao ja bacam vestak i spremam iz prohoda za setvu,nema vozanja po mokrom.A o potrosnji D2 je velika razlika izmedju nas,pocevsi od masina pa....Toliko o znanju.
Da li ste vi ljudi ikad zatvorili brazdu u jesen?

@Grunt ta ni drljace nam nece trebati,samo dune povetarac i zatvori brazdu. :osmeh:
jeste prijatelju ja sam išao juče u atar i oranja izgledaju fantastično ravna skoro kao poslije drljače a možem zamisliti kako će biti poslije ovog snijega i debelog minusa ,biće priprema boli glava .a oni koji su već zatvorili brazdu njih će tek da zaboli .

Eljudi nikad se nisam ovako izražavao ali stvarno lupetate, više od pola vas nezna koje su prednosti ranog zatvaranja a pišete kao da se postovi naplaćuju. Moja je zemlja sva I i II klasa lako propušta vodu tako da se ja nebojim ni meter snega da napada.

Generalno, ovde se vodi debata(cast izuzecima) izmedju ljudi koji su "zatvarali" i koji misle da to valja i to i dalje rade.I onih koji nisu zatvarali, a znaju da to ne valja i ubedjuju druge da to ne rade.Neka svako radi kako misli, iskustvo i rezultati me svrstavaju u prvu grupu i tako ce i ostati dok se ne dokaze suprotno, na njivi, ne na forumu.

Kolega kako se to ovda kaže ne paziš na času, a što se tiče snega kako ti kažeš on može da se makne i polovinom marta i kada bi mi po tebi spremili po prvi put za repu koja se seje do kraja marta. Azamisli pored toga da se još i okiša, slična situacija je i sa sojom.

Procitao sam ja to jos u skoli,ali praksa je cudo i ne kaze tako.

Neka radi kako ko misli da je najbolje,ipak svako je gazda svoje njive:ppozdrav:

I da dodam,mogu da se kladim da nijedan profesor koji predaje u p.skoli nezna plug da nasteluje,a ne da mi prica o ostalom

Eh, sad dodjoh kuci, reko, idem ispipati situaciju s ovim "vrijednim" ljudima sto su "zatvorili" brazdu a sad po njivama krka snijeg, ali vidim da me svrstavate u grupu "glupana" i neiskusniih paora, pa necu nista ni pisati... Slike ce dovoljno reci kad za to dodje vrijeme...

Grber i plug imaju zajednicko samo traktor koji ih vuce. Nije isto preci drljacom ili setvospremacem oranu porsinu i gruberisano. Osnovna razlika je u zemlji koja se gazi. Evo jos jednom da ponovim moje licno misljenje koje nikom ne namecem, veca je steta od koristi zatvarati brazdu u januaru ili februaru.

E moj baca,pa ti kad budes drljao ja bacam vestak i spremam iz prohoda za setvu,nema vozanja po mokrom.A o potrosnji D2 je velika razlika izmedju nas,pocevsi od masina pa....Toliko o znanju.
Da li ste vi ljudi ikad zatvorili brazdu u jesen?
Ja sam rekao da je ovaj sneg i mraz dobar za kulen i kobasice:svinja:jako je relativno dali ces odmah iz prohoda spremiti za sejanje voleo bi da bude tako i da ustedis u odnosu na mene D2 a dali ces cupati grudve koje si zatvorio i nisu izmrzle to ces videti kad pocnes tu postoji mogucnost vozanja po njivi ako ne budes zadovoljan setvenim slojem,ja cu mozda spremiti iz cuga jer mi je oranje savrseno ravno(D2).!I molio bi te da se lepo ponasas(toliko o znanju)ja sa tobom nisam ovce cuvao niti te poznajem obrati malo paznju!

Stariji člaovi me znaju ja sam svake godine u jesen zatvorio njive ........ Ove godine još nisam , ZAŠTO ne znam ni sam ali izgleda nisam pogrešio .

Ma sve zavisi od tipa zemlje. Evo naprimer kod mene je tolko šarolika situacija sa vrstama zemlje da neznam dal to ima igdje . Svašta radim od teške do lake ; pjeskovite ,glinovite , crne ,bijele neznam ni ja . U nekim tlima sam zatvarao i ujesen , a ponegdje nikome nepada napamet da išta dira . Mada i u neprpusnijim zemljama može da se poravna ali treba jaaako dugo čekati da se prosuši.

Za repu mogu da razumem da se u jesen zatvori,ali za kukuruz itd nema potrebe pa ovo vreme sad radi za nas,i tu je kraj price!Pa sta vi mislite da ce vremenske prilike da budu kako mi zelimo,kako je krenulo sejacemo u maju:haha:sala naravno

Nazad
Vrh