Zatvaranje zimske brazde

Ma kakav mraz kakva zima i sneg sve je to proslo u Januaru,ja sam govorio o gazenju i tragovima ali retko ko se slozio samnom,mogu da pricaju sta hoce ali tragovi su ostali,uzmite asov i videce te.Nista vreme ce pokazati!Kad vidim moje oranje lepo izmrzlo sve mi srce veliko a kad cujem za padavine i mraz mogu i da se napijem od srece sala naravno:haha:

Zemljiste nije lako promenjiva kategorija pa tako neka nepisana pravila jos uvek vaze, ALI se treba i prilagodjavati novonastalim uslovima.
U svakom slucaju svako je gazda na svojoj njivi pa ce on shodno svojem znanju, uslovima i mogucnostima odlucita kad i kako ce pristupiti toj izuzetno korisnoj operaciji.
Jos jednom bi ponovio da ako je oranje uradjeno na vreme i kvalitetno i sa odgovarajucim orudjem prilagodjeno uslovima koji vladaju u tom proizvonom podrucju, odgovorno tvrdim da zatvaranjem brazde se dobija jako malo, a gubi izuzetno puno. Tamo gde zbog objektivnih ili manje objektivnih okolnosti nije doslo do kvalitetnog oranja, pre svega zatvaranje zimske brazde treba obaviti odmah nakon takvog oranja dok je zemlja jos "sveza" (ako tako mogu da je nazovem), nego cekati janura ili februar kad je zemljiste tradicionalno najvlaznije.
U bilo kojoj litraturi o poljoprivredi ce te procitati da je velika steta nastaje sabijanjem zemljista. Shodno tome u poljoprivredi se upotrebljavaju tockovi ili gusenice sa sto vecom gaznom povrsinom.
Nemojmo izmisljati tolu vodu i izmisljati nesto sto je vec izmisljeno.
Ako vec i na meravata da zatvarate brazdu bolje na plugove ugradite odgovarajuce valjke i to cinite prilikom samog oranja. Time cete ustedeti i vreme i novac, a sacuvacete i veliku kolicinu vlage od vetrova.

Ti nisi zatvorio i nemoj nas koji smo zatvarali da ubedjujes da to nevalja,rekao si da nesejes repu pa kako onda znas da nevalja?
Jos samo ovo da napisem da sam repiste ove godine najlakse uzorao jer je bilo najvlaznije

Repu ne sejem, to je tacno, a jedini razlog je sto necu da budem sluga toj kraljici.
Kao drugo Ja sam jesenas oko 60 % povrsina uradio gruberom i tu vise nema operacije zatvaranja brazde, a sto oped znaci da sam na 60 % povrsina vec zatvorio brazdu tako da ne stoji tvoja tvrdnja da nisam.
I kao trece ja nikog ne ubedjujem vec samo ucestvujem u diskusiji i iznosim svoje misljenje i citiram neke pasuse iz knjiga.
Svako dobro i nemoj sta zameriti :osmeh:

Uvek se može preorati mada treba dosta snega i u više navrata pa da sabije tlo koje je ove godine jaklo suvo do velike dubine..Mada kada se setim duvana i rasadnika , nebrojeno puta mi je sneg rusio najlone i pravio probleme oko 20 marta. Može to biti i ove godine ali opet kažem da neznam kolikobi trebalo snega ove godine pa da sabije tlo

Nekima neće biti smešno kad se sneg otopi i vide šta je ostalo ispod.Ne daj Bože da još dune neki topliji vetrić....

Nikola gruberisano i poorano pa predjeno drljacom ili spremacem nije ni slicno,mozda na oko deluje.

@Diklofen ima nas drug iz Svajcarsku da uzme lepu kintu za prodaju RD-a jer ce nekima definitivno trebati. :osmeh:

Al struktura zemljista NIJE ista i nije ravno kao da je prosla drljaca ili spremac.

---------- Poruka napisana u 09:52 ---------- Prethodna poruka je at 09:51 ----------

@Nikole iz Srema javite se Draganu iz Svajcarsku on zna jer se to tamo tako radi po modernim standardima i sigurno vam moze nesto povoljno nabaviti od masina.

Sve zavisi od tipa zemlje , ništa strašno. Samo strpljivo čekati pravo vrijeme pa sjetvospremač čini čudo. Nikad nemože u rano proljeće da zakori jako. To je neka laka pokorica usitni se odlično, a i prskanje totalom prije sjetve mi nije strano .

A kakve veze ima prskanje totalom sa zatvaranjem brazde ??
Do sad smo to radili zbog korova ako se jave u vreme setve pa ih preventivo suzbijemo.

MOMO@ je verovatno mislio ako poteraju korovi a nemogne ići nekim orudjem da onda oprska totalom.

Sad kad lepo izmrzne,pa kad dodju uslovi za drljanje predjes drljacim ali lakom,bacis vestak pa setvospremac sta ces bolje i odmah si ustedeo D2:haha:U Januaru kazu meni drugari kad je ono bilo toplo nema od zime nista drljace samo sevaju ja reko strpite se ljudi sta vam je ko da ste pali sa marsa zima mora svoje da oduzi,meni je naj bitnija zima zbog kulena i kobasica:haha:

Nazad
Vrh