Posto sam prozvan, odgovorit cu... Nije nikud nestala ali HOCE!!!
Sad ste zaravnali oranja jer ste svi nestrpljivi i zujali bi traktorom po ataru. moja oranja nisam ni dirnuo jos nit planiram skoro...
Naime, da objasnim. Zaravnali ste oranja i vlaga se upija ali se NE ZADRZAVA u zemljistu i zemljiste se polako slijeze, prave se kapilare kroz koje voda ISPARAVA puno brze nego kroz grublje oranje... Sad ste sretni ko mala djeca jer ste dobili 20l kise... stvarno mi je neke komentare ovdje smijesno citati npr: "sva kisa se s mog zatvorenog oranja preljevala na komsijino otvoreno" a ni nemate pojma koliko u prevedenom smislu imate pravo ovakvim saljivim komentarima...
U prvim proljetnim toplim danima cete imati zatvoreno oranje i smijat cete se komsijama koji ga zatvaraju "tako kasno" i "sta su do sad radili" i slicno... znam jer je i u mom kraju tako, samo se natjecu ko ce prvi u njivu... Vi koji imate ranije poravnano oranje i s tako uradjenom njivom cekate sjetvu cete imati visestruko vece isparavanje vlage iz zemljista nego komsija koji je tek u proljece unistio kapilare po zemljistu i vlaga ce se prirodnim putem iz dubljih slojeva poceti polako dizati i nema isparavanja, sve se zadrzava ispod povrsine pravilno zatvorene brazde. Jasno, neko isparavanje se desava, ali u mnogo manjoj mjeri nego kod ljudi koji su ranije zatorili oranje i kod kojih se cjelu zimu vlaga upija i kapilare se stvaraju tokom cjele zime tako da im cjela dva mjeseca vlaga iz dubljih slojeva "bjezi" na ocigled, dok oni cekaju optimalni rok za sjetvu vlaga im ode u nepovrat.
naravno, sve ovo sto ja piskaram ne vrijedi ako je proljece vlazno, kao i kod nas prje koju godinu, da nije bilo potrebe zatvarati oranja, jer je cjelo proljece kisa zalijevala malo po malo i jednostavno nije bilo smisla raditi jedan prolaz vise po njivi koji apsolutno u danom trenu nije imao nikakvog smisla.
Vjerujte mi znam sta pisem i molim vas da me se vise ne proziva na ovoj temi, jer se ne zelim svadjati i prepirati oko necega u cemu imam svoj cvrst stav i od kojeg ne zelim uzmicati, a i ostali su takvi i tu nema smisla, jer vecina radi "kako je radio moj pradjed, djed, otac pa cu i ja tako, jer je njima valjalo, pa ce valjati i meni..." Glavno da svi imaju plugove okretace koje njihovi djedovi nisu imali, ali neke osnovne agrotehnicke mjere se totalno zapostavljaju i radi se napamet. Toliko da se radi i da komsiluk prica.
Dakle, nadam se da ste svi zadovoljni odgovorom i ako vas sto detaljnije zanima, internet je cudo, pa malo procitajte. Ja cu se javiti ako osjetim potrebu (nekako sumnjam) a ako ne necu, samo cu citati vase prepirke i dalje raditi kako treba i kako valja...