Zatvaranje zimske brazde

Bilo je mogucih dana za lepo zatvaranje brazde, ali u zadnje 2 nedelje ima dosta padavina, sneg i kisa

Pa izvin'te al zar nije cilj ostaviti oranje OTVORENO sve dok god ima padavina i kise?!?!?

Zato i pitam o kakvom vrazjem zatvaranju brazde vi pisete ovdje vec mjesec i pol kad jos imate snijega po pojedinim njivama.

Ne mogu neke ljude shvatiti, al ajde necu se ni prepirati bez veze...

Sad sta je cilj to je diskutabilno, nisu oranja ista, nisu zemljista ista, nisu ciljevi ljudi isti, neko voli raniju setvu pa zbog toga, neko mora da rano seje, npr repa i slicno...

To ljudi sto su zatvarali brazdu su to radili u toplim danima, i tad su mogle cuti price o deficitu vlage u zimskom periodu. I dalje licno mislim da su uradili dobar potez , ali evo godina je pred nama, pa ce nam oni sami preneti utiske, i da li ce to raditi i dalje ili nece nikad vise.

Dosta ljudi ovde na forumu mesaju predsetvenu pripremu sa zatvaranjem brazde, i to je razlog za dobar broj protivrecnih stavova koji se ovde mogu procitati.

Kako da ne mešamo zatvaranje brazdi i predsetvenu pripremu.Moja prva predsetvena priprema je ujedno i zatvaranje brazde.Onda pred setvu još jedan prolaz i to je to.

Juče sam obišao parcele poorane jesenas i početkom zime. Moje je mišljenje da bi se operacija zatvaranja zimske brazde trebala obaviti čim se za to stvore uslovi, odnosno kad se zemlja dovoljno prosuši. Pišem za svoje njive.

To se i ja cesto pitam,ocigledno da nekima ne treba vise vlage zadovoljni su ovim sto je palo do polovine Januara.Ovih dana je kod nas padala kisa samo tako a bice je jos do kraja februara,po meni sto vise vlage to bolje e sad ovo je neka ocigledno nova tehnologija:osmeh:

Pitanje za člana bobo i grunt.Pošto sam 4i5 januara zatvorio brazdu na 30kj pitam se gde će sad ove naredne padavine zaršiti pošto po vašim komentarima ispada da na naše njive sad netreba da pada kiša i sneg jer neće biti efekta kao da su pokrivene najlonom.Palo preključe kod nas 20l po kvadratu i koliko vidim sve upila zemlja.

U ovoj temi sve više prepucavanja a sve manje pametnog za pročitati.
Komentar se ne odnosi konkretno ni na jednu stranu.

Posto sam prozvan, odgovorit cu... Nije nikud nestala ali HOCE!!!

Sad ste zaravnali oranja jer ste svi nestrpljivi i zujali bi traktorom po ataru. moja oranja nisam ni dirnuo jos nit planiram skoro...

Naime, da objasnim. Zaravnali ste oranja i vlaga se upija ali se NE ZADRZAVA u zemljistu i zemljiste se polako slijeze, prave se kapilare kroz koje voda ISPARAVA puno brze nego kroz grublje oranje... Sad ste sretni ko mala djeca jer ste dobili 20l kise... stvarno mi je neke komentare ovdje smijesno citati npr: "sva kisa se s mog zatvorenog oranja preljevala na komsijino otvoreno" a ni nemate pojma koliko u prevedenom smislu imate pravo ovakvim saljivim komentarima...

U prvim proljetnim toplim danima cete imati zatvoreno oranje i smijat cete se komsijama koji ga zatvaraju "tako kasno" i "sta su do sad radili" i slicno... znam jer je i u mom kraju tako, samo se natjecu ko ce prvi u njivu... Vi koji imate ranije poravnano oranje i s tako uradjenom njivom cekate sjetvu cete imati visestruko vece isparavanje vlage iz zemljista nego komsija koji je tek u proljece unistio kapilare po zemljistu i vlaga ce se prirodnim putem iz dubljih slojeva poceti polako dizati i nema isparavanja, sve se zadrzava ispod povrsine pravilno zatvorene brazde. Jasno, neko isparavanje se desava, ali u mnogo manjoj mjeri nego kod ljudi koji su ranije zatorili oranje i kod kojih se cjelu zimu vlaga upija i kapilare se stvaraju tokom cjele zime tako da im cjela dva mjeseca vlaga iz dubljih slojeva "bjezi" na ocigled, dok oni cekaju optimalni rok za sjetvu vlaga im ode u nepovrat.

naravno, sve ovo sto ja piskaram ne vrijedi ako je proljece vlazno, kao i kod nas prje koju godinu, da nije bilo potrebe zatvarati oranja, jer je cjelo proljece kisa zalijevala malo po malo i jednostavno nije bilo smisla raditi jedan prolaz vise po njivi koji apsolutno u danom trenu nije imao nikakvog smisla.

Vjerujte mi znam sta pisem i molim vas da me se vise ne proziva na ovoj temi, jer se ne zelim svadjati i prepirati oko necega u cemu imam svoj cvrst stav i od kojeg ne zelim uzmicati, a i ostali su takvi i tu nema smisla, jer vecina radi "kako je radio moj pradjed, djed, otac pa cu i ja tako, jer je njima valjalo, pa ce valjati i meni..." Glavno da svi imaju plugove okretace koje njihovi djedovi nisu imali, ali neke osnovne agrotehnicke mjere se totalno zapostavljaju i radi se napamet. Toliko da se radi i da komsiluk prica.

Dakle, nadam se da ste svi zadovoljni odgovorom i ako vas sto detaljnije zanima, internet je cudo, pa malo procitajte. Ja cu se javiti ako osjetim potrebu (nekako sumnjam) a ako ne necu, samo cu citati vase prepirke i dalje raditi kako treba i kako valja...

Ja cu opet naglasiti,da sad ZTVARAMO zimsku(ili kako hocete da je zovete)brazdu,ne pripremamo za setvu.Pred setvu ce se ici jos jednom.Nije najbitnije samo isparenje vode koje jednako ko neke babe pominjete,vec poravnavanje radi lakse i plice obrade predsetveno i lakse rasturanje vestaka(ko to radi)kao i moguce prevelike vlege u prolec koja nedozvoljava da se sprema na dubini prvog prohoda.Isto tako ako bude suvlja prolec poravnate brazde imaju vise vlage nego oni sto tada mesaju suvu i vlaznu zemlju pa neko seme pada u suvo i ne nice na vreme.Nema potrebe da se prozivate samo svako iznosi svoje iskustvo a svi treba da probaju na jednoj njivi polapola pa da se uvere u istinitost pisanja pojedinih zgovornika zatvaranja (ne setvene pripreme)brazde.

Srdjane po cemu je ovo tebi zimska brazda ??
Jesu nju zakacili jaki mrazevi,natopio sneg pa kad je to proslo onda da se kaze zatvaranje zimske brazde ...

Hvala na odgovoru članu bobo i grunt.Ja nisam internet poljoprivrednik jednostavno sam vas pitao za vaša iskustva (praksa) pošto čvrsto zagovarate kasnije zatvaranje brazde(zašto).Ako hoćete odgovorite lepo bez tog "šta će komšija i selo reći i mala deca" nismo mi sisali vesla i ne bi imao ovo što imam da radim baš tako pogrešno.Što se tiče pradeda ,deda, očeva, poštujem kako su oni radili (i sam radim dosta operacija kako su oni radili) ali nažalost došla su neka nova vremena a pritom mislim najviše na klimu i klimacke promene koje ste verovatno i vi primetili te i agrotehnika mora da se koriguje.Inače nemam prevrtač plug iako obrađujem 94 kj i radim dosta usluga.Izvinjavam se što sam malo skrenuo sa teme ali jednostavno tražim malo poštovanja između članova foruma prilikom izlaganja svojih iskustava u poljoprivredi.Poštujem svakoga i svačije mišljenje i zato se još jednom izvinjavam.

@NA Zovi je kako hoces,po meni jesenja ja sam izorao pre novembra sve,neki jos oru,a nejki i nece da oru ali ovde neki samo se...u.Svako neka kaze sta misli a ne da dobacuje po 2 reci i sad je kao neki strucnjak.I nad strucnjacima ima neko bolji ili sa vise prakse sto je najbitnije.

Kako da ne mešamo zatvaranje brazdi i predsetvenu pripremu.Moja prva predsetvena priprema je ujedno i zatvaranje brazde.Onda pred setvu još jedan prolaz i to je to.

ja isto krajem februara ili početkom marta ( zavisi od vremena ) bacim ureu i jedan prohod drljačom I onda pred setvu još jednom spremačem i to je to

Nazad
Vrh