Zatvaranje zimske brazde

Posto zaista zelis da ti drzim predavanja ajde... Plodnost zemljista nije samo sadrzaj hranljivih materija koje su lakopristupacne , nego obuhvata jedan mnogo siri pogled na zemljiste. Postoje dve vrste plodnosti zemljista Prirodna (potencijalna) i Efektivna , prirodna plodnost zemljista oznacava ukupan potencijal svih svojstava zemljista . Efektivna plodnost predstavlja deo prirodne ili potencijalne plodnost i to u onom stepenu u kojem zemljiste , u fizioloski aktivnom obliku, moze da obezbedi biljku sa hranivima ,vodom,vazduhom ,toplotom itd. Takodje zemljista visoke potencijalne plodnosti ne moraju istovremeno da imaju i visoku efektivnu plodnost . Dara pricu posmatra samo iz jednog aspekta.

Jesam ja tebe pitao da mi citiras Darine definicije ??
Lepo ti objasni svojim recima ako mozes ovo
Da bi agrotehnika bila pravilna treba primenjivati sistem svaka parcela prica za sebe ,prvi uslov je poznavati parcele ,osobine zemljista,plodnost ,strukturnost izmedju ostalog i kapacitivnost za vodom ,klimu ,kolicinu padavina itd.
ako mozes svojim recima sa sto manje apstrakcije da pojasnis vezu izmedju plodnosti i vremena zatvaranja brazde ??

Ne citiram ti darine definicije posto dara nije izmislila agroekologiju i poljoprivredu. Tacnije tu definiciju plodnosti dao je Gračanin 1947.
Rec plodnost je izvucena iz konteksta , ali nema veze, (posto ti je cilj da pokazes svima koliko ja ne znam ustvari pokazujes koliko ti ne znas) i plodnost utice na zatvaranje zimske brazde, tacnije utice na recenicu koja ide ispod svega toga, Vreme kad odredjena operacija treba da se obavi ili ne obavi. Jos blize , posto ne razmisljas apstraktno , to direktno znaci kolicina organske materije-kapacitivnost za vodom-uticaj na strukturu i teksturu zemljista . Sve to utice na vreme zatvaranja zimske brazde na sporije ili brze isusivanje zemljista ,kapacitet drzanja vode a uz to i kolicinu isparavanja i svega ostalog.

Branko
nije tema za to...ali posto me je super moderator vukao za jezik morao sam da napisem.

I opet si na kraju sve strpao pod jedno,a bez da si konkretno odgovorio na moje pitanje.
Jadan seljak ako mu dodje agronom poput tebe i kaze mu "Moras apstraktno razmisljati" oko zatvaranja brazde,ima coveka kap da strefi.

Pa ocekujem od studenata da apstraktno razmisljaju , a ne od seljaka, ali ima i studenata koji ne mogu apstraktno da razmisljaju , a tu nema nauke. Nauka se razvija na sumnji u nesto i istrazivanju te sumnje apstraktnim razmisljanjem , izuzimanjem pojedinih agroekoloski cinilaca u ovom slucaju. Gde nema ovakvog razmisljanja nema ni napretka . U to najbolje moze da uveri evolucija majmuna u coveka, tako sto su jeli pecurke od kojih su halucinirali i poceli da razvijaju mozak razmisljanjem.

P.S. i nemam ambicije da se ubedjujem sa seljacima-poljoprivrednicima oko necega ...jer je to unapred izgubljena bitka (cast izuzecima).

Da ja brišem sva ova apstraktna lupetanja?

Ili da apstraktno i ekspresno zaključam temu?

Branko , sto se mene tice radite sa temom sta zelite . ovde je Off Topik i konfuziju uneo Super Moderator ...a , da ...on je nedodirljiv i sveznajuci. Pozdrav za ekipu.
Nekima bi i odgovaralo da se zakljuca da vise ne ispadaju" pametni".

Ja vas molim da zatvorite temu nema smisla vise citati ne gluposti nego glupave tekstove ove teme!ako nemate nesto pametno i korisno da napisete koristno za sve nas nemojte ni pisati.Nigde nema argumenata za to sto se napise ja prosto ne mogu da verujem!

Pa ocekujem od studenata da apstraktno razmisljaju , a ne od seljaka, ali ima i studenata koji ne mogu apstraktno da razmisljaju , a tu nema nauke. Nauka se razvija na sumnji u nesto i istrazivanju te sumnje apstraktnim razmisljanjem , izuzimanjem pojedinih agroekoloski cinilaca u ovom slucaju. Gde nema ovakvog razmisljanja nema ni napretka . U to najbolje moze da uveri evolucija majmuna u coveka, tako sto su jeli pecurke od kojih su halucinirali i poceli da razvijaju mozak razmisljanjem.

P.S. i nemam ambicije da se ubedjujem sa seljacima-poljoprivrednicima oko necega ...jer je to unapred izgubljena bitka (cast izuzecima).

da me pogresno ne shvatite, ali covek NIJE evoluirao od majmuna... imali su zajednickog pretka samo... nemoj da se ljutite :osmeh:spavam:{{

Nemojte zaključavati temu, valjda je ovo demokratski forum, može da se piše šta ko hoće?

Mi definitivno ovde imamo dva stava: jedni se zalažu da se zimska brazda zatvoti sada, a jedni u rano proleće...

Šta je bolje, samo će vreme pokazati...

@dragan18
kakve veze ima plodnost sa zatvaranjem zimske brazde?

@Shale nisi dovoljno apstraktan da bi razumeo.

Ja sam mislio da je zatvaranje zimske brazde jako prosta stvar kad se zemljiste u jesen uzore ono ostane preko zime samo uzorano kako bi upilo sto vise vlage,kad se proceni(slobodna procena svakog domacina) da je dovoljno napadalo i kad prvi vetar isusi par cm cisto da se blato ne lepi za gume ide se drljacom da se brazda ZATVORI i tako stoji do pred setvu.

Poslednja izmena od urednika:
Shale objasni mi molim te razloge ali sa naucne strane, zasto se zalazes za svoju teoriju zatvaranja brazde cini mi se da si rekao da ne treba zatvarati brazdu ? Ja sam odgovore na plodnost vec dao samo treba pazljivo procitati temu i poruke i malo listati naucnu literaturu.

Nazad
Vrh