nikola indjija
Član
Pidikanac po meni mislim da ti je pametnije prvi prolaz spremac,a zatim drljaca pred setvu
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala na odgovoru članu bobo i grunt.Ja nisam internet poljoprivrednik jednostavno sam vas pitao za vaša iskustva (praksa) pošto čvrsto zagovarate kasnije zatvaranje brazde(zašto).Ako hoćete odgovorite lepo bez tog "šta će komšija i selo reći i mala deca" nismo mi sisali vesla i ne bi imao ovo što imam da radim baš tako pogrešno.Što se tiče pradeda ,deda, očeva, poštujem kako su oni radili (i sam radim dosta operacija kako su oni radili) ali nažalost došla su neka nova vremena a pritom mislim najviše na klimu i klimacke promene koje ste verovatno i vi primetili te i agrotehnika mora da se koriguje.Inače nemam prevrtač plug iako obrađujem 94 kj i radim dosta usluga.Izvinjavam se što sam malo skrenuo sa teme ali jednostavno tražim malo poštovanja između članova foruma prilikom izlaganja svojih iskustava u poljoprivredi.Poštujem svakoga i svačije mišljenje i zato se još jednom izvinjavam.
jesi li siguran u to ? stavi neku posudu da napada sneg u nju pa to onda istopi na šporetu i vodećeš koliko ima vodeZasto zatvarate oranje kad tek treba da pada sneg. Od njega bude najvise vlage.
Ja hocu da skupim sto vise vlage do god padavina ima i nisam bez iskistva bez vredjanja!E to je moj cilj e sad ti konkretno reci meni zasto ti zatvaras brazdu i januaru?(osim ako nije zbog jako velikih busa i tvrdih dzombi)ti si covek od iskustva u poljoprivredi budi precizan i konkretan!Hvala na odgovoru članu bobo i grunt.Ja nisam internet poljoprivrednik jednostavno sam vas pitao za vaša iskustva (praksa) pošto čvrsto zagovarate kasnije zatvaranje brazde(zašto).Ako hoćete odgovorite lepo bez tog "šta će komšija i selo reći i mala deca" nismo mi sisali vesla i ne bi imao ovo što imam da radim baš tako pogrešno.Što se tiče pradeda ,deda, očeva, poštujem kako su oni radili (i sam radim dosta operacija kako su oni radili) ali nažalost došla su neka nova vremena a pritom mislim najviše na klimu i klimacke promene koje ste verovatno i vi primetili te i agrotehnika mora da se koriguje.Inače nemam prevrtač plug iako obrađujem 94 kj i radim dosta usluga.Izvinjavam se što sam malo skrenuo sa teme ali jednostavno tražim malo poštovanja između članova foruma prilikom izlaganja svojih iskustava u poljoprivredi.Poštujem svakoga i svačije mišljenje i zato se još jednom izvinjavam.
Koju ces ti vlagu sakupiti u prolece kad poravnas po suvom i vise nebude padalo kise posle toga?Takve stvari se vec redovno desavaju kod nas vec par godina,pitacu te u prolece kada u tu suvu zemlju posejes pa gledas u nebo,a mi koji smo sada poravnali nemoramo uopste u prolece spremati za neke kulture i samim tim ce nase seme biti u sigurno vecoj vlazi nego tvoje.Ja hocu da skupim sto vise vlage do god padavina ima i nisam bez iskistva bez vredjanja!E to je moj cilj e sad ti konkretno reci meni zasto ti zatvaras brazdu i januaru?(osim ako nije zbog jako velikih busa i tvrdih dzombi)ti si covek od iskustva u poljoprivredi budi precizan i konkretan!
Samo ti zatvaraj polovinom aprila.Ja sam zatvorio sada jer sam to mogao ,a obicno zatvaram u prolece cim se moze prosle godine u februaruPa da ja cu naravno zatvarati brazdu polovinom aprila sta je tebi bre ?
Pa sta ako padne sneg u martuMoze se lako desiti i to jer otkud znas sta ce biti,zadnjih god nije retkost da u martu pada sneg.
Pa da ja cu naravno zatvarati brazdu polovinom aprila sta je tebi bre ?Planiram da je zatvorim polovinom februara cim malo prosusi mozda i ranije i garantujem ti da ce biti vise vlage kod mene u zemljistu nego kod vas sto ste zatvarali pocetkom januara.Za tim pred setvu setvospremac i sejanje
Pa ako padne polovinom marta dok se osusi uhvatice ga druga polovina aprila,ja sam inace 3,4,5 januara radio i ostalo mi jos malo.A grunt je hteo da kaze da nece da ceka polovinu aprila da zatvara brazdu,samo ste ga pogresno razumeli.Samo ti zatvaraj polovinom aprila.Ja sam zatvorio sada jer sam to mogao ,a obicno zatvaram u prolece cim se moze prosle godine u februaru
---------- Poruka napisana u 13:35 ---------- Prethodna poruka je at 13:34 ----------
Pa sta ako padne sneg u martu
Gospon Bobo kao što ste naveli na kraju vašeg predhodnog posta razlika između vaše zemlje i naše je velika, to su mi potvrdile vaše dojučerašnje komšije(zamenuli kuće posle 91 god.) i sad se većina njih bavi poljoprivredom i polako te svoje navike iz zavičaja ostavljaju po strani i prihvataju nove a jedna od njih je i ova tema. Naše oranice mnogo lakše propuštaju vodu i ova agrotehnička mera se kod nas još nije pokazala kao promašena investicija.