Zatvaranje zimske brazde

prosle godine sam jednu njivu zatvorio krajem decembra i pred setvu prosao spremacem bila je idealna ali corak najlosije je rodila oko 4 tone hektar e sad potrefi ga majstore mislim da je svaka godina prica za sebe.

Da pitam nesto. Vidim da ima ljudi koji znaju puno vise od mene.
Jel bolje da zatvorim brazdu sa drljačama ili tanjuračama?
I dali je dovoljno proci samo jednom?

Ja bi zatvorio nu drugom mjeseccu i pred kraj aprila sija kukuruz.

I jos jedno pitanje,nemojte zamjeriti.
Dal bi bil pametno bacit kakvo umjetno gnojivo dok zatvaram brazdu,a imam namjeru kuruz sijat?
hvala

Zatvaranje u drugom mjesecu nikako vrsiti tanjuracom. Bolje drljacom spustenom do kraja naravno i jos bolje ako imas neku drvenu gredu u sirini drljace da ju vuces za drljacom na lancima...

Gnojivo moze, zasto ne, ali ja ga bacim pod sjetvospremac za soju a za kukuruze ide iz sijacice... Mislim da ti je bolje podrljati i ostaviti ravnu njivu i onda pred sjetvu po ravnom bacas gnojivo ko covjek, ne drndas se i po tome sjetvospremac i sjetva.

Ja hocu da skupim sto vise vlage do god padavina ima i nisam bez iskistva bez vredjanja!E to je moj cilj e sad ti konkretno reci meni zasto ti zatvaras brazdu i januaru?(osim ako nije zbog jako velikih busa i tvrdih dzombi)ti si covek od iskustva u poljoprivredi budi precizan i konkretan!

Deo odgovora imaš na strani 35 ove teme ali ću dodati još ovo;Kod nas zemlja dosta dobro upija padavine (černozem 1 klasa) i drži vlagu pošto kad vadim uzorak zemlje n-min metodom (30-90 cm.) nalazim crnicu na dubinama od 40-80cm. tako da isparavanja i pucanje zemljišta kod nas malo teže ide.Kad poravnam zemlju u januaru znaš i sam da ozbiljnih mrazeva ima i u januaru, februaru, koji površinski sloj od od nekoliko santimetara stalno diže i spušta i time kida te kapilare gde zemljište isparava (bar ja tako mislim) inače slažem se da mraz povlači vlagu u površinski sloj ali to se dešava i sa oranjem dok oranje ako je malo grudevito kao ove jeseni se na prvom vetru suši (grudva pobeli) i ako tako oranje kasno poravnam onda imam problem sa vlagom u setvenom sloju ako nebude kiše u međuvremenu (to nam se često dešava u zadnjih par godina).Inače grudevitije oranje bolje zadržava snežne padavine ali mi snega nemamo više kao nekad (u 10 god. 2 sa snegom a nekad je bilo obratno).Zatvaranje brazde kod nas zagovaraju i PSS.

mi zatvaranje brazde nikad pre prvog marta nismo radili, niti ce mo ikada, a tako je u mom okruzenji a i sire...
odonomad kad sam isao na oranje ni jedan traktor nisam video da zatvara brazdu,a stigao sam do izmedju vladimirovca i padine. a kad odes u martu pun atar...tako da je zanemarnjiv broj onih koi to rade sada-vec uradili...

Pa da ja cu naravno zatvarati brazdu polovinom aprila sta je tebi bre ?Planiram da je zatvorim polovinom februara cim malo prosusi mozda i ranije i garantujem ti da ce biti vise vlage kod mene u zemljistu nego kod vas sto ste zatvarali pocetkom januara.Za tim pred setvu setvospremac i sejanje:osmeh:
Kao da ce bog tebe cekati i tebi ugoditi.Vidi se da neznas nista o poljoprivredi i mogu da te prozivam(ne vredjam) jer radim dosta godina i znam da nemozes vreme da biras zimi,vec koristis kad se ukaze prilika.Naravno da svako ima misljenje ali ti svakom pokusavas da dokazes ono sto smo vecina nas probali i ustanovili sta je bolje.Uzmi prvo probaj pa onda imas pravo da kudis.

Ne pamtim kad sam se vise nasmejao:haha:citaj malo izmedju redova ej alo!Naravnoda nemam pojma o poljoprivredi kad zivim od nje samo od nje :haha:A grunt je hteo da kaze da nece da ceka polovinu aprila da zatvara brazdu,samo ste ga pogresno razumeli Kolega svaka cast ljudi gde vam je smisao za humor:haha:

@nju-viliđ
Najbolje je teskom drljacom ili spremacem,a najbitnija je daska ispred tog prikljucka,jel ona ravna oranja.

Pa onda probaj malo i nesto novo nemoj kao tvoj deda da radis uvek isto.
Ne znam dali si znao da u poljoprivredi nema puno probanja i nema puno popravljanja gresaka inace ode godina,moj odg tebi i drugima koji me nisu razumeli je da cu zatvoriti brazdu polovinom ili pocetkom februara a nikad nisam niti cu to raditi pocetkom Januara to je to!Mozda se vi sad kajete sto ste to uradili u Januaru kad vidite sad ove kise i malo mraza sto najavljuju:haha:sala naravno:ppozdrav:

Ne,mi se kajemo sto nismo zatvorili u novembru,kad treba.

Neznam zasto pravite tolike off,samo ce nam zakljucati temu,a neko bi mozda hteo da sazna nesto o ovome.

Evo novog:
Popodne sam prošetao do mojih obližnjih njiva gde sam podrivao i ništa više.U toj šetnji sam naišao na jako lepo zatvoreno oranje.Po njemu stoji voda.Sve se cakle bare dok na oranjima koja nisu zatvorena to nigde nisam video kao ni kod mene gde je podrivano.Isti je slučaj i kod mene u bašti.Na delu gde sam dva puta iskultivirao sve pliva ,a pored na riljanom(ašovio) nigde ni kapi.Razmak je stazica od 40cm širine.
Šta i kako vreme će pokazati ....

Pa nije ni cudo sto su na zapadu onolike RD,jedino nama prodaju muda pod bubrege da je to "nova masina" tj nov izum a oni je godinama koriste bas zbog razbijanja te pokorice koja se uhvati ako se zajeb* u proceni oko zatvaranja brazde.
Posto kod nas nema RD-a nesto preterano ko je pozurio da zatvori imace viska rekreativne voznje da dobro razbije pokoricu i sad pitanje ko ce na prolece izvuci vise vlage i potrositi goriva dok razbije pokoricu ili zatvori brazdu ??

Slika je od juce zao mi je sto nisam stigao sve da zatvorim.
2aih3e8.jpg

Vreme ce pokazati diklofen nego sta!North ARMY pa i ko je zatvorio brazdu tako rano radio je to po mokrom samo ako je radio laksim traktorom ako je tezim napravio je tragove koji su nabijeni,ne vide se na povrsini ali kad malo proceprkas tu su,tako da ce tu biti troskova D2.

@grunt

Vrati koju stranu pa mi kazi gde su tragovi od traktora(citavih 7t).
A ako kod mene nije bilo mokro za rad,neverujem ni da je kod tebe,mislim da si otisao do njive i pogledao znao bi kakva je situacija.

Nazad
Vrh