Zatvaranje zimske brazde

Danas izmedu Ravnog sela i Zmajeva video ovog traktora koji je sa gruberom zatvarao brazdu, jos jedan isti ovakav zelenko je zatvarao sa setvospremacem
2laauf9.jpg

Ja bih mu predlozio i da podrlja pa potom i iskultivira, a onda na prolece jos jednom. Nek pravi radne sate.

Jedan covjek ovdje koji se bavi proizvodnjom lubenica (bostana) koji se iz Vojvodine doselio, radi zemlju bas po PS-u ima sve zive i nezive strojeve u dvoristu. kad on poore ravnjakom u jesen i "vrati jarke" (zaore ih cim zavrsi oranje) pa na proljece gruberom prodje po oranju, ne pozna se gdje je jarak bio, a jniva uradjena VRHUNSKI. u takvu zemlju sije sto god pozeli, jer ju razrahli do krajnjih granica, a ne usitni strukturu previse, pa zemlja bude poravnata a upija vlagu kao spuzva.

Vjerujte mi da oni znaju sta rade i da se ne vozikaju bez veze... Ja sam ostao zapanjen kad sam vidio kako usjevi napreduju na ovako uradjenoj zemlji.

upravo tako... Kazem, napravi se od oranja zemljiste strukture najvece grude kao teniska loptica i kad to pokisne, sve se fino "razlije" a nema pokorice. u to sije sto god hoces, samo gnojivo baci i prodje sjetvospremacem...

Evo jedno pitanje u vezi zatvaranja zimske brazde,posto sam procitao da su neki odma posle oranja je zatvarali. Dali bi imalo efekta za plug zakaciti krilo od drljace,branu ili nesto slicno i u jednom prohodu bez dodatnog gazenja odraditi i zatvaranje z.brazde?

To sam viđao da rade od Bačke Topole do Subotice.To je moj komšija radio još pre 20 god. rus 82 i dvobrazni imt 757 i samo piči.

Pokušavao sam da nađem snimak, ali bezuspešno, onog dede što je napravio takav dodatak plugu i sve to nakačio na Volvo traktor.Ako neko zna kako se zove taj snimak nek postavi ovde da vidi naš član Tomo VS kako to izgleda ako ima volju sam da pravi nešto slučno

Imaju slike takvog dodatka negdje na forumu, mislim da su na temi Plugovi. Mnogo prosta stvar, napravi se nosač na plugu sa kukom ili kukama (ako je na obrtaču) i na toj drljači/valjku se napravid druga kuka tako da sve to fino visi i to je to. Postoje rješenja gdje se taj dodatak otkača na kraju brazde pa ga kuka ponovo "uhvati" kada se krene na drugu stranu (kod plugova obrtača). Za ravnjake se pravi tako da ga plug nosi na sebi, tako je neko ovdje na forumu pravio al ne mogu se sjetiti kod, glavno je da sigurno postoje slike tog uredjaja.

Nazad
Vrh