Zatvaranje zimske brazde

Imam ja taj "uređaj" ručno pravljen ali ga nikad ne koristim,nije to ništa posebno.

Naš član Zlaja je ove godine namontirao neku spravu za ravnanje na plug 757.30 kad ovo pročita verovatno će ubaciti neku sliku.

Ovo je preuzeto sa sajta Pioneera.Znam da nije za ovu temu ali ima elemenata oko kojih se vodi polemika.

Priprema zemljišta za setvu

Osnovno je pravilo: u proleće zemljište što manje gaziti
Pripremati zemljište setvospremačem, drljačom, a ne tanjiračom
Ne pripremati prerano, po mokrom da se izbjegne zbijanje zemljišta
Ne pripremiti preduboko. Pripremati na dubinu setve kako bi zrno moglo leći na posteljicu.
Ne pripremati prebrzo jer se brzim prolazima razbija mrvičasta struktura i povećava udeo praha što rezultira pojavom pokorice.

Dali ima potrebe ovde zatvarati brazdu,pitanje za one koji to rade ovih dana?U pitanju je ugar koje je orano par dana posle zetve na 10cm i odmah podrljano,zatim orano posle mesec ipo dana na nekih 20cm takodje podrljano,i na kraju duboko ozorano pocetkom Novembra dubina oko 27.

Poslednja izmena od urednika:
poslaću ukoliko još danas jedan mali video (ako skontam kako da ga okačim na YOUTUBE) "sprave" tj. riblje kosti koja se montira na LEMKEN plug. Kad okačim pojasniću detalje ...

fotografija0052.jpg
[/IMG]

ovo je naziv proizvodjača

Poslednja izmena:
nadam se da i ova sprava doprinosi zatvaranju brazde istovremeno sa oranjem u jesen. Podesiva je: -po širini
-po dobini
-po zakošenosti nožića u odnosu na pravac kreta

to se zove FURROW CRACKER
a nemci kažu SCHOLLEN CRACKER
inače dobra stvar za prolećno oranje

@Grunt
Dali ima potrebe ovde zatvarati brazdu,pitanje za one koji to rade ovih dana?U pitanju je ugar koje je orano par dana posle zetve na 10cm i odmah podrljano,zatim orano posle mesec ipo dana na nekih 20cm takodje podrljano,i na kraju duboko ozorano pocetkom Novembra dubina oko 27.

Prvo ovo zemljiste ni ne treba da se ore jer je lakse za obradu i povoljnog mehanickog sastava i moze lako da se primeni neki sistem obrade bez prevrtanja plastice. sto se tice pitanja , mislim da za sad ne treba nista da diras.

U zadnjih 10 god se zemlja ne ore problem toga je cena goriva!dali se prska pa tanjira ili se prska pa se ore u jesen u prolece se seje i tako u krug.Zbog toga je zemlja ustajana kako kod nas kazu nije (uorana)dok je bilo jeftinijeg goriva trojanilo se(oralo tri puta za kukuruze)Ja ne sejem puno psenice oko 8 do 10kj tu povrsinu mogu da isfinansiram i trojanim kad posejem kukuruz na to zemljiste tu jako malo bude korova i prskanje je minimalno cak neki put i pola doze!bacim vestak u spartanju pod struk sa spartacem i kukuruz nikad nije omanuo ni u najsusnijim godinama.Naravno ko ima vece povrsine psenice nije lud da ore tri puta to bi bila ludost zbog cene goriva.Ali verujte mi da postoji mogucnost da svi rade ovako kao ja da je gorivo jeftinije nebi bilo problema sa dzombama pucanjem plugova,raonika itd,Po meni je to najveci problem sto se tice teskog oranja i posle predsetvene pripreme.

Svaka čast lepo složeno oranje ali ništa ga nebi bolelo da ga podrljaš ili posetospremiraš bolje se slegne zemlja pa posle predsetveno još jednom. Ko zna šta će biti naproleć ako zasuši onda imaš jedno gaženje manje a onda manje pokrećeš vlagu u setvenom sloju.Probaš jednu njivu pa ako ti se svidi ti znaš najbolje šta ćeš dalje.

Ukoliko je izvršeno zatvaranje brazde
u jesen, predsetvenu pripremu u
proleće potrebno je izvršiti u jednom
prohodu, na dubini od 5-7 cm, tako
da se oformi setveni sloj sa tvrdom
podlogom i rastresitim slojem iznad,
da bi seme bilo posejano na optimalnu
dubinu i u neophodnu vlagu. Ova
mera treba da se izvrši neposredno
pre setve (par sati), sa ciljem da poravna
površinu parcele i ravnomerno
rasporedi vlagu po površini, kao i da
uništi rane korove.

ovo je citat iz DEKALBOVOG kataloga

Taj citat iz kataloga je univerzalno napisan i ne moze da bude relevantan. Koliko je neupotrebljiv govori i to da je teza zemljista nemoguce pripremiti i zatvoriti u jesen dok mraz ne odradi posao. Da bi agrotehnika bila pravilna treba primenjivati sistem svaka parcela prica za sebe ,prvi uslov je poznavati parcele ,osobine zemljista,plodnost ,strukturnost izmedju ostalog i kapacitivnost za vodom ,klimu ,kolicinu padavina itd. Nikad nije postojalo univerzalno resenje u poljoprivredi. Najbitniji je tajming, tj. vreme kad se odredjena operacija treba obaviti , sve ostalo daje slab ili nikakav efekat.

Mora da si prespavao cas ili jednostavno ne razmisljas apstraktno, ali nemoj da se jedis .

recnik manje poznatih reci:
Апстрактно мишљење- је врста мишљења која се одликује тиме да високо надилази перцептивни ниво и конкретне појаве и да оперише апстрактним симболима . (izvor, vikipedija)

Bice da nisam prespavao nego sam cak i uhvatio belesku na 1 casu vezbi agrohemije i za plodnost je receno ovako "Sadrzaj hranjljive materije koja se u zemljistu nalazi u pristupacnom obliku za gajenje biljke" nema tu nista apstraktrno.

Jedino ti apstraktno ser** u zelji da ispadnes pametan,a efekat je ....

Nazad
Vrh