Zatvaranje zimske brazde

Па Маринковић ми је држао, ал то тада није било актуелно нити је он то спомињао...

Али не би ја о њеми и стручњацима, лако је паметовати кад имаш земље у саксији и вршиш испитивања са туђим капиталом на државној земљи, а много је другачије кад се бавиш производњом на својим површинама и улажеш сопствени капитал, па грешке пуно коштају, а ту се онда свака прича о експериментисању, бар великом завршава.
Shale skrećeš sa teme kada ti neko dokaže da nisi u pravu. Nije to pametovanje stručnjaka, to su rezultati istraživanja svidelo se to nekome ili ne. Niko te ne ubeđuje da tako radiš. Ali uvek možeš nešto probati na svojoj zemlji pošto radiš dosta i ako imaš svoj kombajn možeš posebno da meriš prinos. Onda ćeš videti da za pametovanje sa argumentima se valja pomučiti i to dobro i uvek će se naći neko da kaže da nisi u pravu.

Kod mene nikakvi strucnjaci ne dolaze a kod Miladina dolazi menadzer Jara djubriva da se vidi kako ce da nadjubri taj 1.5h kukuruza. Treba Miladinu Deda Lala malo da isprica o kompostiranju, da vidimo da li bi i posle toga zaoravao Ureu u jesen kad cuje pricu iz prakse..

Za sve kojima je kiša najvažnija- ne bacajte đubrivo jer ako bude kiše biće i prinosa a ako ne bude niste u šteti. Kada ćete jednom shvatili da se istraživanja vrše u cilju uopštene preporuke proizvodnje u prosečnim godinama? Ko može da utiče ili predvidi prilike/ neprilike u godini?

Boki, a jesi li nekad probao da eksperimentišeš na tuđoj zemlji ?
Da, to uvek radim.
@mihajlo 022, tako je kolega. Istraživanja se uvek rade više godina, često i na više lokaliteta i tek se na osnovu toga nešto zaključuje. Faktor godine se uvek uzima u obzir. Što istraživanja duže traju to če biti rezultati pouzdaniji.

Poslednja izmena:
Za sve kojima je kiša najvažnija- ne bacajte đubrivo jer ako bude kiše biće i prinosa a ako ne bude niste u šteti. Kada ćete jednom shvatili da se istraživanja vrše u cilju uopštene preporuke proizvodnje u prosečnim godinama? Ko može da utiče ili predvidi prilike/ neprilike u godini?
posto sam ja napisao da je kisa nosilac prinosa u temi,smatram da si na mene mislio

niko ne kaze da se ne baca djubrivo,istrazivanja okaci macku o rep(necim se i oni moraju baviti i uzimati pare,cuveni savetodavci)

nase je da uradimo po pravilu a moje misljenje je najprostije pravilo u jesen 100kg npk i na prolece 100kg ureje ili ana 150kg i cekas kisu pa kako bude

sve preko toga normalno ocekivati je da ce biti i veci prinosi ukoliko bude nosioca prinosa a to je kisa

ono sto je takodje sigurno a to je da map,koliko je vazan psenici,gotovo nista manje ni kukuruzu
medjutim na ovu cenu njega i ove nakaradne vremenske prilike to je ludost
opet ovo govorim za nas gore nas severu gde smo i prosle imali dosta slabiji prinos od srema i juznjije od save

Kiša jeste nosilac prinosa ali bez NPK nema vosokog prinosa, stajnjak jeste dobar za održavanja kvaliteta zemljišta ali na praznom zemljištu i samo stajnjak opet nema visokog prinosa. Sve je to uvezano. Ja u plasteniku samo sa stajnjakom mogao bi propasti u prvoj godini, a samo sa NPK mogu imati oko 85% od maksimalnog prinosa. Dobro je imati sve, ali za visoke prinose voda i NPK su glavni.

Ja konkretno ne jurim visoke prinose vać stabilnu zaradu. A a te zarade nema slušajući kojekakve stručnjake. "Baci ono baci ovo. Prskaj onim, prskaj ovim, kupi ono....."

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
To je sasvim druga priča. Bilo je reči o vremenu primene i vrsti dubriva. Protekle dve godine u mom kraju ko je đubrio kako kažu stručnjaci, bez obzira iz koje firme, u velikim je dugovima. Dosta njih je i dalo u arendu, a neki su morali i nešto da prodaju. Mi hobisti koji smo bili stipse smo preživeli za sada.

Miladin i mi glupavi,znamo sa alkatanom 😀
AE1ePUX.jpg
76ZD9Si.jpg

posto sam ja napisao da je kisa nosilac prinosa u temi,smatram da si na mene mislio

niko ne kaze da se ne baca djubrivo,istrazivanja okaci macku o rep(necim se i oni moraju baviti i uzimati pare,cuveni savetodavci)

nase je da uradimo po pravilu a moje misljenje je najprostije pravilo u jesen 100kg npk i na prolece 100kg ureje ili ana 150kg i cekas kisu pa kako bude

sve preko toga normalno ocekivati je da ce biti i veci prinosi ukoliko bude nosioca prinosa a to je kisa

ono sto je takodje sigurno a to je da map,koliko je vazan psenici,gotovo nista manje ni kukuruzu
medjutim na ovu cenu njega i ove nakaradne vremenske prilike to je ludost
opet ovo govorim za nas gore nas severu gde smo i prosle imali dosta slabiji prinos od srema i juznjije od save
Nosilac prinosa je pravilna agrotehnika. Kiša je neophodna za vrhunske prinose ali u suši agrotehnika može da donese kakav takav prinos. Što se tiče đubriva radim identično kao vi. Samo prostim gledanjem pojedinih domaćina u mom mestu vidim da uvek odskaču sa prinosima i Što je najvažnije vidi im se na domaćinstvu (osim nekoliko ali to je druga priča)

Nosilac prinosa je pravilna agrotehnika. Kiša je neophodna za vrhunske prinose ali u suši agrotehnika može da donese kakav takav prinos. Što se tiče đubriva radim identično kao vi. Samo prostim gledanjem pojedinih domaćina u mom mestu vidim da uvek odskaču sa prinosima i Što je najvažnije vidi im se na domaćinstvu (osim nekoliko ali to je druga priča)
izvini ali opet moram da te ispravim
kisa je neophodna za kakav takav prinos,bacio ti onoliko ili ovoliko

posto si iz srema razumem,zasto ne razumes sta pisem
u susi agrotrhnika zna i da odmogne

sve ok

izvini ali opet moram da te ispravim
kisa je neophodna za kakav takav prinos,bacio ti onoliko ili ovoliko

posto si iz srema razumem,zasto ne razumes sta pisem
u susi agrotrhnika zna i da odmogne

sve ok
Veruj da kod mene postoji kišni trougao Prhovo, Šimanovci, Sremski Mihaljevci gde pada kiša a kod mene u Pećincima daleko manje ili ništa što mogu da potvrde neki članovi.

Ima istine, recimo u Šimanovcima smo imali ozbiljnu štetu od vode prošle godine.Kada god padne kiša tamo se toliko istrese da leži voda danima.Dosta delova parcela nije moglo da se pripremi niti poseje jer se tek u avgustu osušilo kako treba a tada je već bilo kasno.Naš atar, atar Prhova takođe dosta useva upropašteno zbog vode.Tamo gde voda nije napravila problem prinosi su bili zaista za Ginisa.Neke delove je zahvatilo nevreme, neke nije i tako, u susednom Karlovčiću da ne pišem, tamo smo dosta loše prošli sa svim usevima, prosek nam ništa ne može izvući.

Veruj da kod mene postoji kišni trougao Prhovo, Šimanovci, Sremski Mihaljevci gde pada kiša a kod mene u Pećincima daleko manje ili ništa što mogu da potvrde neki članovi.
ako sam dobro razumeo prosek prinosa
prinosa nema gde je kisa tj napravila ludilo(kao i kod nas da tacnije kazem po citavoj vojvodini vetar)
tamo gde nije bilo savim ok prinos lagano isao preko 6t kj
to je za nas na severu misaona imenica

o psenici da nepricam
pisali ljudi imaju cak i video o prinosu i ima na ytubu clanova

neznam da li ima statisticki podatak po regionima od poslednje pa i 2 godine

Nazad
Vrh