Zatvaranje zimske brazde

Zatvaranje zimske brazde pre ovih zadnjih kisa,repiste.Na prolece sejem tu kukuruz bez ikakve predhodne pripreme

Zar misliš da bi se neko ko obrađuje toliko zemlje bezveze zamarao sa time, i bezveze trošio gorivo?
Ako je za mene pitanje, naravno da ne. Hteo sam da kazem da su verovatno ocenili situaciju i zato isli sa drljacom a ne setvospremacem. Moja ideja je da sada niko nema bas preveliku zelju da pravi setveni sloj, vec pre zele da usitne velike grudve, i da malo razbiju buse. To cu verovatno i sam da uradim.

Kod mene su skoro sva takva oranja ovaj snimak sam mozda trebao staviti u predsetvenu pripremu,a za repu sam potanjirao jos jesenas i sad poravno spremacem kao leja izgleda
Rale poravnao sam zato da nebi morao u prolece,a trave ako bude radice total kada se poseje kukuruz.Ja sam pola poravnao pola nisam pa cemo videti razliku ako nebude kise na prolece,a ako bude bice isto kao i ono neporavnato

Citam ovo unazad 4,5 strana i posle sam listao brze i brze...jel neko ostavio mozda pola parcele neporavnato a pola poravnato? Da znamo iz njegovog iskustva u ovoj godini sta je bolje a sta ne.

moje oranje je isto slozeno kao kod clana rale83,zasto bespotrebno gaziti ovako dobro slozeno oranje? do proleca ce pokupiti i propustiti sve padavine i samo po sebi stvoriti pokoricu... ja nikad ne ulazim u njivu pre pripreme za setvu.

Ima kod nas čovek koji obrađuje oko 6000 hektara. Svu zemlju je poorao i odmah zatvorio brazdu teškim drljačama.
Kad on tako radi, onda ne moram da razmišljam da li je to ispravno, ili ne... Nego jednostavno samo da pratim šta on radi i da to kopiram.

Da li je možda u pitanju Lazić iz Golubinaca?

Poslednja izmena:
Kod nas se to zatvaranje brazde u ovo doba jako rijetko radi, osim nekih repara koji zatvaraju brazdu uglavnom ujesen. Ima jedna uzrečica za one koji stalno "žure na njivu": Na mokru zemlju i "suvu" ženu se nikad neide. Oni sa iskustvom znaju zašto je to tako. :osmeh:

Da li je možda u pitanju Lažić iz Golubinaca?
Neverujem da je Lazic on radi oko 5500h i taman je dan pre kise poceo da sprema inace on je iz moje ulice

---------- Poruka napisana u 21:15 ---------- Prethodna poruka je at 21:14 ----------

Zasto kostic MK nije zatvorio zimsku brazdu?Danas sam isao za BG i video kad smo vec kod 6000ha?
Kod nas je zatvorio i on i u pazovi miskovic

MK radi tu zemlju... a jedan deo je radio lazić, al kojiko ja znam više neradi...

Tokom oranja sam mislio da ću morati da odradim neko ravnanje jer je ponegdje bilo dosta džombasto ali posle nekoliko kiša sve buse su se bukvalno rastopile i oranja su sad tako ravna da mislim da će jedan prolaz sjetvospremačem ili možda jedan spremačem i jedan prolaz drljačom (jedan traktor bi vukao spremač a drugi drljaču) biti više nego dovoljni da pripreme zemljište za sjetvu. Mislim da je tome mnogo doprinijelo to što sam orao sa dosta spuštenim pretplužnjacima pa su i oni rasturili dosta većih busa (orano je na oko 25-30cm sa 2x12"). Kiše na mom kraju nema baš dovoljno pa ovako rano zatvaranje i nema nekog smisla, mada sam vidio dosta susjednih parcela koje bi u proljeće, ako zasuši, mogle biti veoma problematične za pripremu jer su plugovi vadili ogromno busenje koje i dan-danas stoji gotovo čitavo, uprkos ovo malo kiše što je palo. Takvim parcelama trenutno ne bi škodila neka obrada, možda plitak prelaz tanjiračom ili možda šinom (ne znam njene sposobnosti) jer na navedenim parcelama drljača ili spremač nemaju šta da traže ni sad a mislim ni u proljeće (srećom nijedna moja nije takva).
Inače, zatvaranje na mom kraju ne radi apsolutno niko.

Nazad
Vrh