Zatvaranje zimske brazde

Tanjiranje radilo do prije oko 8g unazad, posle sam kupio frezu za plastenike pa sam je koristio i u ratarstvu. Sada da nemam Rd i frezu vjerovatno bi radio setvospremač i ponekad tanjirača. Rd mijenja sve ove navedene priključke, ko je nema mora imati minimalno tanjiraču i drljaču.

Tanjirača se u proleće ne koristi.

Ne vidim nikakvu svrhu roto drljače u proleće. Jedino ako je neko kasno oranje, i baš teška zemlja.
Ako je oranje kvalitetno, i na vreme uradjeno, setvospremač, germinator ili drljača će sve to uraditi brže i jeftinije, a kvalitetno. I naravno mnogo bolje po traktor.

Ova zemlja na snimku mi deluje kao aluvijum tj recni nanos, imamo takvu u blizini Morave na mom terenu a uglavnom sam vidjao takvu u dolini vecih reka. Znam da je Bijeljina u ravnici blizu su Drina i Sava pa je mozda slicno zemljiste. Kod nas se ovakva zemlja bukvalno moze pripremiti metlom koliko je laka za obradu. Tu dobar spremac i drljaca uz fino podesavanje na hidraulici naprave ekstra setveni sloj. Mislim da je tu gubljenje vremena ici RD, pored drugih masina sa kojima se brze i jeftinije odradi. Mislim imamo mi i ovde slucajeva koji idu uz ku..c i rade tanjiracama jer tako treba i tako rade oduvek

to zovu kod nas crvenica,ores ono se sipa moze odmah setva ne treba ti ni drljaca.na klipu vidim da ova zemlja nije teska drljaca bi tu zavrsila posao samo tako,ovako roto samo trosi naftu i vreme

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Ima bliže Drini zemlje koja se baš sasipa, to je pjeskovita zemlja. Ova moja je malo teža od te pjeskovite ali je daleko od teške zemlje. Jesensko oranje u proleće može da se lako uradi setvospremačem i drljačama, slažem se sa time. Friško oranje kukurizišta u jesen se već teže radi samo sa spremačem, nemože baš dobro da usitni, tu je Rd ili freza bog. Znači meni drljača bi trebala samo za zatvaranje zimske brazde i ravnanje ugare, to je oko 2 h godišnje. Pitanje i za vas i za mene; Dali se isplati kupiti drljača sa podsticajem od 2 do 3000 e i da radi 2h u godini ili ta 2h pokriti sa Rd koju već imam.

Ovde ranije u postovima nije bila prica niti pitanje da li se tebi isplati da je uzimas, vec da u vasem kraju ne radi posao kako treba. Tj ide preduboko, i da je RD vrh sto se tice pripreme. Mada po mom misljenju tu je vise neki psiholoski efekat kad vizuelno pogledas kako izgleda nakon RD, nego sto stvarno ima potrebe za njom. RD ima smisla u nekim tezim zemljistima, kasnim oranjima ili eventualno sa hidroliftom za jesenju setvu psenice.

Slažem se sa izlaganjem u proljetnoj pripremi, jedino tu ostaje problem dubine rada drljače, to je već stvar moga ispitivanja do sjetve kukuruza.

Ma kakav zakup, ovdje je 1ha oko 600e, ne pada mi napamet da džaba radim, dok je plastenika tu je i zarada, za ratarstvo treba 200 ha da bi iole živio normalno ali bez štale. Hoće žena da me ubije što nisam kupio kraj moje njive 0.3 ha njivu. Dok mogu radiću plastenike i to sam počeo da smanjujem.

Nema od zakupa ništa, bilo je godina kad na mojoj zemlji poklopim samo troškove u ratarstvu. Isplativije je zaliti svoju njivu nego zakup.

Miladine u vašem kraju volu te RD prodaje i kupu polutešku drljaču Tupanjc ako vam je i malo stalo do traktora.

Dajte ljudi nemoj te me nasmijavati. Pa traktor može stradati i ako solo vuče sam sebe uzbrdo nepropisanom brzinom. Motor nezna šta vuče iza sebe nego samo šta osjeća od opterećenja. Za vijek traktora isključivo je odgovoran vozač, jer jedino vozač zna šta traktor vuče iza sebe i tako određuje koliko će opteretiti motor. Pročitao sam ovde dosta puta kako neki kažu moja je drljača 4m ali traktoru nije lako. Šta mi tu onda diskutujemo. Ja Rd na uvratinama pistam na leru ili sa malo gasa, i kad pritisnem dugme tempomata motor rikne kao lav na plijen, malo se vi uozbiljite 😁

Kako bre nema veze.Traktor od 150ks kada zakrkam drljacu do kraja (da poravna uvratine) oce da se ugasi na 2.5 m radnog zahvata.Kako je tvom dajcu od 75ks ja ne znam,ali ovo cudo ja za mog Lovola od 75ks ne bi zakacio ni u ludilu.Mada postoji mozda jedno resenje,ides 1 do 2 km/h i radis pod punim gasom jedno 5 sati da uradis hektar. Tada bi bilo ok.
(inace slike su iz pripreme za psenicu)
332113658_155007983703002_171527403244201584_n.jpg

332065059_5860097877372518_2341466925302917502_n.jpg

Tko hoće sačuvati traktor, najbolje je da ga parkira pod šupu i upregne volove i konje🤣
@Mušovac to ti je zato jer si pustio RD dublje nego što si orao

Nazad
Vrh