Zatvaranje zimske brazde

Pricao sam malo sa ljudima o ovoj temi i ovom operacijom u ovo vreme nisu bas optimisticna misljenja a neki ljudi iz zadruge kazu da jos nista nisu radili u ataru niti ce bar jos mesec dana.Ajd da je februar pa i nekako da se zatvori brazda ali ovo je bas prerano!

Taj "beton" nije strogo rezervisan samo za ravna oranja, moze se desiti i da dzombasto oranje zapece poprilicno! Vise zavisi od godine, a mnogo manje od agrotehnike.
Ali ce se sigurno pre javiti na ravnom nego na oranju.
Vise bih voleo da mi baterija sejalice udari u dzombu i tako 1 zrno ostane na povrsini nego da naidje na plocu-kais posle razbijanja pokorice pa ostane par zrna na povrsini.

jedne godine sam vise pripremio za psenicu nego sto sam posejao i mogu reci da su tamo kukuruzi bili daleko bolji od onih di je prva priprema izvrsena u prolece daleko vise vlage a onda ja sledece jeseni pripremim pola parcela setvospremecom bilo puno snega i te parcele se stvrdle ko kamen tako da je po meni pravilo da nema pravila i kad bi tacno znali raspored padavina bili bi pametniji

ja znam da ne ulazim u njivu nista da pipam do pocetka marta,cilj mi je da mi sidje vlaga sto dublje dole,i kada prodjem drljacom u martu mora pasti kisa do drugog prohoda setvospremacem kojim cu ici oko 12cm....ja tako radim 5godina i nemam nikakvih problema,nicanje ujednaceno.....a da zatvorim sada u januaru,u prolece bih tanjirao beton i potrosio bih duplo vise goriva,i vlage bih manje bilo,nicanje bih bilo sareno...........vi koji imate prvu klasu zemlje mozete da radite sta hocete i mudrujete,ali kod mene 5,6,7 klasa moze samo beton da bude sada a + sto imamo jako manji prinos i gde bih mi bili u svoj toj prici....

Što lošija zemlja više truda i "pameti" treba oko svake operacije pa i oko ove što raspravljamo . U dobroj zemlji teže je pogriješiti kako god se uradi.

Nadam se da ne mislis da je rad sa drljacom sada, i u martu sa istim efektom. Meni konkretno sada drljaca na nekim parcelama nista ne bi znacila. Tanjiraca bi razbila neke buse, a drljaca bi samo cupkala. Na nekim parcelama drljaca bi sada odradila ekstra, a setvospremac bi verovatno napravio pesak.

Zar misliš da bi se neko ko obrađuje toliko zemlje bezveze zamarao sa time, i bezveze trošio gorivo?

I sledi odgovor:Veoma je ispravno,zasto?Zato sto je dobro i sto je odavno provereno.Amin.

Jel a zasto su izmislili paker valjak,drobi,ravna,zatrpava oranja?

Ima kod nas čovek koji obrađuje oko 6000 hektara. Svu zemlju je poorao i odmah zatvorio brazdu teškim drljačama.
Kad on tako radi, onda ne moram da razmišljam da li je to ispravno, ili ne... Nego jednostavno samo da pratim šta on radi i da to kopiram.
Na 6000h se sigurno kupuje svaki minut za obradu zemlje
@nikolaailic
Ja odavde pokusavam izvuci pouku i savet

I kod mene ekonomija radi toliko zemlje pa ne zatvara,a takoreci je privatizovana nije kao one nekadasnje da se radi ofrlje i ko kako hoce ...

---------- Poruka napisana u 00:22 ---------- Prethodna poruka je at 00:21 ----------

U ostalom rekoh ja "Videla zaba de se konj potkiva pa i ona digla nogu"
Radio je stric pre par godina jesenje zatvaranje pa je odustao,ne znam zasto,a i ne interesujeme imamo svoj princip u kuci i njega se drzimo.

Zar misliš da bi se neko ko obrađuje toliko zemlje bezveze zamarao sa time, i bezveze trošio gorivo?
Da je taj posteno dosao do 6000 He on bi onda stedeo i izbacio oranje. Sa takvim povrsinama u USA se odavno ne ore i nema vise zatvaranja zimske brazde. No, njemu je valjda bitno da opere sto vise nafte, delova i ostalo.

Zatvaranje brazde je agrotehnička mera kojom je čuva vlaga u zemljištu,samo pitanje je dali ima dovoljno vlage u dubljim slojevima zemljišta i koju vlagu mi to čuvamo? Svi znamo da je prošla godina bila sa malo padavina,zemljište se dosta isušilo...više vlage će zemljište akumulirati ako ne zatvorimo brazdu do marta i žetveni ostaci će se bolje razgraditi...poravnato zemljište u januaru sigurno neće upiti više vlage nego ono koje je samo uzorano...koren kukuruza doseže i do 2 metra dubine pa mislim da je bolje pustiti vodu da što lakše udje u zemljište u dublje slojeve...

ja i dalje ne razumem.Ako sam dobro shvatio na njive koje su zatvorene il ce pasti manje kise ili ce se ta kisa odbiti u nebo kao jojo.Ponavljam, raznislite o no-till obradi kakva je tu zbijenost u odnosu na oranicni sloj."Gore" je bitno da je ravno da neisparava a "dole" da je rastresito apsorbuje.

U no-til vlagu cuvaju zetveni ostaci na povrsini, a ne zbijeno, ili ne zbijeno zemljiste. U ostalom postoji sprava koja to meri.

ma, slazem se, ali ovde je prica da kao da samo oranje usvaja vlagu a sa svega ostalog bezi.

Nije prica da ce se kisa odbiti ili oteci kod komsije nego dali ce istu vetar i drugi faktori izvuci iz zemlje . Da se razumemeo ne idem na njivu do proleca .

Evo oped ponavljam, a evo i da dokumentujem, da li meni ovde treba zatvaranje zimske brazde:

ili ovde gde:

Ako je uzorano kako treba, ne vidim potrebu za gazenjem mokre njive. Ako pak nije oranje dobro (razni razlozi) pametnije je odmah na svezem oranju proci tanjiracom.
Odgovorno tvrdim da drljaca nece razbiti svezu, pa jos i tvrdu busu. Teska drljaca mozda, ali ni u to nisam siguran. Evo kakvu sam ja imao:
Dpli rotori, klinovi oko 18 cm radne duzine i oped nije nista mogla busama u jednom prohodu.

img0137hw.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Nazad
Vrh