Zatvaranje zimske brazde

Ja mislim da je ovde iznešeno i iznešeno argumenata i za jednu i za drugu stranu, pa sad svako radi ono šta misli da je bolje, a i vreme će to pokazati... Samo bih molio članove koji su ipak zatvarali sad brazdu, da nam postave malo slika na proleće, pa da vidimo kakvo će biti, a mi tradicionalisti će da se držimo našeg načima...:ppozdrav:

Ja ne kazem da ne valja, samo pitam. Pre dve godine, mi smo odmah posle oranja zatvorili brazdu. Medjutim dosla je kisna 2010, tako da je vlage bilo i previse

Jao ala ovde ima mudroserotina po sistemu "Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu"
Ako bi pala jedna doobra kisa ili dobar sneg ima ove "zatvorene" brazde da pretvori u betonjare od njiva a onda u prolece ima da prave bar 3 prohoda pa cu ih pitati de im je vlaga nestala ?

---------- Poruka napisana u 16:40 ---------- Prethodna poruka je at 16:37 ----------

MNOGO je vaznije da vlaga dospe u dublje slojeve a to je 30+cm u zemljistu,vlaga 5-10cm je bitna u setvenom sloju samo dok kultura nice.
Sami ste videli kad leti zemlja ispuca da se moze ruka gurnuti u rupu a usev se i dalje drzi i nije suv,sta mislite sta ga odrzava u zivotu marsovci ili vlaga iz DUBLjIH slojeva ??

Vi koji ste zatvarali sad brazdu, jel ste to radili i prethodnih godina ako vam se ukaze prilika posle oranja? Jel iznosite licna iskustva ili ste to culi na predavanjima?
Ja sam radio kad god sam mogao da stignem a nikad nisam uspeo sve da uradim.Tu gde sam radio ranije uvek idem duboko oko 20-22cm,i drugi prohod plice dosta,samo za setveni sloj,oko 10cm.Kao rezultat mnogo lepsa priprema(sitnija).Tu gde je kao pepeo sitno OBAVEZNO kembridz valjak i ako pada jaka kisa nema problema sa korom.Sklop i nicanje lepse ako je suvo prolece kao proslo.I uvek na ranije poravnate njive prilikom setve markirant s kraja na kraj vadi crnu zemlju.Ne kazem da nemoze sa 2 prohoda u martu isto to da se dobije ali dosta vise mraza treba da bude,i mora plice da se radi da se ne vade vlazne buse i pravi se proletnje oranje.I nikad nije bila sabijena zemlja da nece spremac u nju nego sam morao da odvijam topling da bi poplicio,i NIKAD nije trebalo vise od 1 prohoda da napravi pepeo od zemlje.

Ne razumem vas sto ste zatvarali brazdu. Ako ne bude padavina do setve "ugasili smo" kako god da okrenete. Cuvati vlagu u januaru do aprila za nicanje useva nema logike.

evo ja radim ovako .de je bila psenica orao sam pocetkom decembra kada je bilo vlage i to je to taman ce sakupi vlagu i posle drljacom ili spremacem plitko cu prodjem i kraj .a kukuruzovinu sam orao oko nove godine i to cu isto da uradim kao i ovo prvo.a imo sam 20 ari to sam izorao cim sam poznjeo njega sa orao isto kad i psenicu.neki mi rekli da si trebao da cekas ja sam odma sto pre to bolje.ako preoravate u januar .nece biti taj kvalitet spremanja .kao sto je orano ono u novembar tako sam ja jednom i klijavost zrna je bila 50 posto slabija.

MNOGO je vaznije da vlaga dospe u dublje slojeve a to je 30+cm u zemljistu,vlaga 5-10cm je bitna u setvenom sloju samo dok kultura nice.

Sami ste videli kad leti zemlja ispuca da se moze ruka gurnuti u rupu a usev se i dalje drzi i nije suv,sta mislite sta ga odrzava u zivotu marsovci ili vlaga iz DUBLjIH slojeva ??
Greska kolega.Ne drze ga marsovci vec Kinezi.
Znaci ako zatvorimo vlaagu sada kinezi ce ostati bez polja za pirinac ? Ja ga i ovako nevolem

Kako je krenulo, izgleda da ce zagovornici izuzetno ranog zatvaranja brazde prestati da oru. Tako se niko nece moci pohvaliti da je neko pre njih bio vredniji i odgovorniji prema poslu ( sve je lepo zatvoreno bez troskova ).

Kako je krenulo jos cete nekog ubediti da seje u orano zemljiste, jer bolje prokisne, ima vise vlage, i lepse izmrzne...spremanje je prevazidjeno!

Pred-setvena-priprema sve je objasnjeno samo ko hoce da razume.
Jedino ako neko ne planira ovih dana da seje pa je zato pozurio sa spremanjem.

NA, niko ne govori o predsetvenoj pripremi! Zasto ne mozete da razlikujete zatvaranje brazde, i predsetvenu pripremu?? I nije mi jasno da ti kao student poljoprivrede, i moderator poljo foruma imas toliki otpor prema drugacijem misljenju?!

Nemam ja otpor prema tudjem misljenju nego imam svoj stav,da je neko isao plitkom drljacom ili branom da razbije grudve i pomogne "zimi" da to uradi ni pola reci ne bih rekao ali SAD ici setvospremacem i praviti praskastu strukturu mislim da je cist idiotizam.
Kao studenta su me ucili da biljke vole zrnastu strukturu a ako se sad prodje spremacem pa opet na prolece tu strukturu sigurno necemo dobiti.

Pa ne praskastu!
Lepo sam napisao razbijanje grudvi do velicine od 4-5 cm, na dubini od 15ak cm. Ne drljaca i brana, vec setvospremac bez rotora, ili tanjiraca. Drljaca je gubljenje vremena...

nisu problem grudve na povrsini, vec one na 5 cm ili dublje... To zemljiste ne moze da cuva vodu, jer se ponasa kao kamen...I sad ako imamo u oranicnom sloju 30-40 posto grudvi, To znaci i da je njegov kapacitet za vodu toliko manji..a ponekad mrazevi nisu dovoljno jaki da razbiju te grudve, pa treba pomoci

Ako se ova tema nastavi ovako jedni za drugi protiv zatvaranja zimske brazde, treba da je nazovemo :verovali ili ne ali sve je istina.

A sta mislis sta ce ostati od te grudve 4-5cm precnika ako je sad "napravis" tako veliku kolike ce one biti posle jos jedno 2-3 mraza minimalno i kad padne jedna prolecna kisa sta dobijemo ? Beton.
Drljaca i brana su jedino sto bih ja sad koristio da je oranje bilo jako grudvasto da razbije busenje od 20-40cm kakvih je bilo i samo njih na povrsini nikako ici na 10-15cm dubine i od "normalne" zemljisne strukture praviti prah a to je neizbezno jer je zemljiste vec sad sasvim lepo izmrzlo.

Pa ne praskastu!
Lepo sam napisao razbijanje grudvi do velicine od 4-5 cm, na dubini od 15ak cm. Ne drljaca i brana, vec setvospremac bez rotora, ili tanjiraca. Drljaca je gubljenje vremena...
Ova operacija se ne radi u mom kraju , ali akose zatrvara zimska brazda ili sprema za setvu sigurno da netreba ici tako duboko , spremanje za setvu 10 do 20mm dublje od planirane setve da bi se postigao neki tamo tvrda posteljica i mek pokrivac , a vi zatvarate brazdu 15 , 20 cm

Taj "beton" nije strogo rezervisan samo za ravna oranja, moze se desiti i da dzombasto oranje zapece poprilicno! Vise zavisi od godine, a mnogo manje od agrotehnike.
@rale83
zatvaranje brazde, i predsetvena priprema NISU iste oprecaje. Cilj je potpuno razlicit!! Zatvaranje ima za cilj formiranje povoljnih uslova u celom oranicnom sloju, i bice u funkciji tokom cele vegetacije, a predsetvena priprema ima za cilj formiranje sloja od 6-7 cm povoljnog samo za nicanje semena... Tokom vegetacije taj setveni sloj bude narusen, a oranicni sloj "sluzi" tokom cele vegetacije!

Nazad
Vrh