Nije bilo nikom licno upuceno, vec sam ja tako sumirao stavove clanova koji su protiv, jer je veci deo njih u zabludi, i iz pogresnih premisa donosi zakljucke!
1.Zimi nema isparavanja, i nema potrebe zb. POGRESNO! To sto je hladno, ne znaci da nema isparavanja...da je tako u zimskom periodu ne bi bilo kisa, i snega.
2. Poravnato zemljiste ne moze da prima vlagu. POGRESNO!. Svako zemljiste ima kapacitet za vodu i vazduh, i on zavisi od tipa zemljista, kolicine organske materije, strukture zivog sveta... Da je tako kao sto vi kazete, u prirodi ne bi bilo zivota, jer je vecina livada, i pasnjaka ravna, i tvrda, pa po vama ne bi moglo da primi vodu...
3.Ravno zemljiste se mnogo pre "zabetonira" od grbavog. POGRESNO! To najvise zavisi od godine, i tezine sneznog pokrivaca, i kolicine padavina.Prosle godine sam imao grbava oranja, koja su bila s pokoricom jakom, a imao sam i ravna bez pokorice...opet-od godine do godine
4."najbolje je ostaviti prirodu da uradi svoje" TACNO! Ali niko ti ne brani da joj malo pomognes... Koliko je bilo prosle godine postova "ej, lose mi izmrzlo oranje".. Sta se desava u oranicnom sloju: ako imamo velike grudve, mraz ih tesko razbije! To je tvrda zemlja, koja ne moze da upije vodu (jer je eliminisana gasna faza iz takvog zemljista), a jos dodatno sluzi i kao izolator, pa mraz od tih busa ne moze da prodre dublje... Grubim sitnjenjem mi omogucavamo dublje prodiranje mraza, tj. olaksavamo prirodi posao
5.sad nema vlage, pa nemamo sta ni da cuvamo. POGRESNO! Mi zatvaranjem brazde omogucavamo AKUMULACIJU vlage!!! Kako?? Vrlo cesto u prolece kada zatvorimo brazdu mi sacuvamo samo vlagu od poslednje kise.. Npr sve ovo sto je palo u decembru, iz otvorene brazde je isparilo izmedju NG, i Bozica, pa sad ovo sto je palo, ako zasusi ovih dana, ce ispariti...i tako u krug. Zatvaranjem brazde, mi deo vlage od svake ove kise sacuvamo, i u prolece imamo VISE vlage, a ne MANJE!!!
6. Ako rano zatvorimo brazdu, rano krenu i korovi... DOBRO JUTRO!!!! Nista bolje ne bi ni mogli da pozelimo... Uvek je bolje imati korove pre setve, pa da ih unistimo na neki jeftin nacin, nego da se mucimo posle s njima ( o ovome nisam ni razmisljao kao o prednosti ZB!)
7. Svako neka radi kako misli da treba. TACNO!!! Ali nemojmo izvrtati cinjenice! Imate iskustva ljudi koji zatvaraju, imate literaturu, i sve upucuje na ili prednosti takve operacije, ili na iste rezultate. Niko nije rekao da je odustao zato sto je imao lose rezultate.
---------- Poruka napisana u 13:40 ---------- Prethodna poruka je at 13:33 ----------
I Jos nesto! Ja mislim da je ovde najveci nesporazum sto mesamo zatvaranje brazde, i predsetvenu pripremu! Dakle, grubo zatvaranje brazde, da ostanu grudve od 4-5 cm, setvospremacem bez rotora, ili tanjiracom sa ispravljenim diskovima..nikako drljaca, jer ona samo poravna povrsinu, nema efekat na 12-13 cm, sto je ustvari bitno.