Zatvaranje zimske brazde

Sad koliko sam shvatio...
Oni koji su za za rano zatvaranje brazde kazu:
"to je dobro zbog
1.toga
2.toga
3.i toga"
A oni koji su protiv toga kazu:
"1.Nije radio moj deda, pa ne radim ni ja"

...i rece Zmaj:"j..... gde ja zivim"...

@oldtimer
Pošto se ja osećam prozvanim prethodnim postom tj. ovim "1.Nije radio moj deda, pa ne radim ni ja", pa ajd da ti i odgovorim: ja sam proziv zatvaranja brazde i sada i u jesen zato što se zatvaranjem brazde čuva vlaga, a koja se sad vlaga čuva??? I šta to znači da padavina više neće biti iako je tek trećina zime prošla, pa svi treba da zatvaramo?

To je samo moje mišljenje, a svako radi šta hoće, a šta je bolje vreme će pokazati...

@nikola ilic
Podrivač i gruber su mašine koje služe za neke druge operacije, i nisu generalno mašine koje se koriste u jesen, al neko ih koristi kao alternativu oranju, a šta će oni, neznam videćemo, a ja sam govorio na oranja gde je zatvorena brazda setvospremačom...

@oldtimer
Pošto se ja osećam prozvanim prethodnim postom tj. ovim "1.Nije radio moj deda, pa ne radim ni ja", pa ajd da ti i odgovorim: ja sam proziv zatvaranja brazde i sada i u jesen zato što se zatvaranjem brazde čuva vlaga, a koja se sad vlaga čuva??? I šta to znači da padavina više neće biti iako je tek trećina zime prošla, pa svi treba da zatvaramo?

To je samo moje mišljenje, a svako radi šta hoće, a šta je bolje vreme će pokazati...

@nikola ilic
Podrivač i gruber su mašine koje služe za neke druge operacije, i nisu generalno mašine koje se koriste u jesen, al neko ih koristi kao alternativu oranju, a šta će oni, neznam videćemo, a ja sam govorio na oranja gde je zatvorena brazda setvospremačom...
Ako je tako koju ces ti vlagu zatvoriti na prolece prvo moras cekati da se zemlja osusi pa je onda ravnati?
Mi koji smo poravnali sada mi u prolece za kukuruz,soju,suncokret nemoramo uopste vise ravnati zemljiste i samim tim ga isusivati,ako nebude kise na prolece mi smo u prednosti koji smo poravnali sada.

Vlage u zemljištu apsolutno nema u onoj meri koja je poželjna da bi se pristupilo zatvaranju brazdi.Sve to što se sad navodno zatvori(a to je skoro ništa)sve jedno će se spustiti niže i na taj način razvući.Sadašnjim zatvaranjem brazdi se može desiti da usled obilnijih padavina(ukoliko ih bude) dođe do sabijanja zemljišta i stvaranja veoma loših površinskih uslova za završnu pripremu koja se računa odraditi u još jednom prohodu.Sprečavanje isparavanja vlager iz zemljišta ,koje ima u vrlo slabom obimu(do 25cm max) i u zavisnosti od regiona do regiona,na ovim temperaturama vazduha je potpuno nerezonski.Čak šta više opšte je poznato da mrazevi izvlače vlagu na površinu.Iz iskustva znam da se posle jutarnjih mrazeva na prethodno setvospremiranim njivama nije moglo raditi dok se po onima gde nije odrađen prvi prohod(oranja) pre moglo ući u njivu.Po tome opet dolazim do zaključka da će se više vlage izvući mrazevima na površinu na njivama koje su sad zatvorene nego na onima koje nisu.Svaka godina je specifična za sebe.

diklofen pa prvo si napisao da iz setvospremiranog zemljista sporije isparava vlaga(sto je i tacno),a posle toga da na oranjima isparava sporije.Gde sad sporije isparava?

diklofen pa prvo si napisao da iz setvospremiranog zemljista sporije isparava vlaga(sto je i tacno),a posle toga da na oranjima isparava sporije.Gde sad sporije isparava?
Nije isto izvlačenje vlage na površinu pod uticajem mraza i uporeda sa duvanjem vetra i isušivanjem oranja.
A Momošarić uopšte nisi u pravu.

Možemo mi sad, svako od nas navoditi razloga za i protiv, ali ovde se govori o zatvaranju zimske brazde, a ne o ravnanju oranja setvospremiranjem u zimskom periodu...

Evo jedan primer iz mog sela: čovek je izvadio repu (holmer) po suvom vremenu i kad je uzorao to je bilo strava i užas, em neravna njiva em sante, ja još takve sante u životu nisam video... Elem šta je on uradio?! On je odma posle oranja istanjirao, pa je tako i usitnio grudve i poravnao zemlju...

Ja lično prvim prohodom setvospremačem u proleće zatvorim brazdu i poravnam oranja (koja su za ravnanje) i pustim spremač da ide što dublje, a drugim radim predsetvenu pripremu na 7-8 cm...

Ali opet kažem, svako radi šta oće i kako misli da treba, ja sam samo iznosio argumente zašto, po mom mišljenju to netreba raditi sad...

Ni 10% ljudi koji su predhodnih dvadeset dana uradili zatvranje zimske brazde to nikad do sada nije radilo u ovo vreme.Ja sam napisao moje gledanje stvari ali verujem da čim prihranim pšenice početkom februara i ukažu se posle toga prilike i ja da krenem u prvi prolaz.Ono što mi se jako sviđa kod ranih priprema je da inicira korov na rast.Posle ga se lepo rešiš drugim prohodom i pri prvom prskanju(ono što preostane od mehaničke obrade).

Preranim zatvaranjem ZB sprečava se, usporava da naredne padavine prodru u dublje slojeve. A te zalihe će itekako biti potrebne ako se ponovi 2011g, pa od čega nam sve rodilo prošle godine?
No ne pobijam ničije iskustvo i razmišljanje, svako i onako radi po svome a tu smo nadam se da podelimo iskustva a ne da se prepucavamo.

Pa nije to pitanje, pitanje je da li bi vise vlage palo da nije poravnato? O tome se izgleda ne slazemo, kako vise vlage apsorbovti i zadrzati u zumskim uslovima. Svi se slazemo da u prolece treba da izadjemo sa ravnom zemljom, pitanje je sta uraditi u ovim uslovima.

Sad videh, @abro je napisao skoro isto.

ja uvek radim zatvaranje zimske brazde u februaru ili martu,a presetvernu pripremu u aprilu,e sad ako je oranje lepo uradjeno,dali je bolje ici prvi prohod tj zatvaranje brazdi sa drljacom ili odmah setvospremacem? sta preporucujete?

Nije bilo nikom licno upuceno, vec sam ja tako sumirao stavove clanova koji su protiv, jer je veci deo njih u zabludi, i iz pogresnih premisa donosi zakljucke!

1.Zimi nema isparavanja, i nema potrebe zb. POGRESNO! To sto je hladno, ne znaci da nema isparavanja...da je tako u zimskom periodu ne bi bilo kisa, i snega.

2. Poravnato zemljiste ne moze da prima vlagu. POGRESNO!. Svako zemljiste ima kapacitet za vodu i vazduh, i on zavisi od tipa zemljista, kolicine organske materije, strukture zivog sveta... Da je tako kao sto vi kazete, u prirodi ne bi bilo zivota, jer je vecina livada, i pasnjaka ravna, i tvrda, pa po vama ne bi moglo da primi vodu...

3.Ravno zemljiste se mnogo pre "zabetonira" od grbavog. POGRESNO! To najvise zavisi od godine, i tezine sneznog pokrivaca, i kolicine padavina.Prosle godine sam imao grbava oranja, koja su bila s pokoricom jakom, a imao sam i ravna bez pokorice...opet-od godine do godine

4."najbolje je ostaviti prirodu da uradi svoje" TACNO! Ali niko ti ne brani da joj malo pomognes... Koliko je bilo prosle godine postova "ej, lose mi izmrzlo oranje".. Sta se desava u oranicnom sloju: ako imamo velike grudve, mraz ih tesko razbije! To je tvrda zemlja, koja ne moze da upije vodu (jer je eliminisana gasna faza iz takvog zemljista), a jos dodatno sluzi i kao izolator, pa mraz od tih busa ne moze da prodre dublje... Grubim sitnjenjem mi omogucavamo dublje prodiranje mraza, tj. olaksavamo prirodi posao

5.sad nema vlage, pa nemamo sta ni da cuvamo. POGRESNO! Mi zatvaranjem brazde omogucavamo AKUMULACIJU vlage!!! Kako?? Vrlo cesto u prolece kada zatvorimo brazdu mi sacuvamo samo vlagu od poslednje kise.. Npr sve ovo sto je palo u decembru, iz otvorene brazde je isparilo izmedju NG, i Bozica, pa sad ovo sto je palo, ako zasusi ovih dana, ce ispariti...i tako u krug. Zatvaranjem brazde, mi deo vlage od svake ove kise sacuvamo, i u prolece imamo VISE vlage, a ne MANJE!!!

6. Ako rano zatvorimo brazdu, rano krenu i korovi... DOBRO JUTRO!!!! Nista bolje ne bi ni mogli da pozelimo... Uvek je bolje imati korove pre setve, pa da ih unistimo na neki jeftin nacin, nego da se mucimo posle s njima ( o ovome nisam ni razmisljao kao o prednosti ZB!)

7. Svako neka radi kako misli da treba. TACNO!!! Ali nemojmo izvrtati cinjenice! Imate iskustva ljudi koji zatvaraju, imate literaturu, i sve upucuje na ili prednosti takve operacije, ili na iste rezultate. Niko nije rekao da je odustao zato sto je imao lose rezultate.

---------- Poruka napisana u 13:40 ---------- Prethodna poruka je at 13:33 ----------

I Jos nesto! Ja mislim da je ovde najveci nesporazum sto mesamo zatvaranje brazde, i predsetvenu pripremu! Dakle, grubo zatvaranje brazde, da ostanu grudve od 4-5 cm, setvospremacem bez rotora, ili tanjiracom sa ispravljenim diskovima..nikako drljaca, jer ona samo poravna povrsinu, nema efekat na 12-13 cm, sto je ustvari bitno.

Utmite primer danasni vetroviti dan, gde nije zatvorena brazda vec se prosusilo a gde je jos je crno znaci ima vlage, a kad sutra prekosutra padne koja litra kise na kom zemljistu ce se vise zadrzati? jer na suvom ili mokrom? pa ponovo dojje vetar isusi itd

Ašta će biti ako padavina nekih obilnijih ne bude i u proleće kako neki kažu kada dunu vetrovi i odnesu i ono malo vlage sa oranja. Dolaze neka nova vremena i shodno tome se i mi moramo prilagođavati,ono kako su naši stari KADGODA radili treba ostavitu u prošlosti i polako prihvatati stvarnost.:ppozdrav:

Vi koji ste zatvarali sad brazdu, jel ste to radili i prethodnih godina ako vam se ukaze prilika posle oranja? Jel iznosite licna iskustva ili ste to culi na predavanjima?

Nazad
Vrh