Zatvaranje zimske brazde

Kod nas kazu na suvo, :off_topic:
ova tema je presla u sve i svasta, poslednjih nekoliko stranica je bezveze, treba zakljucati dok ne pocnu radovi na polju jer do tad ce biti prepucavavanja....... sta je bolje a sta ne, to cemo videti kad dodje svinjokolj u Novembru tad su svi budu najpametniji kad popiju balon vina. :haha:

Kakva bre vlaga u sred zime??? Pa kad u proleće sine sunce i nedaj bože dune vetar ta vlaga će da nestane za dve nedelje, a i u duboke slojeve zemljišta će sad sigurno manje vlage ući ili proći na njivama kojima je sad "zatvorena zimska brazda"...

Pa dosta toga će i da ispari na suncu, pogotovo ako bude naglih prelaza vremena... A i opšte je poznato da oranja koja nisu "zatvarana" preko zime imaju više vlage u dubljim slojevima, koja posle u letnjim mesecima dobro dođu...

A i za mesec i po dana, koliko još ima do prvog marta ima svašta da se izdešava pa i snega da bude, al moje mišljenje je da će bolje proći oranja koja nisu zatvarana...

A i recimo šta će se desiti sa onim njivama na kojima je zatvorena brazda, a u proleće oće da se seje repa, ako bude neko vreme kišnog perioda pa dođe nagla promena vremena, pa u proleće se mora ići opet dvaput prohod??? Zar onda sad nije džabe zatvarana brazda?

Poenta samog oranja je povecavanja apsorbovanja vode od strane zemlje, a to se radi vecom dodirnom povrsinom i rastresitoscu zemlje. Kad krenu toplote, poenta je napraviti sto manju dodirnu povrsinu sa koje se vlaga odaje. Ni sam ne znam zasto sam ovo pisao, kad je mislim na ovoj strani neko od clanova postavio fantasticnu fotogtrafiju na kojoj se sve vidi golim okom.

Poenta cele moje priče je bila zašto sad zatvarati oranja kada će zime (padavina) još biti? Pa prošle godine je u martu bilo snega...

@nikola ilic
Druže koliko godina unazad ti zatvaraš oranja (u januaru) pa tvrdiš da je to bolje nego da ostanu otvorena do marta?

Zatvaram ih dugi niz godina,al sad sam zakasnio,obicno to bude u novembru,a bile su i vlaznije godine,i svake je ista meta isto odstojanje.
Cekaj a onaj ko je presao podrivacem i posle gruberom,a ono kao leja,kako ce on?

da dodam strip-till i no-till tek ti su onda naj.... ja da sam na njinom mestu odavmo bi odustao od setve.Sve vidim reku vode koja im otice u nepovrat sa njive.

Nazad
Vrh