Zatvaranje zimske brazde

Teoretski raditi poluteskom drljacom na dubini od 5 cm moze proci ali u praksi nikako. Pri toj dubini tragovi od tockova videce se na svakom prohodu.
Ipak, iako se ide dublje kako ne bi ostali tragovi nece nista skoditi i boje je i plice nego raditi setvospremacem sa S oprugama.
Ima i drljaca svoje mane a ima i pozitive.

Ove godine je na vecini njiva kao beton tvrdo kod mene, poslije lemkena je jako ravno poorano , jako fino se rastresalo u jesen.

Traktoru je teze vuci polutesku tupanjac nego orati u istoj brzini i vise proklizava nego u oranju, a to osjecam i u vibraciji prednje vuce , citav traktor trese, jedva se vide tragovi po oranju i da je traktor od 5,5 tona prosao. I zanimljivo moze se jako brzo voziti , ali traktor ne moze vuci 130ks i poluteska tupanjac 4,5m ili 4,6. I ne ide dublje od 5cm i na max spustenom i izravnanoj drljaci ako ide i toliko gdje je najtvrdje, kako je spustena naprijed tako i nazad i ne vidi se gdje su prosle gume od traktora.

Inace prijasnjih godina sam morao drljacu drzati na hidrauliku i prednji kraj visi od zadnjeg jer gura prikolicu zemlje ispred , sada ne gura nista, cak biljni ostaci ne prave problem.

Ne mogu da razumem kako moze biti teze traktoru da vuce drljacu nego plug u istoj brzini kad ulazi samo 5 cm a plus ne gura daska zemlje?!
Ja da zelim raditi na toj dubini bez duplih tockova traktorom od 6.5 t vozio bi ko mlaznjak po njivi ali zato bi svaki trag tockova bio vidljiv.

Nije svuda ista zemlja i ne ide svuda isto pogotovu ako je manje ili vise vlazna zemlja.

Ne mogu da razumem kako moze biti teze traktoru da vuce drljacu nego plug u istoj brzini kad ulazi samo 5 cm a plus ne gura daska zemlje?!
Ja da zelim raditi na toj dubini bez duplih tockova traktorom od 6.5 t vozio bi ko mlaznjak po njivi ali zato bi svaki trag tockova bio vidljiv.
Zato sto radis "pjesak" odnosno lagana zemlja , pa mozes i metlom da poradis ne treba niti drljaca. A to da bi vozio kao mlaznjak , tesko , ovom mom je malo otvorena pumpa pa vozi brze od vecine traktora sa istim prikljuckom kakav ti koristis.

Da li si imao priliku da radiš pesak ali da zakasniš u pripremi ?Kada se "zabetonira",moraš da čekaš kišu ili da radiš sa tanjiračom pa onda sa drljačom.

Peskovite zemlje imam nekih 10 % ostalo je sve prilicno teza zemlja.
A sto se tice izrazavanja o voznji kao mlaznjak hteo sam reci da sigurno voznja bi bila mnogo brza u slucaju da drljaca ulazi samo 5 cm, drugo, sirina drljace je 6 m i raditi jednako na toj dubini treba parcela biti ravna ko najmirnije more.
Zato sam i rekao da teorija je jedno dok praksa nesto drugo.

20210308_125813.jpg

Ti zetori/ursusi/zts su bez turba imali 4 brzine a sa turbom 3 , to im je i najveca mana malo brzina, tek poslije 2000-te imaju vise brzina ali imaju i drugacije motore od 7,3 litre , ja ih ovdje nisam imao prilike da vidim samo one starije sa 6,3 litarskim motorima.

Zavrsili danas zatvaranje, odmah bacali i ureju,za kuruz 120kg/kj za suncokret 100kg. Inace uzeli rusku granulisanj ureju, boze zali para sta smo kupili, rasipac ceo beo od prasine, a kamenja u dzakovima straota.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

A vidiš recimo ja danas izbacio valjda 5 paleta elixir an-a, oduševljen, taj granulisan, na rasipaču nema ni ni, nema šta da pereš, čak odpale I naslage od pre neki dan od obične uree što se nije dalo oprati..

Kod nas u lincerovoj urei smo u prihrani psenice svasta nalazili komade drveta, perije, komadi hartije omot cokoladice ima dosta grudvi nikad gore, sramota za ovu firmu.

Dolazi barzama,tovari bager u pakericu,nema tu prosejavanja,ciscenja samo pakuj,Elixir za sada od nasih radi po PS-u.

Prosle.godine isto uzeli rusku samo neka druga firma je bila sad je bila Mendeleveskazot, gledao.na netu velika firma(kod Kazanja), kad ono prc. A ruski an bacali na zito fantazija djubrivo.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Majku mu i gumama i zemlji,kako tako malo tonu ti veliki traktori nije mi jasno ....Ja stalno problema sa rusem,ni spremac ne poklopi tragove tockova kako treba a kamoli grabulje ....

Nazad
Vrh