Zatvaranje zimske brazde

Sent from Yahoo z i n a zzz i z i n a ne

Jako su mi potroseni klinovi i drasticno se smanjio klirens drljace i zetveni ostaci bi predstavljali problem.

BX9rQl5.jpg
Obavezno se navare pred sezonu spreda.mnogo znaci.novi su od skora vec navareni.

A kod nas svi jure da uzmu kraće ,25 cm, neče više 30 cm.Juče sam prošao jedan prohod drugaru u gruberisano sojište,skuplja dosta lepo a 30 cm.
Morao bi zmajkan to mnogo bolje da secka.

Obavezno se navare pred sezonu spreda.mnogo znaci.novi su od skora vec navareni.
Materijal im je kvalitet obicnog flaha , vrlo mekani , iskrivio sam ih najmanje 15 komada pa morao skidati da ispravim. Probacu i ja da navarim prednji brid, moja nije nesto puno radila a vec je izgubila spiceve , a ove godine je beton na njivama i osle bi za 500ha a ne 2000ha.

Ako već navarujete, nemojte običnim elektrodama nego elektrodama za tvrdo navarivanje. Ima bazičnih i rutilnih. Rutilnim se mogu navarivati svakim aparatom. Neka slična ovoj s linka će biti puno trajnija nego obična za zavarivanje.

Mixer
Usliko. Malo sam omašio...

Isti su kao i moji, ali ima i duzih koji se stavljaju iza tragova a nisu od teske drljace. Zato sam te pitao. Nego jel si zadovoljan kako radi i kako izgleda zemlja ispod nekih pet santimetra ispod?

Za sad sam zadovoljan. Posle ovog prohoda ima jedno 6-7cm rastresite zemlje, ispod je tvrdo što sam i hteo. Tvrda postelja, mek pokrivač. Do drugog prolaska će se to još malo slegnuti. Drugi put idemo na nekih 4-5 cm. Kad nikne svešćemo utiske...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

У овом случају дупли точкови су штетни...ако причамо о тврдој постељици и мекој покривци?И још једно питање-како направити тврду постељицу у које се улаже семе?

Moraš da imaš mašinu koja će posejati u tvrdu postelju...

Аха значи фора је у машини не у предсетвеној припреми...Јер у овом посту горе у таквој припреми може свака машина да посеје по мени.

A ebiga druže, ja u klin ti u ploču. Za tu posteljicu i pokrivač kaže struka. Iz iskustva, ko ima diskosne sejalice sa dobrim potiskom po bateriji treba da spremi nekih 2 cm pliće od dubine setve jer takve sejalice mogu da poseju u takve uslove. Ko ima raone treba da spremi na dubinu setve, možda čak i malo dublje da bi raone mogle da održe konstantnu dubinu. Kod nas ko seje sa nodetkama sprema na 10+ cm.

Немој погрешно да ме схватиш не желим ништа да критикујем.Само хоћу да кажем да су то идеални услови са сетву сејалица (уопште)

Za sad sam zadovoljan. Posle ovog prohoda ima jedno 6-7cm rastresite zemlje, ispod je tvrdo što sam i hteo. Tvrda postelja, mek pokrivač. Do drugog prolaska će se to još malo slegnuti. Drugi put idemo na nekih 4-5 cm. Kad nikne svešćemo utiske...

I drugi put ides isto drljacom? Ne znam samo kako mislis da izvedes pripremu na 5 cm drljacom a da se pritom ne poznaju tragovi?

Ako već navarujete, nemojte običnim elektrodama nego elektrodama za tvrdo navarivanje. Ima bazičnih i rutilnih. Rutilnim se mogu navarivati svakim aparatom. Neka slična ovoj s linka će biti puno trajnija nego obična za zavarivanje.
Te jedino mozes da kupis a da su rutilne i da cijena nije neka astronomska , iako i one nisu jeftine , mogu samo jedan prolaz jer u vise moras da navaris prvo medju elektrodu(EZ KROM 20) https://www.ezg.hr/proizvodi/electrode/EZKROM20.html koja je cak i skuplja od ove, ali mislim da nece biti problema , jedan prolas po bridu i jedan sa svake strane da postoji minimalno preklapanje navara ili ne postoji preklapanje navara. Ove ABRA 60 su rutilne i ne trebaju predgrevanje od 300C kao bazicne. Najlakse bi bilo navarivanje zicom , imam jak mig/mag aparat , navodno ova zica ide sa CO2 zica je EZ MAG 600 https://www.ezg.hr/proizvodi/wire/EZMAG600.html , ali ne mogu nigdje naci da je prodaju u maloprodaji.

A takodje se moraju klinovi skidati dolje , lakse navarivanje.

I drugi put ides isto drljacom? Ne znam samo kako mislis da izvedes pripremu na 5 cm drljacom a da se pritom ne poznaju tragovi?
U planu je i drugi put drljača pa ćemo videti kako ide. Dubina će biti tek toliko da se ne vide tragovi a ja mislim da će to biti negde ta dubina. Meni u drugom prolasku manje upada traktor nego u prvom. I da, mislim da ima dosta veze i to što će brzina u drugom prolasku biti oko 15 km/h, pri toj brzini i klinovi dosta bacaju zemlju pa će zatrpati malo tragove...

U planu je i drugi put drljača pa ćemo videti kako ide. Dubina će biti tek toliko da se ne vide tragovi a ja mislim da će to biti negde ta dubina. Meni u drugom prolasku manje upada traktor nego u prvom. I da, mislim da ima dosta veze i to što će brzina u drugom prolasku biti oko 15 km/h, pri toj brzini i klinovi dosta bacaju zemlju pa će zatrpati malo tragove...

Slazem se, brzina cini cudo kad je u pitanju priprema, bar na mom tipu zemljista... imamo isto misljenje samo sto ja radim jedan prohod pred setvu i to je to.

Teoretski raditi poluteskom drljacom na dubini od 5 cm moze proci ali u praksi nikako. Pri toj dubini tragovi od tockova videce se na svakom prohodu.
Ipak, iako se ide dublje kako ne bi ostali tragovi nece nista skoditi i boje je i plice nego raditi setvospremacem sa S oprugama.
Ima i drljaca svoje mane a ima i pozitive.

Код мене предсетвена припрема иде први пут са лаком тупањчевом дрљачом ,и пред сетву један пролаз спремачем.За кукуруз ћу видети још ако буде јако мекано мора ће ићи још једном спремач.

Nazad
Vrh