Zatvaranje zimske brazde

verujem
znaš u vojvodini su drugačiji tip zemlje,prskaju i pod setvospremačem, u Mačvi ako na oranje uteraš direktno setvospremač ima S opruge da pucaju ko prutići. ovako bio morao drljačom dva tri puta proći a šina odma odradi,ali od gore,zato ja koristim roto drljaču ona sve sama odradi,netreba ni drljača ni šina ni setvospremač

Kad je stroj dobar ne trebaju nikakvi lanci,sine i fosne,ides ko gospodin na njivu a po mom misljenju ove nove teske drljace od svakog zemljista naprave plazu!

@nikola ilic:А зашто тврдите да неко ко тврди нешто што је супротно нечијем мишљењу, није то пробао? Не сумњам да ће свако урадити онако како мисли да је најбоље, али не треба потцењивати ни оно што други знају.

Sto ja potcenjujem necije misljenje?
Lepo sam rekao da to radim povucen iskustvom,znaci nisam imao problema sa spremanjem,pokoricom.....pa repa bi trebala prva da "odreaguje" na lose spremanje,jel da,ja ne teram nikog da to radi.
Kazem opet ovde smo da razmenimo iskustva a ne da se takmicimo i prepucavamo sta je bolje a sta ne...

Ne da je lupetanje nego ja nikad ovako nesto nisam cuo kolega kloki potpuno si u pravu,Mozda su ovo teorije nekih skolaraca koji nikad nisu seli u traktor ali su dosta toga naucili iz knjige:bravo: Ja samo molim boga da bude jos kise i snega i nema brige,a vi cete jos jednom drljati i setvospremirati mozda i dvaput jeftina nafta pa samo gas heheheh da pocupate travu koja ce da krene cim sine :cool:
Cini mi se da ovde vi lupetate,a sto se tice trave nemojte da mislite da ako je ima kod vas da je ima na svacijim njivama.

Ma neka radi ko kako hoce nemam protiv toga nista,treba se malo konsultovati sa ljudima koji rade zemlju dug niz godina,i zastitarima ali samo sa onim koji imaju oko 50ak god! knjige i teorije su druga stvar.Moje misljenje sto se tice zatvaranja brazde je sledece ko je imao dobre uslove za oranje i ko je namestio plug uzorao na vreme,oranje bez dzombi i rupa(a video sam na nekim slikama u ovoj temi da je oranje odlicno ravno)nema potrebe za zatvaranjem brazde!bice jos padavina do marta dace bog.Sto se trave tice znate i sami kako krece kad sunce sine i pre ce krenuti iz zatvorene brazde nego iz oranja!Mislim da je ovde ono vidla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu:osmeh: salim se kolege :ppozdrav:

Ok u redu znaci ovako u februaru sine sunce nema padavina ti si zatvorio brazdu podrljao!trava krece ti ces znaci pustiti travu da tera do aprila do setve kukuruza soje,ili ces do optimalnog roka setve setvopremirati svake dve nedelje?

Ok u redu znaci ovako u februaru sine sunce nema padavina ti si zatvorio brazdu podrljao!trava krece ti ces znaci pustiti travu da tera do aprila do setve kukuruza soje,ili ces do optimalnog roka setve setvopremirati svake dve nedelje?
Sigurno to nećemo dopustiti, a tako nešto prvo i ne može da se desi, jer temperatura zemljišta sigurno neće omogućiti brzo klijanje i nicanje korova. Inače ne da bih voleo da mi krene ambrozija, štir, tatula i ostali korovi dva meseca pre setve, pa da ih u slast uništavamo običnim setvospremiranjem.

Zatvaranje zimske brazde se prevashodno radi da bi se sačuvala vlaga i da bi imali dobru setvu i nicanje. Bez sklopa biljaka nema ni prinosa, a pošto trećinu svojih površina sejem repu ova operacija je neophodna da bi se to i ostvarilo. Da bi se ostvario dobar prinos repe ulog po K.J. je oko 800 evra pa vi vidite dali tu ima prostora za rizik. Imamo terena koji su niski i ako u proleće bude više padavina te parcele nemogu da se spremaju do kraja Aprila i kakva je setva početkom Maja i koji tu prinos očekivati.:ppozdrav:

Kad posejes kuruze isprskas dubinski tjs na crno,al ako ima koja trava dodas malo te specije,skrljas je u startu.

Nazad
Vrh