Zatvaranje zimske brazde

Čekaj,čekaj , kako misliš da zatvaranje smanjuje upijanje vode , možda usporava , al u ravnici padavine opet završe u zemlji , da neće da ispare zimus možda?
Па, мислио сам да после затварања бразде земљиште упије мању количину воде, као на примеру дебљег и тањег сунђера истих тежина када су суви (или, сунђер са већом запремином шупљина, у односу на други са мањом запремином шупљина).

A sta mislite, gde zavrsi ona kolicina vode koju zemlja ne upije??
Odbije se nazad na nebo, ili se slije kod komsije?? ?? ??
Да, мислио сам да се много пре ''одбије назад у небо'', јер остаје на површини (или близу површине), где ће пре испарити или ''се слити код комшије''.

Dobro, dobro...Samo pitam! Postujem misljenje. Znaci da rezimiramo:
Imamo uzoranu njivu, sa oranicnim slojem odredjene zapremine, relativno neravnu, tj sa povecanom povrsinom za isparavanje. Dalje:
Pristupamo ravnanju parcele nekim od orudja (drljaca, tanjiraca, setvospremac...), i intenzivnim rahljenjem povecavamo zapreminu zemljista (samim tim povecavamo kapacitet za vodu, i vazduh!!), uz to zbog ravnanja parcele smanjujemo i povrsinu zemljista, a samim tim i isparavanje.
I da zakljucim:
Povecanjem vodno-vazdusnog kapaciteta, mi smanjujemo vodno-vazdusni kapacitet, i smanjenjem evaporacione povrsine, mi povecavamo isparavanje...

Potpuno logicno, nema sta :sta:

@Oldtimer

Ovaj tvoj post je prva liga i pravi rezime lupetanja od zadnjih 10 stranica.

Ne da je lupetanje nego ja nikad ovako nesto nisam cuo kolega kloki potpuno si u pravu,Mozda su ovo teorije nekih skolaraca koji nikad nisu seli u traktor ali su dosta toga naucili iz knjige:bravo: Ja samo molim boga da bude jos kise i snega i nema brige,a vi cete jos jednom drljati i setvospremirati mozda i dvaput jeftina nafta pa samo gas heheheh da pocupate travu koja ce da krene cim sine :cool:

Pristupamo ravnanju parcele nekim od orudja (drljaca, tanjiraca, setvospremac...), i intenzivnim rahljenjem povecavamo zapreminu zemljista

Ne bih se složio sa citiranim. Ja mislim da se tako smanjuje zapremina zemljišta, odnosno da se zemljište više zbija i homogenizuje. Kad u proleće prođete setvospremačem, da li je trag gde je prošao setvospremač višlji ili niži od traga gde još nije prošao (ili ima jedan prohod manje)?

Jel moze neko da mi objasni zatvaranje brazde sa sinom(a mislim da je neko spomenuo i banderu? ), kako radite transport? Sinu na prikolicu pa tako do njive? Kako onda tamo natovarite sinu nazad na prikolicu? Sta ako su udaljene parcele?
Nisam nikada video to uzivo, a da nije foruma ne bih ni znao da se to radi...

Na prethodnoj stranici sam dao primer ličnog iskustva jesenjeg ravnanja, i posledice na proleće.

Jel moze neko da mi objasni zatvaranje brazde sa sinom(a mislim da je neko spomenuo i banderu? ), kako radite transport? Sinu na prikolicu pa tako do njive? Kako onda tamo natovarite sinu nazad na prikolicu? Sta ako su udaljene parcele?
Nisam nikada video to uzivo, a da nije foruma ne bih ni znao da se to radi...
Ovako,da li je baš šina objasniće vlasnik ove "mašine"
DSC00404.jpg

E za sve ove godine nisam znao da neko radi pripremu zemlje sa ovako nečim.Čovek se uči dok je živ.

kod nas za četvorokrilnu drljaču sa dva lanca zakače šinu pozadi,naravno predhodno dužinski odsečeno da bude po meri sa drljačom i sa time ugare zatvaraju,tj ravnjaju,jedan prolaz i njiva kao aerodromska pista,sve ravno,pogotovu ko kod nas ore sa plugom 16 coli ova metoda iz raja stvorena za njih

A zašto jednostavno nezatvoris brazdu sa drljačom onaje laka i malo ćeš potrošiti goriva nego praviš ovaj hi_fi uredjaj:ppozdrav:

p.s. jel petronije sedi na mašini?

kod nas za četvorokrilnu drljaču sa dva lanca zakače šinu pozadi,naravno predhodno dužinski odsečeno da bude po meri sa drljačom i sa time ugare zatvaraju,tj ravnjaju,jedan prolaz i njiva kao aerodromska pista,sve ravno,pogotovu ko kod nas ore sa plugom 16 coli ova metoda iz raja stvorena za njih

ja sam vidao da za drljacom vuku umesto sine fosnu, isto odradi lepo a laksa je za nositi

Nazad
Vrh