Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
pa ta sto je ima samo 25 cmDa ali koja se vlaga sada zatvara kad sami kažete da je ima samo 25cm?
Znas onu ko drugom jamu kopa...Skliznuo u sopstvenu brazdu ,pa nemoze da doceka da ga izvucemo.@cristal...sta je taj ruja radio u toj vodi? Jel on to mislio da pro..ci odatle
Степен евапотранспирације је у овом периоду најмањи, због ниских температура, повећане релативне влажности ваздуха и недостатка биљног покривача. Затварањем зимске бразде се првенствено утиче на смањење запремине и на релативно сабијање обрађеног слоја. Тиме се смањује упијање воде и мрвљење површинског слоја земљишта.Mozda smanjenje evapotranspiracione povrsine?
U pravu si,ali opet moras u prolece ici dva puta za neke kulture i opet isusujes zemlju dva puta,a koje poravnao sada barem kod mene u prolece kukuruz,soja moze odmah da se seje bez ikakve pripreme i sam tim nema isusivanja zemljistaOvo je prava slika, nema sta, ali se takodje i vidi da je oranje po prilicno lose.
Ako se dobro uzore odgovorno tvrdim da je razlika u gubitku vode jako malo, a mozda je cak i nema. Sto losije oranje to je i veci gubitak vode jer vetar ima za cega da se "uhvati" i isusuje zemlju. Kapilaran gubitak vode postoji ,to svakako, ali oped zavisi od oranja. Ja bih povukao paralelu izmedju zatvaranja brazde i spartanja medjurednog.
Ovim je objašnjena suština, a vreme primene ove operacije zavisi od: vrste zemljišta, kvaliteta osnovne obrade, vlage zamljišta, vlage vazduha, temperature i vremenskih prilika.Степен евапотранспирације је у овом периоду најмањи, због ниских температура, повећане релативне влажности ваздуха и недостатка биљног покривача. Затварањем зимске бразде се првенствено утиче на смањење запремине и на релативно сабијање обрађеног слоја. Тиме се смањује упијање воде и мрвљење површинског слоја земљишта.
Ja se u potpunosti slazem sa postom @tesla .Na onim njivama gde je uradjena zatvaranje z. brazde u ovo doba takva se pokorica uhvatila ,da je njiva izgledala mnogo losije nego one koje su prvi put radjene u martu mesecu .Nisu sve godine iste nemoze se tacno utvrditi sta je bolje ali moje iskustvo kaze da je ipak jos rano.Ovim je objašnjena suština, a vreme primene ove operacije zavisi od: vrste zemljišta, kvaliteta osnovne obrade, vlage zamljišta, vlage vazduha, temperature i vremenskih prilika.
Po meni, logičnije je zatvarati zimsku brazdu u februaru, kad to vremenske prilike dozvole, jer do tada padne većina zimskih padavina i najmanja je evapotranspiracija. Radio sam i zatvaranje u jesen odmah posle oranja, ali samo za repu, a posledica je bila da je posle freza skakutala kao po betonu...
Степен евапотранспирације је у овом периоду најмањи, због ниских температура, повећане релативне влажности ваздуха и недостатка биљног покривача. Затварањем зимске бразде се првенствено утиче на смањење запремине и на релативно сабијање обрађеног слоја. Тиме се смањује упијање воде и мрвљење површинског слоја земљишта.
A da ja tebe onda pitam da neće možda vlaga iz zemljišta da ispari?