Zatvaranje zimske brazde

Uradili smo zatvaranje brazde na nekih 50 kj. Prekinula nas je kisa ali ako se prosusi malo nastavljamo posao. Mada bi najvise voleo da padne ozbiljna kisa pa da ne moze da se ulazi u njivu. Vlage ima samo u gornjem sloju i ako ne bude obilnih padavina najebacemo ko zuti u ovoj godini.

Uradili smo zatvaranje brazde na nekih 50 kj. Prekinula nas je kisa ali ako se prosusi malo nastavljamo posao. Mada bi najvise voleo da padne ozbiljna kisa pa da ne moze da se ulazi u njivu. Vlage ima samo u gornjem sloju i ako ne bude obilnih padavina najebacemo ko zuti u ovoj godini.

Sa regentom ste radili ili? Neki snimak? :bravo:

Nisam o tome obracao paznju, drljaca je izbacena iz upotrebe (ima veoma kratke klinove) a setvospremacem sam radio na vecu dubinu sto drljaca ne bi mogla, a sto se tice vlage tek je pocetak Januara i ako od sad ne bude vlage onda smo svi obrali bostan

Poslednja izmena:
Sa setvospremacem si bolje poravnao zemlju ali i vise isusio. Mislim da je bolje zatvarati brazdu drljacom, jer poravna a nedize zemlju (dakle neisusuje).

Otkud sad to,kad si na prethodnim stranama govorio,da je bezpotrebno?

Tako su i kod nas u selu neki govorili da netreba zuriti kad posle dva dana pun atar traktora.Da ne citiram predhodne postove drljaca bi sada samo nabila bespotrebno zemlju,ja sam sa spremacem isao maksimalnu dubinu koju sam mogao

@cicimoric
Uradio si pravi posao,i kako radi Regent?

@nikola indjija
Nebitno sa cime se zatvara,nema bojazni od nabijanja,ipak ima dosta vremena do setve tako da ce vreme odraditi svoje.....

Kod nas je jedan išao sa drljačom koja ima rotore i bolje da je spavao, sve se poznajeu tragovi od traktora tako da po mom mišljenju nije ništa postigao sa tom operacijom. Na proleće će morati ići dublje sa setvospremačem da bi te tragove zatvorio. Kao i Nikola Inđija i ja sam išao sa spremačem što je mogao ići dublje i napravljen je odličan posao. Posle božića i ako vreme dozvoli nastavljam tamo gde sam stao.:ppozdrav:

Kad sam orao video sam da je mnogo velikih grudvi (veličine min. košarkaške lopte i većih do par puta) ostalo u dubini oranja. Da li su te grudve koje su dublje ispod površine izmrzle? Ako nisu (nisam bio u ataru od oranja), da li je onda bolje ostaviti nezatvorenu brazdu, kako bi se omogućilo lakše izmrzavanje i u dubini ako uopšte i bude jačih minusa ove zime?

Зар није једна од основних сврха орања повећање запремине слоја земљишта, ради бољег усвајања воде? Тиме је и измрзавање и ситњење боље, а затим вода продире и до заораних биљних остатака, који се тако боље разграђују. Можда неко може да ми објасни неке предности затварања зимске бразде у ово доба, јер ја стварно не видим неку предност.

Kisa i sneg koji budu padali(dace bog valjda)nece da pobegnu sa poravnatih njiva nego ce isto otici u dublje slojeve a na prolece kad pocnu vece temperature manje je isparavanje sa uradjene njive nego sa ne uradjene,takodje i vetar manje isusuje poravnatu njivu.

Nazad
Vrh