Zatvaranje zimske brazde

Vidim da ste se raspisali u ovoj Temi, a pitanje koje bih postavio može se okarakterisati i za druge Teme o pripremi zemljišta, ali ajd' ovde kad ste već "navalili"...
Danas išao da prošetam po ataru i navratim se do njive da vidim "na šta liči"...

20180112_101749.jpg

Šta je (po Vama) najbolje da ovde uradim?
Razmišljam u 2 pravca...
Da li da zakačim nošenu tanjiraču od 28 diskova, koja je prilično teška, i da probam 1 ili 2 prohoda kako će se "iseći" ovaj samonikli tritikal?
Ili da zakačim dvobrazni plug (OLT PTO 2,25) i "prevrnem" sve?

E to je rezultat vrednih paora sto u septembru zavrse zimsko oranje.

Nisam u Septembru, već u JULU !!! :haha:::sramota::

- - - - - - - - - -

Nije to razlog.Razlog je prevelik rastur kombajna između ostalog.

U PRAVU SI !!!:ppozdrav:

Još sam maltretirao kombajnera da smanji brzinu, jer izbacuje masu napolje u "talasima" , poslušao je posle, skoro pa pretnji, i na kraju je ipak uspeo da mu pukne lanac, pa sam morao da se zavlačim u kombajn KOJI RADI, jer NE SME DA GA UGASI pošto nema akumulator, a i da ima, kaže da teško pali...
Na Letnjim vrućinama !!!! VREO KOMBAJN !!!
A kombajner je "HEAVY" Sremačka kategorija, jedva se popne natrag u kombajn !!!!
I NEMA ništa od alata sa sobom, morao sam i servisera da izigravam, "terensku službu", i na kraju još naplatio k'o da ništa nisam radio i još i slamu tražio DA MU DAM ZABADAVA !!!
Popizdeo sam !!!::jako_besan::

To sto neko vozi kombajn nekad ga nije svrstavalo u kombajnere, nego u sofere znalo se ko je kombajner ko traktorist. Kombajnu treba vreme da nesto odradi. Inace to se trebalo ili dva puta orati, ili bilo sta pre zimskog oranja. sad opet iste radnje ne ginu a rezultat ce biti losiji..

Pusti krave da popasu, obraduj ih.

Nemam, ukrali pre 4 godine, od tada samo svinje imam, kokoške, jednog (blesavog) konja, i gomilu kokošaka...
Trebam i konja da izgubim, da ga "sapnem" na njivi i ostavim na pola sata sat, ko što sam i krave !!!
Dajte konstruktivne predloge šta da uradim, a da nije previše zahtevno ili bezveze da trošim naftu i gazim njivu !!!
Postavim pitanje, a rasprava ode u PM !!!::lose::
K'o i obično...

Nemam, ukrali pre 4 godine, od tada samo svinje imam, kokoške, jednog (blesavog) konja, i gomilu kokošaka...
Trebam i konja da izgubim, da ga "sapnem" na njivi i ostavim na pola sata sat, ko što sam i krave !!!
Dajte konstruktivne predloge šta da uradim, a da nije previše zahtevno ili bezveze da trošim naftu i gazim njivu !!!
Postavim pitanje, a rasprava ode u PM !!!::lose::
K'o i obično...
Sta mislis sejati?

Dejaaa

Nema šta da ga poravnavam, njiva, je perfektno "izmrzla", samo ću bespotrebno gaziti...
Pogledaj fotografiju malo bolje, uvećaj ako treba, videćeš da sam odlično "slagao" brazde, i da je još u Julu bilo moguće sejati u takvo obrađenu njivu, a posle jednog prohoda drljačom...
Ovo sa Totalom nije loša ideja, da sačekam toplije vreme, "ošinem" Totalom, pa posle prohod jedan lakom drljačom, i setva!!!
Šta kažete?

To da tanjiraš moraš proći više od 2 puta da nešto napraviš jer je baš gusto niklo, i još jedan problem je što iscrpi zemlju. To je najbolje zaorati što prije, to što ćeš izgubiti vremena i novca ce se isplatiti kroz tanjiranje špricanje i prihranu.

Hvala svima !!!:ppozdrav:
Pala je odluka...
Odoh da stavljam tegove na točkove i kačim PLUG, pa na oranje !!!
Prethodno da vidim koliko ima "nafte", umem tako da odem raditi, a traktor ne ume na vazduh da ide !!!
Na vodu su napravili mašinu, ali na vazduh, još nisu....

Nazad
Vrh