Zatvaranje zimske brazde

Ja se lomim da sutra popodne probam da zatvaram brazdu teskom drljacom bez rotora,ima sitne gorusice pa da je rastresem.

Setva kroz pokoricu je isto dobra . Kod mene sam probao posle oranja da predjem lakom drljacom jedan deo parcele i taj deo je bio jako sabijen na prolece tako da sam odustao od toga . Da sejem repu radio bi sigurno ovako na prolece imam vremena da sprememim u dva navrata .

Koja drljaca je u pitanju?na tupancu je dosta komplikovano skinuti rotore kako god okrenes...
Kod nas u ataru uglavnom svi drljaju u februaru dok u Kisaču sam gledao da zatvore brazdu i pre nove godine.Sto se tice vlage u setvi trebalo bi setvospremirati tri nedelje ranije i onda nema problema sa vlagom sem u ekstremno susnim prolecima.Nicanje bude ujednaceno a ne danas spremam sutra sejem pa se cude ljudi sto je nejednako nicanje plus izvlacis vlagu bespotrebno.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

To sto se sada radi na njivi zove se sviranje q..cu a ne ravnanje niti zatvaranje neke brazde.

Sada se i nemoze zatvarati zato sto je vlazna zemlja barem kod nas je tako.Uvece izgleda kao suva a ujutru povuce vlagu.
Spajki argumetuj zasto je to sada "sviranje kurcu"

Zato što se ovim gaženjem zbijaju donji slojevi zemljišta u kojima ipak ima vlage.Zbija se donji sloj koji i posle susenja zemljista ostaje zbijen i samim tim pravi problem korenu biljke,kretanju vode i vazduha kroz zemljiste...Naravno svaki tip zemlje drugacije reaguje ali moj je stav da to sto se malo "zabelilo" oranje od gore nije znak da ga vec treba dirati.

IMG_20180110_125359.jpg
Probali ide ali treba da se prosusi bojim se da kisa nepadne na vlazno,onda je aut totalni.
IMG_20180110_125355.jpg

IMG_20180110_131101.jpg

To je nova arenda ??????,inace cilj mi je da nekih 20hektara predjem radi gorusice,sitna je tek nice.

Nazad
Vrh