Zatvaranje zimske brazde

A sta koga briga sto vetar nosi sve pred sobom. Stajnjak se nekad bacao na svaku njivu, a sad se zetveni ostaci i pale i odnose za grejanje. Najcrnje mi je kad se hvale kako su se jeftino ogrejali od bala soje, a u stvari ne shvataju da su to uzeli od svojih naslednika u napred.

Bio masa je nesto drugo, a zetveni ostaci su nesto prvo.
Bio masa se ciljano uzgaja, a nezloupotrebljavaju zetveni ostaci. Na zalost zivimo u Srbiji i ovde sve moze.

A bilo je par noci sa slabim mrazom a pre toga i malo kise pa mislim da je ipak malo i izmrzlo pogotovu sto se ove godine lepo i uzoralo.

Bili danas da obidjemo psenicu i vidim lepo se bele oranja moglo bi se zatvarati oranje ali se plasim(nadam)da ce biti obilnijih padavina pa da nenapravim gore od dobrog,da li ima neko nekakvu prognozu za zimu sta kaze kolega Kimi?

Kad je orano ?? Nesto razmisljam ako se nastavi u januaru toplo vreme bez snega da zatvorim oranja. Mada sam jedanput probao da zatvorim ovako rano pa je pa sneg u februaru I nije bas ispalo najbolje posle za pripremu. Mada je to mozda bilo do parcele jbm li ga.

Besposlen pop i jariće krsti...

Ovo NIJE zatvaranje vlage nego samo poravnavanje oranja. Ovom operacijom nikako ne možete spriječiti kapilarno isušivanje zemljišta u proljeće jer kapilare se još nisu ni napravile odakle će vlaga isparavati.

Poznat mi je izgled zemlje Ruma-Inđija-Golubinci al ne znam kako pije vlagu i kako se ovo odražava na daljnju obradu al kod nas da se ovako poravna oranje, snijeg il kiša kad tako relativno frišku zemlju slegne, popunjavaju se i naj sitnije rupe i tlo se dosta više sabija. napominjem da je moja zemlaj totalno drugačijeg sastava al ne razumijem čemu sad ovo vozanje po njivi, šta ako zbilja nakrka neki sniježina od pola metra i više, pa kad se krene topiti od ovih sitnih čestica napravi pokoricu samo takvu. Onda s proljeće opet ganjaj drljaču/sjetvospremač ili u ekstramnom slučaju tanjuraču i samo se troši gorivo za (meni neopravdane) dodatne prohode...

Bar bi kod mene tako bilo jer je zemljište poluglinovito koje ne oprašta ako se poore da se saspe brazda.

Ma kakva pokorica mogu tenkovi padati ,nema toga kod nas, sproleća samo još jednom spremač i sejanje,nemoj pričati za ono što ne znaš ,inače dobar potez da se odradi ova operacija.

Nazad
Vrh