Zatvaranje zimske brazde

Danas sam zatvorio brazdu na 2 njive za probu. Uradio sam lakom drljacom bez rotora, znaci samo zatvorio ni blizu kao sto neki imaju lepu zemlju pa zatvaranje izgleda kao predsetvena priprema. :osmeh:

Kod nas zadruga koristi paker valjke jedino kada seju uljanu repicu.Prve godine kada su im stigli paker valjci radili sva zimska oranja pa na prolece muku mucili jedva su germinatorom to bili spremili za setvu kazu toliko se bila sabila zemlja da je bilo kao beton tvrda i od onda ih koriste samo kada seju uljanu repicu i kada rade postrnu setvu.

Ne svidja mi se kako izgleda. Po meni je bolje da je mraz odradio svoje,a i morace. Mislim da ces imati jednako prohoda u prolece do setve kao i da nisi radio sada. Tvoja zemlja je dosta slicna mojoj.

Pitam se kakvo je oranje bilo na ovoj parceli?Možda je previše vlažno za ovaj tvoj posao...Ja sad kad bi kod mene zatvrao vlagu spremač bi vadio džombu a drljača tj traktor bi dosta nabio zemlju,ne kažem da ne treba zatvarati vlagu po oranju ali ne baš po svaku cenu,mislim da moraju da se stvore uslovi za to...

Slikacu ti i druga oranja, a suvlje nece biti nego sto je bilo sad u nedelju i evo danas kisa, a i sutra ce...znaci cekao sam zadnji dan pre kisa, ne znas ti sta je zemlja gde 820 zapeva sa 2 brazde.

Ja sam praktikovao da u odnosu kakavo je vreme negde krajem januara pređem jednom tanjiračom i isečem oranje (ako je rađeno po vlažnom pa se kaiša). Posle bude kiše i nekog mraza i to lepo ispuca da onda pre setve pređem spremačem i prepremi se fino. Ove godine se rasipa oranje tako da ću čekati sve do pripreme. Ne bih da ga sad mnogo sitnim jer zna da ako udari neka kiša to sve upljeska i napravi takvu koru da je ko beton.

Nazad
Vrh