Zatvaranje zimske brazde

Ćiro bez ljutnje ali meni to "poravnato oranje" gore izgleda od neporavnatog, izgleda da je malo mokro ili ti ideš previše duboko, zemlja je ekstra izmrzla, ko pesak a možda i slika vara.

Ćiro bez ljutnje ali meni to "poravnato oranje" gore izgleda od neporavnatog, izgleda da je malo mokro ili ti ideš previše duboko, zemlja je ekstra izmrzla, ko pesak a možda i slika vara.

Ta zemlja je cudna,taj deo atara,koliko god da cekam tako ce da se uradi.. Jednostavno nece se osusiti vise,tako stoji... Morao sam koliko toliko da poravnam,zatim sad kad se osusi posle idem samo jednom drljacom sa rakovicom i tu pepeo ostaje...

Da danas to nisam uradio i padne koja kisa tu nemoze da se radi ponovo nedelju dana i jace... Zato sam odlucio ovako...

Posle te parcele sam se spustio u jos nizi deo atara gde sam morao jednu parcelu da poravnam iako je bila voda lezala na nekim mestima.. U toj parceli ima vode UVEK..

E vidite takva je zemlja kod mene na nekim mestima ko kod cire za soju ubila se,kad gledas oranje ravno lepo izmrzlo a kad udjes sa spremacem tvrdo strasno,odole je zemla zbijena od kise to jest ogomne kolicine kise jesen ,zima mraza malo samo je povrsinski sloj izmrzao.Tu nema puno politike ako pustis duboko cupa buse ako ides plitko samo skace ali uraditi se mora.Danas sam bas zavrsio sa zatvaranjem vlage nadam se kisi pa drugi prohod ako ne ugasio sam posteljica je tvrda i puna vlage samo da usitnim tu pokrivku nekih 5- 7 cm i mirna Backa.

veu988.jpg

2ds1d7r.jpg

msf7lw.jpg

Zavrsena i zadnja njiva,

Kristal kako si zadovoljan sa drljačom, kojom brzinom radiš da li bi rus mogao vući takvu za 1m širu?

Ako radim u plivajuci, onda 7 kornjaca, ako malo podignem moze 6 zec.Mozda bi i mogao vuci siru,ali tada ne bi imao ovu brzinu, koja je po meni bitna. Inace sam jako zadovoljan,tacno bi se moglo sejati posle jednog prohoda. Ja sam uvek radio sa lakom drljacom prvi prohod ,a drugi sa spremacom.Sada cu jos jedared proci sa drljacom, ne mislim koristiti spremac ove godine

Jel koriste kod vas teske drljace?
Ako cesto imas ovako grudvasto posle spremaca, ja bi probao tezom drljacom.Oce spremac u losijim zemljama da povadi grudve, pa kad se osuse mozes da se slikas.

Poslednja izmena od urednika:
Koriste, problem je što bih ja krenuo idući tjedan sijat, ali je premokro jednostavno, nema tu laka drljača, teška drljača, zemlja je promrzla, ali premokra još pa vadi 'caltu' van.

Trebao si ici plice i smacinjati se po pola prohoda. Takodje kad je ovakva zemlja najbolji efekat imaju valjci sa cevima. Mada takvoj zemlji je tesko pogoditi "zicu".

Kod mene uspešno izveden eksperiment. Parcela podeljena na pola. Jedna polovina je zatvorena u jesen a jedna u prolece. Na ovoj što je zatvoreno u proleće ima po negde koji čuperak trave a na ovoj što je zatvoreno u jesen nikla sitna ambrozija i gorusica. Polovina zatvorena u jesen danas dobila total i to će spržiti iznikle korove tako da će verovatno biti manje korova za predstojeći period. :bravo:
Od sledeće godine, zatvaranje u jesen obavezno.

Nazad
Vrh