Zatvaranje zimske brazde

Više vlage jer je bilo dosta ravno tako da je samo jedan prohod setvospremačem bio dovoljan (radi zatrpavanja đubriva) i to je to. Trag markera od sejalice se crneo od vlage.

To je super ko stigne da zatvori brazdu u jesen, mnogi nisu stigli ni da pooru a kamoli da zatvaraju brazdu...

A kod nas ko se igrao jesenas i zatvarao brazdu na nizim terenima i tezoj zemlji jos ne moze da udje i sprema.

Jel neko vodio evidenciju razlike između jesenjeg i prolećnog zatvaranja brazde pošto je sad najbolje vreme da se razlika vidi?
Ovih dana idem da slikam razliku u soji između jesenjeg i prolećnog zatvaranja. Ima razlike, bar kod mene.

Danas stigao kembridz pa ga usput odma probali u juce orano kukuruziste. Nije se jos slegla zemlja pa je dosta mekano i upada pogotovo uzani tockovi traktora. Za nuzdu na losijim oranjima sa vecim traktorom bi se mogla zatvarati brazda sa njim, samo bi bilo bolje za taj posao da ima ravnjace ispred.
6tmq00.jpg

Drustvo, sta mislite da posle prosusivanja oranja prodjem tanjiracom pre nego sto stignu mrazovi i sneg.
Kod mene je teska smonica pa sam mislio da je iseckam teskom tanjiracom jer kad zatvaram u prolece ostaje mi dosta "naduvena" zemlja u rupama izmedju brazdi pa kad slegne ostaje neravno.

Sto 'nije lose'? Meni super izgleda...kada planirate skorasnje oranje da zatvarate? Je l ovo toplo vreme stvrdnulo te grudve?

Kod mene su se stvrdnule poprilicno, ici cu za oko mesec dana, ako bude uslova, taman da malo dobijem volje za rad

Nisam nikada zatvarao u jesen a pošto je ovo Avgustovsko oranje koje je odstojalo i lepo nakislo pojavili su se korovi(najviše gorušica)te nije bilo pametno ostaviti tako jer zima i mrazevi gorušici ne mogu ništa.Ovako je sređeno pa ćemo videti kako izgleda na proleće.Uz put sam probao sveža oranja i nema posla jer se nije sleglo a ima i parcela koje su se skamenile.

zato se jesenji teg ne ore prerano da trava ne obuzme do snijega itd. ja orem krajem oktobra pocetkom novembra i tih problema nemam. a dosad nikad nisam zatvaro zimsku brazdu tj do pred samu sjetvu. kod nas se to ne praktikuje.

Nisi ti u ništa gorim uslovima od mene a vjerujem i njive su na slične msm na položaj. Naša zemlja je takva da ako baš dooobro ne izmrzne teška je za pripremu.Zatvaranjem brazde (ja je radim tanjiračom) usitniš malo one sante i bolje izmrznu i saspu se pa se i zemlja bolje slegne. U proljeće kad radiš sva je vlaga dole a ne lapi kroz brazdu a da ne spominjem koliko je lakše pripremiti tu parcelu za sjetvu.Pola posla uradiš ranije kad posla i nema u njivi a korist je velika,suša mi skoro ništa ne može jer su teža zemljišta,ilivasta i drže jako dobro vlagu.Vjeruj prinos je puno bolji.Probaj jednu njivu čisto za pokus.da li sada ili u proljeće čim se može u njivu pa uporedi na jesen.

njiva je bas takva kako si opiso, samo ja u jesen uzorem, u proljece drljaca i isti dan sijacica ulazi u njivu. prinos je zagarantovan. susa joj pera ne moze odbit. kad sva zita izgore moje nikad, tj i mojih komsija koji su oko mene sa njivom. jer je mozda 40ak hektara takve zemlje. ostala je blize rijeci spreci pa je pjeskovita. laksa za obradu al prinos ni *urcu.
a ja nisa pomisljo o tanjiraci jer je ugazis u sekundi, takva zemlja jbg. moras dobro ocijenit kad je spremna za sjetvu i u dan podrljat i zasijat. a ako se vozas po njivi nekoliko puta i u nekoliko navrata tanjiras i svasta nesto, odma je beton ispod tebe i sijacica nece u zemlju. kad prosirim obradive njive pobacu jedno dva-tri dunuma da potanjiram.

Nazad
Vrh