Zatvaranje zimske brazde

Jeste kolega steve73 u pravu si ,da je danas dan da se mnogo lepo radi, ali tako si lepo poaorao da je stvarno greota da se i dira do pred setvu sve u svemu svaka cast i na oranju :ppozdrav:

Hvala Ti puno na lepom komentaru, ali veruj mi da izgled ponekad vara, trudim se oko oranja ali, ovako mi jos vise prilja..... ako ne drugde bar u dusi.....:ppozdrav:

ja bih voleo kada bi mogao da odradim nekim setvospremacom ili nekim laksim orudjem od tanjirace ali to prosto nije moguce,mnoga orudja bi se prosto pokrivila u ovoj zemlji.zato je tanjiraca zakon za ovo doba godine za moje zemljiste ali ne i za druga zemljista,ja sada isecem oranje i poravnam,vrlo malo je ugazeno,josuvek je rano,zima je tek pocela i bice mnogo mrazeva a bice i padavina a to nece ubiti zemlju jer oranje jos nije ni sleglo,pre dve godine sam oranje isfrezirao odmah posle oranja i to u jesen,na prolece je bilo fantasticno,samo sam podrljacio,nicanje je bilo super a drugi koji su tek spremali zemljiste pred setvu nisu imali dobro nicanje jer je orudje razbilo vlazni i neravni sloj zemljista a onda posle suse zemljiste se isusilo,moze da prica ko sta hoce,ja iz iskustva radim onda kada mogu,radim ovako sto ranije i glava me neboli na prolece,ako je kisa sacekam da se osusi par dana i odmah radim,dok kod oranja nebi bilo prednosti,isto bih morao dobro da ga ugazim bar tri puta drljacom i napravim ga kao beton jer drugacije nemozes poravnati njivu,ako je suvo nevalja ako je mokro nevalja,zato mislim da je dobro odraditi sada,jer nema nikakve stete.ovo pisem iz mog iskustva sa mojom zemljom ali svako zna sta je najbolje za sebe pa neka tako i radi.

@zeljko
Kupi setvospremac i teraj. Drugari iz Loznice (clan Badanjac) su na moju preporuku uzeli 2.8m sa 2 reda valjaka za Fendta od 75ks. Njihova zemlja ne verujem da moze biti pogodnija za obradu od tvoje. 2013. u prolece su imali najbolje nicanje kukuruza od kako njihov otac pamti.

@zeljkoo ,Na tvojoj zemlji bi još bolje bilo raditi tanjiračom po jakom mrazu , al ni sada nije loše ako je suvo . U takvim tipovima zemlje sam radio i odmah nakon oranja tanjiranje , i to je bilo dobro . Još jedan način je dobar nakon žita odmah orati duboko pa početkom jeseni tanjiranje , pa malo kasnije total , ako baš treba za zimu jedino proorati jarke ako ima ležanja vode . U tim tipovima zemlje , čini mi se da je najgori sistem upravo onaj , kako većina tu radi .

jel tanjiraca vadi vlagu na prolece za kukuruz, ja imam samo tanjiracu pa moram sa njom, koliko se krece setvospremac za imt 539, i koja je razlika izmedju spremaca i tanjirace za prolecwe

Kod mene je uglvnom peskovito zemljiste, i oranju su bas nalegla i mogu ti reci da je sitno kao pepeo, ono je zaista grota na prolece sa tanjiracom raditi, jer imam osecaj da ce izvaditi grudvice i svu vlagu na povrsinu, za spremac u prolece moja zemlja pati

Sa njom se pravi proletnje oranje,mada vidim da ovi iz PKB-a peglaju sa tanjiracama.Ima jos fore do spremanja pa ce valjda izmrznuti,inace...

Ili još bolje sjetvospremač sa ravnim oprugama ili poluteška drljača sa rotorima , ako je baš laka zemlja najbolje obična drljača sa rotorima.

Vi što zatvarete nemožete pogrešiti.Taman kad bi pao metar snega nemože ubiti zemlju jer je suvo ko barut .Kad bi prošli plitko tanjiračom isto nebi naškodilo.Kada bi bilo mecavo onda bi možda bilo pogrešno.

@zeljkoo ,Na tvojoj zemlji bi još bolje bilo raditi tanjiračom po jakom mrazu , al ni sada nije loše ako je suvo . U takvim tipovima zemlje sam radio i odmah nakon oranja tanjiranje , i to je bilo dobro . Još jedan način je dobar nakon žita odmah orati duboko pa početkom jeseni tanjiranje , pa malo kasnije total , ako baš treba za zimu jedino proorati jarke ako ima ležanja vode . U tim tipovima zemlje , čini mi se da je najgori sistem upravo onaj , kako većina tu radi .
Tacno tako,posle oranja sacekati par dana da se prosusi i posle iseci tanjracom i tu je najveci posao zavrsen.Tanjiraca nije najbolja za prolece ili pred setvu,dosta ce ubiti i isusiti zemlju,sve zavisi od vremenskih uslova u tom periodu.kod mene je pozeljno odraditi sada jer je posle teze,zemljiste je tesko,mnogo tesko se ore,vecinom oremo na jednu stranu a nije toliko veliko brdo ali traktor nemoze da vuce uzbrdo zeljenu dubinu,to je neka crna smonica,nemozes joj nista,mora da se odradi na vreme i onda nepoznaje susu,a ima u nekim krajevima gde je zemljiste lagano,tu moze i sa drven plug da se ore.ali sta je tu je.treba bar 1m snega.

Mada kod nas to nije popularno ali ja juce zatvorio brazde na polovini povrsina, danas odmor a sutra zatvaram resto. Suvo da te Bog sacuva sta ce biti letos videcemo.

Možda bude i ovako.:sta:
2lu7whc.jpg
209nfp4.jpg

Slikano jun 2011 posle jednog pljuščića od 100l. Setite se samo lane u junu.Bar je kod mene lilo svaki drugi dan po 3-4 pljuska.
Juš je to na dugom štapu. Neterba puno pa da bude rudna godina. Ipak viša sila odlučuje.Dovoljno da nas 2 -3 puta istera kiša iz žetve pšenice (što često bude) i eto nama i soje i kuk.

nesto mi nije jasno pa da pitam .ako se sad spremi zemlja za setvu dali nece do proleca da pocne trava pa moras opet spremati?i opet joj vadis vlagu? i dali ako sad spremate dali morate jos jednom pred setvu? i zasto ako ste sada spremili pa morate opet? malo vise pitanja al pokusajte na svako dati odgovor mozda jos nekog ovo zanima.pozdrav

Nazad
Vrh