Zatvaranje zimske brazde

Ja moram da pitam jel Vama stvarno toliko dosadno ili imate nafte viska ili Vam je ova drzava toliko zivce pokidala da ne mozete smirom da odmarate? Razumem clanove koji hoce da seju repu pa ajde imaju priliku pa skidaju jednu muku sa glave... Ja gledam ovde po mom ataru zemlja ravna moze da se seje bez ikakve vise pripreme i ljudi idu i "zatvaraju vlagu".. koju vlagu kad nema kise, nema snega gde ste nasli vlagu.. Sta ako tamo u februaru padne sneg dva metra i onda u martu padne 200l kise u par dana? Vi ne samo da ste sacuvali vlagu nego ste napravili jednu pistu za avione koju ce te morati najverovatnije da tanjirate par puta da bi licilo na proleto oranje i onda da sejete..

@ Nikoli Klek Sve zavisi od tipa do tipa zemljista. Kod nas se ekstra pokazalo kada se "poravna." Ma koliko kise ili snega palo, zemlja sve prpousti za cas a zadrzava vlagu za ne poverovati, takav je tip zemlje i to je to. Ja se kod nas ne bojim ni malo da nece moci da se spremi iz jednog prohoda sada posle kako ti kazes "ravnanje", jer je tako vec radjeno i ekstra se pokazalo.

Ja moram da pitam jel Vama stvarno toliko dosadno ili imate nafte viska ili Vam je ova drzava toliko zivce pokidala da ne mozete smirom da odmarate? Razumem clanove koji hoce da seju repu pa ajde imaju priliku pa skidaju jednu muku sa glave... Ja gledam ovde po mom ataru zemlja ravna moze da se seje bez ikakve vise pripreme i ljudi idu i "zatvaraju vlagu".. koju vlagu kad nema kise, nema snega gde ste nasli vlagu.. Sta ako tamo u februaru padne sneg dva metra i onda u martu padne 200l kise u par dana? Vi ne samo da ste sacuvali vlagu nego ste napravili jednu pistu za avione koju ce te morati najverovatnije da tanjirate par puta da bi licilo na proleto oranje i onda da sejete..

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=j1XwAin4sG0" target="_blank">
:ppozdrav:

Ima sejacica koje mogu da poseju bez ikakvih problema u takvim uslovima.

Pisalo se na ovu temu već "više" godina u uvjek isto . Kome se radi neka radi , neki rade već više godina , pa nebi valjda bili ludi . Meni se čak u "nepovoljnoj" zemlji pokazalo dobro , a u "povoljnoj" da i ne pričam , isto važi i za nedelju , radilo mi se jer sam imao već 7 "nedelja" samo ove godine .

Da i što kaže kristal , moj je deda radio zatvaranje oranja konjskom drljačom tokom zime a nije imao diskosnu sijačicu sigurno.

Lep,poucan snimak samo nedostaje jedna informacija a to je kada bi palo 100L kise na kvadratni metar koliko bi se vlaga spustila u dubinu na samo oranom a koliko na oranom i potanjuranom .

Mićo kod nas tanjirača nema posla na zimskom oranju, ko sad kod nas zatvara tanjiračom oranje bolje da mane poljoprivredu.

tako je. necu tanjiracom praviti od zimskog oranja prolecno oranje... bolje drljaca, pa setvospremac (sad kongskilde ili neki germinator) ili 2xsetvospremac, pa setva.

i zavisi od tipa zemljista. ja napr. nikad necu da ravnam u ova doba, to je sigurno :D

@salecar Slazem se sa Vama da je od mesta do mesta i od njive do njive drugacija situacija. Ja sam samo rekao onako kaku su nas ucili u skoli i kako sam se sam uverio, ovde je takva situacija da je to zatvaranje oranja dobro ako ste sigurni da nece biti nekih vecih padavina. Posto je sad januar i sigurno ce biti padavina do pocetka setve pa mozda bude i nekih obilnijih ta operacija ovde nije bas preporucljiva..

@branko91 Naravno da ima sejalica koje mogu da poseju i po takvom zemljistu ima i onih za direktu setvu gde ne mora ni da se ore ali to nije tema, pitanje je samo kako ce biljka da raste i da se razvija kada je gornji sloj zemljista tako utucen?

Ja sam se samo zapitao zasto se sad zatvara vlaga kad je oranje bilo odlicno zemlja se fino rasipala i nema grudvi koje bi trebale da se razbiju cak i da prodje zima bez mraza nebi bilo nikakvih problema.. Na snimku iznad je obavezna redukovana obrada jer se vidi da je zemlja tvrda i da ima grudvi pa ne mogu samo da se oslone na vremenske prilike da ucine svoje i razbiju grudve nego usitnjavaju zemlju tanjiracom, to je ok.

Poslednja izmena:
JA kada bih sad ušao u njivu u proleće bih mogao samo da plačem ili da opet orem ako bude dosta snega.
Prošle godine sam se zeznuo sa baštom jer mi se oranje učinilo loše pa rekoh ajde da poravnam malo pre snega. Kad smo luk i krompir sejali a ono beton dole
Ali mi je zato drljača posle snega prava stvar
Sve zavisi od tipa zemlje

Dobro ste rekli sve zavisi od tipa zemljišta. 2012 godine sam u Januaru sve poravnao,i ako je bila sušna godina prinos mije bio 7 t / ha jus kukuruza a ima ih u selu koji su tada vršili i 2,5 t / ha. Soje sam te godine vršio 2.8 t / ha tako da je rano spremanje bilo pun pogodak vlaga je bila sačuvana više nego kod onih koji nisu rano spremali.

Mozda prije u "nikad ovako" ali mislim da je ovdje isto dobro posto pricamo o ocuvanju vlage, temperaturi zemljista i za/protiv zatvaranje brazde...

ouad.jpg
Decki, ovaj je vas sve zajxxo...

Sjedim za kompjuterom i cujem da nesto ronda a nisu bageri ispred kuce ko prijasnjih dana... Jeka nosi zvuk traktora u daljini:

pn94.jpg

Kad malo poblize pogledam, majstor vuce rotodrljacu i za njom zitnu sijacicu. Sije naj vjerovatnije zob...

ouad.jpg

Kako se cini, ravnanje zimskog oranja i zatvaranje vlage je stvar proslosti...

Baća Mićo ako ne grešim kod vas je proleće 2012 bilo izuzetno kišovito dok kod nas kiša u par navrata samo prašinu pokupila.A ima i do Golubinačke zemlje.

Baća Mićo ako ne grešim kod vas je proleće 2012 bilo izuzetno kišovito dok kod nas kiša u par navrata samo prašinu pokupila.A ima i do Golubinačke zemlje.[/QUProleće je bilo relativno bez padavina, prava kiša je bila oko 25 Maja i od tada slaba u par navrata.Jasam napomenuo za prinose kod nas jer su u susednom selu bili duplo manji a i zemlja je lošijeg kvaliteta.

Nazad
Vrh