Zatvaranje zimske brazde

milane nema snega pa ljudi nemaju kuci sta da ciste pa vozaju se po njivi onako od dosade jedino oni sto su kasno uzorali malo moraju poravnat da to lepse izgleda :ppozdrav:

citam al stvarno neke stvari nerazumem.kod nas to niko neradi al ajd nema veze.ja cu i dalje mesec dana pre setve spremati i uvek je dobro.svako zna svoj teren.

I kod mene se nista ne radi sad,mislim zatvaranje.Svi masovno pred setvu tanjiraca,drljaca i setva,jer ako bi se sad uradilo pred setvu bi bilo kao beton,kao da nisi nista ni radio.

neznam sta to treba da se desi pa da bude beton.jedino da padne kisa 1000l m2 pa da odnese sve zivo.ako prolece bude kisno isto ce biti i sa oranjem,nemozes da udjes traktorom u njivu ako je mekano jer ce se ugaziti.sada su se stekli odlicni uslovi za obradu jer nema mnogo vlage,traktor ne pravi nikakvu stetu vec samo izravna neravnine i to na prolece ispadne odlicno jer nicanje bude kvalitetnije.ovakve zime su retke u vecini slucajeva sda bi cistili sneg ispred kuce nebih ni pomisljao da sednem u traktor,ali vremena se menjaju,ono sto nisam uradio kada je trebalo uradio sam sada i zadovoljan sam time,siguran sam da to nije greska jer imam veliko iskustvo sa time.mnogo je lakse napraviti beton u prolece kada oranje nakisne a mi zurimo u setvu jer je komsija posejao,tada niko nerazmislja o betonu vec samo da sto pre odradi.desavalo se da se dobro ugazi pa se poseje pa kisa nepadne i onda dobijemo pravu pistu.

@nikola
Tako je i sordja radio,kad uzoru njivu odmah predju spremacem,pa onda podoru vratine,al spremac je pravi pa nema problema sa pucanjem...

Za te svrhe je Dubica i napravila dešku drljaču a prvenstveno za prolećna oranja.Sada su one kod nas hit ali se koriste sasvim drugačije.Ondašnje teške drljače traktor nije mogao da nosi već ULT nosi to njive pa se onda kači za traktor i gas a to govori kakav je bio materijal.

Xe,xe pa Tara je svetinja,samo peva "nemoze nam niko nista".....Ne vredi drljaca,kad je jako suvo zaglavi dzomba izmedju klina pa pravi prcu,ma koliko bila jaka,zemlja je zemlja.

- - - - - - - - - -

Ima "malko" prasine,kao u julu
2zyvmae.jpg

meni je ostalo jos 1.5 ha pa cu to u subotu sa drljacom da odradim i mozda predjem ostak njiva gde sam radio zatvaranje sa tanjiracom da jos malo usitnim zemlju posto je ovde juce padala neka kisica a od jutros prohlano i maglovito

Kod mene na Kosovu nema sanse da se udje u njivu, oranja su mokra ako bi se uslo samo jos gore da bude, cak su neki pokusavvali da oru , mokra zemlja krizi se, proklizavanja koliko hoces.

Iz iskustva kazes da bi bio beton ili ti je rekao komsija koji je cuo od nekog dede od 96 godina da to ne valja?
Dragane nisam video poruku pre,pa da ti sad odgovaram.Pa uverio sam se i sam,ako bi uradio kao vi gore ovako sitno sigurno bi bilo kao da nista nisam radio,i sto je jos gore otravi se brzo kad ga poravnjas,pogotovu ledina.

Dragane nisam video poruku pre,pa da ti sad odgovaram.Pa uverio sam se i sam,ako bi uradio kao vi gore ovako sitno sigurno bi bilo kao da nista nisam radio,i sto je jos gore otravi se brzo kad ga poravnjas,pogotovu ledina.

bolje je kad se otravi onda malo totala zajedno sa herbicidom i njiva čista

danas malo ravnao oranje ,kukuruziste. utisak kao da je april ,suvo cak po malo se i prasi. u ataru nema puno zatvorenog

Nazad
Vrh