Zatvaranje zimske brazde

Evo ja zavrzio zatvaranje zimske brazde.Obicno sam to radio u prolece kad malo izmrzne a sad posto je vreme dozvolilo ajde da probam odmah nakon oranja.Neki kazu da ima razlike neki kazu da nema i tako.
13012014795.jpg

16012014807.jpg

juce zavrsio zatvaranje zimskog oranja,u ataru barem 90 posto njiva je tako uradjeno. prasina iza 539 se samo tako dizala. po mojoj proceni total ce i ovog proleca biti jako zastupljen herbicid na njivama

to je prava stvar,meni se svidja kada se ovako odradi pa se malo prosusi i padne kisa ili sneg i onda malo izmrzne i na kraju bude idealno za setvu.

- - - - - - - - - -

img20140119152021569.jpg
ovo sam uradio namerno malo krupnije sada fino prosusilo,bice ok na prolece.

Ovo nije zatvaranje zimske brazde ovo je klasicno tanjiranje,koje si trebao da obavis pre oranja pa onda da ores,nije mi jasno zasto to nisi uradio kad si video kako se lose zaorava?
Kod nas su neki pošto se nisu smeli paliti žetveni ostaci pre oranja izvršili tanjiranje i mogu vam reći da je jako lepo uzorano. Pošto tako nije urađeno jesenas kolega Milanv je to morao uraditi sada jer da je radio sa setvospremačem ili teškom drljačom dolazilo bi do zagušivanja.

Slažem se sa @grunt, pa tu ima kukuruzovine vani stvarno previše, ja bi to još jednom preorao, a ne zatvaro, stvano nekakvo loše oranje. Predpostavljam da nemate deflektore na plugovima??
nije valjda da bi jos jednom preorao,izvukao bi i to malo vlage sto ima,zar treba da je na oko lepo da bi bilo korisno oranje....svako i makar kakvo jesenje oranje je bolje od prolecnog.

Nazad
Vrh