Zatvaranje zimske brazde

Radoslave ako imaš puno žetvenih ostataka odozgo onda bolje idi sa setvospremačom, neće ti gušiti dok drljača će dosta da gura, ti sad kako hoćeš.

Kako vam zavidim .Rado bi i ja nešto radio da mi je manje kasnije ali nisam te sreće .Zemlja takav baksuz. Od 60 ha. nebi mogao ni na jednoj njivi raditi.U ovima što je pao sneg na oranje ima i vode u jarcima..Sad bi potpisao da nema kiše dok nebacim KAN na pšenicu i da onda padne 20 l. i više ništa dok neposejem.

Juče slikano.
2qwmsr9.jpg
2r6z4hu.jpg

Bubu spremao sam sa IMT 3,6 m i taj prohod sam išao malo dublje upravo zbog tog ako bi bilo više padavina u narednom periodu nebi došlo do veće sabijenosti zemljišta.

Ne diram ništa do pred sjetvu. Ako ipak ne bude očekivane kiše onda ću nešto ranije preć prvi trag spremačem. Dosta se propada dok se gazi po njivi. Gledo sam jučer jednog u ataru koji je friško zatvorio brazdu i ima pofajn tragova od točkova po njivi.

2cy1u8o.jpg

Zato ovo prvo spremanje treba ići dublje, a ne grebati od gore gde samo u većini slučajeva rade rotori.

Kod nas dosta njih je uradilo, ali po meni nije potrebno, nema vlage koju treba sacuvati, bar jos. Padavine su jos moguce....

Mićo kod nas tanjirača nema posla na zimskom oranju, ko sad kod nas zatvara tanjiračom oranje bolje da mane poljoprivredu.

ha ha ha ,kanda cemo svi mi polako al sigurno manjivati ako se nastavi ovako da bude,suvo gde kod pogledas.suv budzet za nas,subvencije presusile
zemlja suva i mi se polako al sigurno susimo.danas spremao traktor, sipao naftu sutra krecem da zatvaram 18kj.

Danas uradio jedno 2ha , išlo dobro . Sjetvospremačem sa ručno pravljenom povišenom daskom i sa malo skraćenim toplinkom da daska više gura a nazad malo pliće . Ponegdje malo izvuče ostataka od kuruza al nije strašno . Mislim da će se tu za sjetvu uraditi u jednom prohodu.

Juce istanjirao za kukuruz,islo fino,zemljiste je veoma tesko ali bice ok kada se prodje jos jednom u aprilu.
img20140111103601382.jpg
[/IMG]
img20140111103614498.jpg
[/IMG]

@Spasoje, odakle tebi voda u njivi, kod nas sve suvo kao barut.Kod mene u jednoj njivi, gde obicno u ovo doba nije u stanju ni da se udje , nema ni trunke????

Nazad
Vrh