Zatvaranje zimske brazde

мој матори, је после не знам колико година, решио да затвори бразду. и то не зато што су неки то радили, већ је причао са једним пријатељем, агрономом, који га је посаветова да то уради...и наравно да је боље сад затворити, јер као што је колега кристал рекао, боље је сад погазити, него два пута пред сетву...

Do sada sam zatvarao brazdu ne baš na proleće, već tamo u februaru, kada se moglo ući u njivu, pa posle još jedan prohod pred samu setvu. Sada koliko malo ima padavina i ja krenuo ranije.

код нас у атару већина је користила сетвоспремач, јер је било могуће са њим то урадити. неки су опет терали дрљаче, а тањираче нико није....

- - - - - - - - - -

после спремача, могла се терати сејалица, како је ситно урадио....таква је зима, нема падавина...

Dace bog valjda da bude snega i kise dovoljno, da ne udjemo u setvu sa deficitom vlage, ali... ako od velike kolicine padavina koja ce sabiti zemlju na prolece ne mogu spremiti za setvu jos samo jednim prohodom spremaca, j..s posao onda!

Gledajuci slike oranja na forumu rekao bi da su mnoga poprilicno ravna i da to povrsinsko gubljenje vlage nije tolika sada kao nekada jer su oranja bila puna neravnina i brazde bile mnogo vece. Takodje ja pripremu za setvu zavrsavam u jednom prohodu nakon sto bacim djubrivo. Imam parcela od prve do 6 klase i cernozema i ritske crnice. Bas u izuzetnim slucajevima odradim jedno rano drljanje u feb (najcesce je to kada uzmem neku novu parcelu koju je dotadasnji gazda plice i lose obradjivao, pa je odma razorem pa se izvale malo vece buse , gromade) inace ne radim to vec koju godinu na mojim parcelama. Jednom prelazim setvospremacem, mada mozda ako pozajmim od kolege tesku drljacu napravim ogled sa teskom drljacom i setvospremacem pa cemo videti sta se bolje pokaze. Opet govorim o jednom prohodu. Razumem neke ljude koji imaju bas teska zemljista i ritove gde oranje nije do sada izmrzlo pa zato zatvaraju brazde sada .

Radoslave mislio sam da si prošle godine malo zakasnio sa pripremom pa si zato imao problema sa pripremom pošto je do polovine aprila bilo jako puno padavina pa je posle došlo do naglog isušivanja setvenog sloja a za to su bili krivi vetrovi koji su duvali u tom periodu pa se taj setveni sloj skamenio, ja sam i 2012 godine sve poravnao u jesen i nisam imao problema sa predsetvenom pripremom i nicanjem useva dok kod koperanata koji nisu hteli da zatvaraju oranja sjeseni sam imao problema sa tom pokoricom što je posle rezultiralo loše nicanje pošto se setveni sloj isušio zbog dva gaženja i vetrova koji su duvali svaki dan.

Kada je dobro oranje (kvalitetno uzorano bez prevelikih santi, dobro izmrzlo) i dobar setvospremac, teska drljaca ili kompaktor, nema potrebe za zatvaranjem brazde vec samo jedan prohod pred setvu i to je to.

Kod mene se uvek radi dvaput i nemislim da tu praksu menjam, ali ima slučajeva da se pređe i jednom pred setvu ali to ipak nebi komentarisao.

Radoslave mislio sam da si prošle godine malo zakasnio sa pripremom pa si zato imao problema sa pripremom pošto je do polovine aprila bilo jako puno padavina pa je posle došlo do naglog isušivanja setvenog sloja a za to su bili krivi vetrovi koji su duvali u tom periodu pa se taj setveni sloj skamenio, ja sam i 2012 godine sve poravnao u jesen i nisam imao problema sa predsetvenom pripremom i nicanjem useva dok kod koperanata koji nisu hteli da zatvaraju oranja sjeseni sam imao problema sa tom pokoricom što je posle rezultiralo loše nicanje pošto se setveni sloj isušio zbog dva gaženja i vetrova koji su duvali svaki dan.
pa jesam zakasnio jel sam pripremao u martu i tu se pokorica kasnije uhvatila a mislio sam da govoris za ovu godinu.prosle godine jedan deo nisam nista dirao do kraja aprila i to se pripremilo super.nesto se razmisljam da probam ovih dana da nesto zatvorim,zatvorio bih dzombu koja je malo losije uzorana jel nije nista paljeno ,a tu bi dosla soja sta mislis da li bi to bilo pametno?

Poslednja izmena:
Ja sam danas nesto tanjirao,ali samo gde je kukuruz bio,i na tome ostaje,znaci ostalo se ne dira do proleca... ovde je bilo dosta grubo i neravno,odozgo suvo bas,a tanjiraca izvaljuje iz dubine mokro dosta.neki su pokusavali(i uradili) setvospremacima,izgleda fantasticno ruku na srce-ali ako padne kise samo malo vise nego sto je potrebno,posto je nas kraj jako kritican sa vodama,mislim da ce tu biti velikih muka kasnije.

Jedina mana kod samo jednog prohoda setvospremaca pre setve i bez zatvaranja brazde je kada posle obilnih padavina treba da pokosis soju a kombajn tone preko 15-ak cm pa je survajver pokositi do zemlje kao recimo sto se meni desilo prosle godine.

@mica967

Kakvim spremacem ti spremas?

@nikola ilic

U 'masnijim' zemljistima 5. ili 6. klase sam i ja ponegde isao 2 prohoda setvospremacem iako je lepo uzorano ali razlike u nicanju kukuruza nije bilo. Da sam kojim slucajem sejao sa sejalicom koja ima samo raoni otvarac brazdice, tu bi se poznavala razlika.

Nazad
Vrh