Zatvaranje zimske brazde

Bolje baciti vestak na vreme pa makar i euro klauzula, nego ne baciti na vreme ili nikako.Ja sam par puta bolje proso sa euro dug nego da sam platio u kesu. ja sam zatvorio brazdu na sve njive predhodno bacen map na euro dug pa kako bude

Na sva ulaganja treba gledati kao na investiranje a ne kao na trošak , i dali ima zarade kad se sabere na kraju . Ako mora na dug mora , ako izadje i skuplje nema veze , samo je bitno dali smo na kraju dobili više nego što je uloženo . Ispada kao da izmišljam toplu vodu , ali često se zaboravimo čime se bavimo i zbog čega .

kod nas na Kosovu nikada se ne baca u jesen npr za kukuruz, vec neposredno pred spremanje u prolece. tako navikli i tako ostalo, ali po meni i iz vasih iskustva mislim da je bolje u jesen

Kakvo li ce da bude zemljiste pred setvu ako se sad zatvori zimska brazda a posle bude mnogo padavina. Da li je u tom slucaju bolje da nista nije dirano ili.... Ja nemam iskustva sa ranijim spremanjem zemljista nego iskljucivo pred samu setvu pripremam i ja i svi iz mog okruga. Tada i djubrivo bacamo.

Na sva ulaganja treba gledati kao na investiranje a ne kao na trošak , i dali ima zarade kad se sabere na kraju . Ako mora na dug mora , ako izadje i skuplje nema veze , samo je bitno dali smo na kraju dobili više nego što je uloženo . Ispada kao da izmišljam toplu vodu , ali često se zaboravimo čime se bavimo i zbog čega .

E svaka cast za komentar,podrzavam u potpunosti!!!

Kakvo li ce da bude zemljiste pred setvu ako se sad zatvori zimska brazda a posle bude mnogo padavina. Da li je u tom slucaju bolje da nista nije dirano ili.... Ja nemam iskustva sa ranijim spremanjem zemljista nego iskljucivo pred samu setvu pripremam i ja i svi iz mog okruga. Tada i djubrivo bacamo.

Moras da poznajes svoju zemlju. Ni mi ovde ne zatvaramo peskovita zemljista jer se do proleca stvori kora.

Malo je nezahvalno pitanje, jer kad bi znali kakva ce godina biti svi bi znali kako uraditi, ovako ti ostaje da probas i sam se uveris sta je bolje...

Kao što su već neki rekli, sve zavisi od zemljišta. Kod nas ima delova gde sam jedne godine zatvorio brazdu u januaru i posle bilo dosta snega u proleće beton Kad sam spremao otišlo pola opruga na spremaču

Kao što su već neki rekli, sve zavisi od zemljišta. Kod nas ima delova gde sam jedne godine zatvorio brazdu u januaru i posle bilo dosta snega u proleće beton Kad sam spremao otišlo pola opruga na spremaču
vidim da je zadnjih godina postao trend rano zatvaranje brazde .kako ne pratim trendove i nikad ih nisam ni pratio, pa tako ni u ovoj delatnosti ne diram nista do
proleca sto ne znaci da je tako bolje. mozda cu jedan deo da zatvorim ako vreme dozvoli cisto eksperimenta radi,iglavnom slusam iskustva starijih ratara
jel za mudrost i pravo prosudjivanje su potrebne godine i ljudi pouceni iskustvom.prosle godine sam rano presao drljacom jednu parcelu ,pa se krenule silne kise i posle dva meseca je ta njiva bila kao da sam orao prolecno .kako smo do sad imali susan period logicno je ocekivati za dalje neke padavine.tek je pocetak zime pa iz tog razloga se bojim ako bude dosta snega i kise da je mozda bolje ne dirati ,ali to nista ne mora da znaci sve je to u ovom poslu nezahvalno prognozirati...

U zadnje vreme, godine (vremenski uslovi) nisu normalne, kao ni ljudi, pa i agrotehnika mora biti nenormalna, tako da se moramo prilagoditi datoj situaciji, i mi moramo biti nenormalni :ppozdrav:

Ma kakvo zatvaranje brazde, ja to nisam radio ove godine. Samo sam jednom pokušao pre dve tri godine i više ne. Kod nas se svi smakli, tuku spremačima po ataru kao da nisu normalni. Videli jednog pa svi redom. Na proleće će biti oranja i tanjiranja da bi mogli da poseju

citirao sam tvoj post ( prvi put) iz ralzoga sto si ti jedan od retkih kome se isto desilo kao i meni pa si to iskustvo izneo .

Svako treba da radi onako kako misli da je najbolje, šablona u poljoprivredi ovih zadnjih godina nema a i kvalitet zemljišta je različit tako da primena ove operacije je po slobodnoj proceni svakog od nas. Tako da su suvišni komentari koji se pominju ovde kako je neko skrenuo ako tu operaciju radi ovih dana ili akoje uradio ranije.

Ne znam dali su u Beceju i u okolna sela svi " skrenuli"? ali su zatvorene brazde.Ja sam stariji i ovu operaciju nisam ucio od mojih, ali unazad par godina ,(uceci i sa ovog foruma) zatvaram (ravnam) oranja i iz iskustva Vam pisem da je skoro uvek bolje zatvoriti u jesen ili u toku zime, nego ostaviti na proljece, pa dva puta gaziti pred setvu.Imam od prve do pete klase njiva,i svugde se pokazala bolja varijanta kad se zatvore brazde u jesen ili tokom zime, a pogotovu kada je ovako susno.

Niko ne garantuje da ce biti obilnih padavina,ali ako i budu zeljno ih ocekujem, posto placam odvodnjavanje zato ne brinem:haha:

Nazad
Vrh