Zatvaranje zimske brazde

Da li Vi sto sad zatvarate brazdu kanda mislite da vise padavina do setve nece biti, pa da budete u prednosti?
Ipak ću da rizikujem i da sačekam još malo padavina.:osmeh:

Zatvaranje brazde teskom drljacom.

qj9p.jpg
[/IMG]
o0uo.jpg
[/IMG]
0l79.jpg
[/IMG]
t6ug.jpg
[/IMG]

Idem ovih dana zatvarati jesenje oranje. uzeo sam mineralnog đubra NPK 3x15. na sve te njive će doći kukuruz krajem aprila.
Dali bi bilo dobro to pobacati taj đubar sad na oranje, pa da zatanjuram i da tako ostane do sjetve?
ili da bacim prije pripreme tla za sjetvu?
ima netko predlog kakav, bio bi zahvalan

nju-viliđ, rasturi ga po oranju pa spremačem inkorporiraj, naravno pod uslovom da je oranje ravno inače ćes ispasti iz traktora. Ili, ako je loše oranje, prvo tanjirača ili spremač, rasturiš đubrivo pa opet spremač.

Idem ovih dana zatvarati jesenje oranje. uzeo sam mineralnog đubra NPK 3x15. na sve te njive će doći kukuruz krajem aprila.
Dali bi bilo dobro to pobacati taj đubar sad na oranje, pa da zatanjuram i da tako ostane do sjetve?
ili da bacim prije pripreme tla za sjetvu?
ima netko predlog kakav, bio bi zahvalan

ja uvek kada vreme dozvoli bacam djubre u januaru pa predjem septospremačem

Napisacu (glavni) razlog iz moje okoline (za nebacanje djubriva u jesen):

Treba imati para za kupovinu djubriva, vecina se razduzuje i podvlaci crtu, sumiraju se rezultati, ljudi umorni sto fizicki a sto psihicki od ovog cirkusa, jedva cekaju/gledaju da pozavrsavaju oranje i ne razmisljaju u tom momentu o investiciji tako krupnoj kao sto je ves. djubre.

Pa zato se napravi ugovor za psenicu pa se na zaduzenje ili razmenu uzme MAP ili mesano i za prolecne kulture pa se baci na vreme i imas cemu i da se nadas. Naj lakse je naci razlog da ne bacis pa posle kad ne rodi....

U pravu si vise su sad eurozaduzenja. Neznam da li si to da je pametan predlog rekao ironicno ili ne ali kod nas to radi vecina ljudi koji iole ozbiljnije rade zemlju. Mozda je malo nepovoljnije nego za kes, ali moras ga platiti kad tad, a naj bitnije da ga bacis na vreme.

Nazad
Vrh